• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Powrót do marzeń z młodości

OP
OP
wojtek1951

wojtek1951

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 0 3
Plac wymaga jeszcze wykończenia.Brak słupow telefonicznych i oświetleniowych.A odnośnie tego uskoku to tam jeszcze nie została doprowadzona droga.No i oczywiście budynek jest jeszcze nie spatynowany.Tą sztaplarkę też by trzeba trochę pobrudzić

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.483 1 0
Widać, że część ładunków ma standardowe gabaryty, więc mały wózek 3 tonowy był by tu idealny.
Nie wiem jaki okres na makiecie ma być odtwarzany, ale typ wózka widłowego na placu to lata 90' i jeżeli skład ma obsługiwać gabaryty jak ta skrzynia, szpule oraz rury czy profile na moje oko 4 /5 metrowe to jak najbardziej jeden ciężki widlak 12 czy 16 tonowy tu pasuje. Przy czym nie chodzi tu nawet o sam udźwig wózka, ale również o długość wideł przydatną w przeładunku np. dużej skrzyni oraz możliwość ich rozsuwu na boki przydatną do manipulacji ładunkami długimi, co wózek ten zapewnia.

Co do składowania towaru pod wiatą to taki układ wyklucza użycie wózka ze standardowymi widłami, ponieważ nie ma jak pobrać towaru (musi być podejmowany od szerszego boku).
Proponuję także przemyśleć ustawienie tego drugiego regału w lewym górnym rogu ponieważ zastawia ten pierwszy i nie da się do niego dojechać wózkiem widłowym a towary na nim są ciężkie i składowane na paletach.

OP
OP
wojtek1951

wojtek1951

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 0 3
Witam.Chciałbym odnieść się do uwag kolegi odysey.Na placu są dwa wózki widłowe,Jeden do przemieszczania ładunków na paletach o udzwigu 1000-1500 kg,który swobodnie wiedzie między regały.Oraz drugi do obsługi większych towarów.Ten wymaga jeszcze naniesienia śladów użytkowania.Fakt na tych ostatnich zdjęciach nie widać tego małego widlaka.Proszę cofnąć się do poprzednich postów a go zobaczysz.

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.483 1 0
nie da się do niego dojechać wózkiem widłowym
Jeden do przemieszczania ładunków na paletach o udzwigu 1000-1500 kg,który swobodnie wiedzie między regały
Szerokość regału to ok. 1200 mm i podobną szerokość zapewne ma też droga pomiędzy regałami. Wózek widłowy (tego typu), aby podjąć towar na paletach musi się obrócić prostopadle do regału. Szerokość drogi musiała by zatem uwzględniać długość wózka wraz z widłami plus minimalny zapas bezpieczeństwa. Można też zrezygnować z drogi i umieścić kolejny regał również wzdłuż płotu.
Wiem, że w ten sposób traci się cenne miejsce na placu, ale drogi dojazdowe do ładunków czy regałów potrafią pochłonąć znaczną cześć powierzchni składowej. Z tego powodu współczesne obiekty logistyczne wyposaża się w regały przesuwne lub układnice regałowe, wówczas drogi między regałowe mogą faktycznie być minimalne.
To takie moje luźne spostrzeżenia, ponieważ przeglądając wątek, akurat na to zwróciłem uwagę. Organizacja oraz rozplanowanie oczywiście są w rękach kolegi ;)

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
154 1 0
Jak policzyłeś tą średnią? Pytam bo na przykład szerokość Matiza, auta raczej małego wynosi 1495 mm, Fiata 126p 1377 mm a Smarta 1663 mm.

Tak poza tematem:
Spotyka wielbłąd Matiza. Przygląda mu się uważnie z każdej strony, w końcu zaciekawiony pyta: Ty Matiz, a ty, to kto jesteś?
Matiz z dumą odpowiada: jestem samochód!
Wielbłąd padł na ziemię, kula się po niej nie mogąc opanować śmiechu. Po dłuższej chwili, opanował się i mówi do Matiza: Jak ty jesteś samochód, to ja jestem koń wyścigowy!

OP
OP
wojtek1951

wojtek1951

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 0 3
Ponieważ nie jestem w żaden sposób związany zawodowo z przemysłem kolejowym, to moje wiadomości w tym zakresie są znikome. W związku z tym mam dwa pytania. Na załączonym zdjęciu przedstawiony jest układ torowy mojej stacji. Wiem że po lewej stronie powinna stać nastawnia. A co z prawą stroną. Czy tam też powinna być? I drugie pytanie, jak powinny być poprowadzone cięgna od zwrotnic do nastawni. A co z semaforami, czy od nich też idą cięgna.

