Albo rwiemy tory i budujemy stację od nowa
Problem w tym, że nie "albo". Kwestia samej nastawni i jej umieszczenia to jedno, a nierealistyczny układ torowy to drugie. Zakładam, że jeżeli kolega
@wojtek1951 napisał
Ponieważ nie jestem w żaden sposób związany zawodowo z przemysłem kolejowym, to moje wiadomości w tym zakresie są znikome. W związku z tym mam dwa pytania. Na załączonym zdjęciu przedstawiony jest układ torowy mojej stacji. Wiem że po lewej stronie powinna stać nastawnia. A co z prawą stroną. Czy tam też powinna być? I drugie pytanie, jak powinny być poprowadzone cięgna od zwrotnic do nastawni. A co z semaforami, czy od nich też idą cięgna.
to chciałby fachowej porady, a nie całkowitej fikcji z założeniem
To jest makieta laika, ponadto, nie jest wystawowa, tylko prywatna. Wątpię, żeby kolega Wojciech regularnie zapraszał kolejarzy (znawców) tematu, by dyskutować o makiecie i jej (braku) realności.
Pewne kompromisy oczywiście będą konieczne, ale akurat chyba te trzy nie byłyby wielkim kompromisem.
1. Miejsce, wskazane przez kolegę
@Rozjazd to to samo miejsce, które jest na moim rysunku wyżej i zasadniczo jest OK. Problem w tym, że tam już jest jakiś obiekt.
Rozwiązania z pozycji 2. i 3. nadają się wyłącznie na urządzenia bez pędni, więc są możliwe tylko, jeżeli autor makiety się na to zdecyduje - co może nie byłoby najgorszym pomysłem. Ale to wszystko nie ma bezpośredniego związku z nierealistycznym układem torowym, więc nawet przyjęcie jednego z tych trzech rozwiązań nie załatwia sprawy.
Nastawnia na peronie,to znaczy w międzytorzu. A pędnie od zwrotnic i od semaforów mogą iść razem.W jednym kanale ile cięgien może iść razem.A co z semaforami,mają być kształtowe.Gdzie powinny stać.
Powtarzam, przy urządzeniach z pędniami nastawnia nie powinna stać między torami. Pędnie do zwrotnic i semaforów mogą iść razem. Kanały pędniowe są różnej pojemności, a w razie potrzeby stosuje się ich więcej obok siebie. Co do rozstawienia semaforów, to bez odpowiedzi na moje wcześniejsze pytanie nie jestem w stanie niczego zaproponować. Proszę o informację, czy gdzieś w wątku jest plan całości, bo tylko wtedy będę mógł ustawić semafory.