IMG_0399 (Średnie).JPG

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.377 162 7
Nastawnia tylko od strony głowicy stacji, w tym przypadku rozjazdów - tzw. drogi zwrotnicowej. Powinna być umiejscowiona w miejscu, w którym widoczność wszystkich rozjazdów jest zapewniona i jak najlepiej w środku tej głowicy, aby odległości do najdalszych rozjazdów po obu stronach były mniej więcej w podobnej odległości. Drugim powodem takiej rozważnej lokalizacji jest praca pędni. Chodzi o to, żeby nie były zbyt długie i żeby miały jak najmniej załomów. Pędnie zarówno do rozjazdów jak i semaforów odchodzą z nastawni.
PS. Moim zdaniem jest w prawidłowym miejscu, jest jeszcze zapewnione dojście z peronu - fajnie.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.228 663 30
To, co napisał kolega @Rozjazd jest jak najbardziej słuszne. Ja dodałbym tylko, że nastawnię postawiłbym na zewnątrz torów, po lewej stronie (patrząc tak, jak na zdjęciu wyżej). Jednak mam pytanie: czy jest to stacja końcowa i na rysunku jest widoczna cały układ torowy? Jeżeli nie, to żeby prawidłowo rozmieścić nastawnie potrzebowałbym zobaczyć rysunek całości.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.228 663 30
PS. Moim zdaniem jest w prawidłowym miejscu, jest jeszcze zapewnione dojście z peronu - fajnie.
Ponieważ kolega @Rozjazd edytował swój wpis już po moim wpisie, a komentarz dotyczy mojego stwierdzenia o lokalizacji nastawni, więc jestem zmuszony do wyjaśnienia: dojście do nastawni z peronu ma akurat najmniejsze znaczenie. Ważniejsze jest zapewnienie dobrej widoczności z nastawni. Przy takim umieszczeniu jak na rysunku, między torami, obserwacja torów, zwłaszcza tych przy peronie (nie mówiąc o rozjeździe po prawej stronie) jest mocno utrudniona. W nastawniach mechanicznych zwykle tylko przed ławą nastawczą (z dźwigniami) są okna. Można oczywiście zrobić okna z drugiej strony, ale dyżurny będzie miał kłopot z ogarnięciem sytuacji na całej stacji i będzie musiał biegać z jednej strony ławy nastawczej na drugą i z powrotem.

Drugi problem, to dojście pędni do tej zwrotnicy. Pędnie zwykle wychodzą z jednej strony budynku. Można wyprowadzić jedną (czy więcej) pędnię do tyłu, ale to komplikuje układ. A pędnia wyprowadzona do przodu musiałaby obejść budynek z kilkoma załamaniami, co jest niekorzystne. Moim zdaniem powinno to wyglądać mniej więcej tak, jak niżej (pędnie symbolicznie zaznaczone). Dokładniej można to zrobić znając cały układ stacji i mając rysunek w skali, bo znaczenie ma wzajemne położenie zwrotnic, sygnalizatorów i nastawni.

IMG_0399 (Średnie).JPG

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.377 162 7
Faktycznie, po lewej stronie byłoby najbardziej prawidłowo, zwłaszcza, że na polskiej sieci rzadko się stosuje nastawnie na międzytorzu. Wymagałoby to okien z dwóch stron budynku. Dodam też, że nie jest jasne z tego schematu co dzieje się z torami po drugiej stronie, czy są zakończone kozłami czy po drugiej stronie jest znowu grupa rozjazdów. Wtedy oczywiście druga nastawnia byłaby potrzebna. I jeszcze jedno, rozumiem, że te krótkie kikuty to po prostu niedokończony układ torowy, bo niebardzo widzę ich sens istnienia?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.228 663 30
Hmm... Sytuacja trochę się komplikuje. Nie bardzo tu jest miejsce na nastawnię. Cały ten układ chyba nie ma za wiele wspólnego z realnymi układami torowymi stacji. W dodatku z tych zdjęć trudno się zorientować co do przeznaczenia poszczególnych torów - czy są to tory szlakowe, czy bocznice bocznice fabryczne, jak to wszystko jest ze sobą powiązane. To wszystko ma podstawowe znaczenie przy planowaniu sygnalizacji i umieszczeniu nastawni. Jak rozumiem, urządzenia sterowania mają być mechaniczne (była mowa o pędniach) z sygnalizacją kształtową? Czy jest gdzieś w tym wątku jakiś plan całości? Prawdę mówiąc, przeszukanie 34 stron byłoby trochę uciążliwe...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.228 663 30
Tak, tu by mogło być. Pisząc, że nie ma miejsca, miałem na myśli fakt, że całość jest już mocno zabudowana. Ale to dalej nie rozwiązuje moich wątpliwości. Jeżeli ma być w miarę zgodnie z prawidłami, to musiałbym znać odpowiedzi na powyższe pytania, ale boję się, że konieczne byłyby również pewne poprawki w układzie torowym, a na to może być za późno bez choćby małej demolki.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.833 68 5
A może wyjściem była by nastawnia bramowa z wyjściem na peronie, a "nóżka" w międzytorzu po prawej stronie (na ostatnim zdjęciu) ???