• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Makieta Pawła czyli czas spełnić marzenia :)

Pawelt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich.
Nie wiem czy uda mi się zrealizować plany będące odzwierciedleniem marzeń z dzieciństwa, ale puki nie spróbuje, puty sie nie dowiem :)
Mam zamiar zbudować makietę w skali H0 korzystając z torowiska Piko A-gleis. Ponieważ bedzie to moja pierwsza makieta wybór Piko wydał mi się rozsądny ze względu oczywiście ekonomicznego:) Nabyłem już zestaw tego producenta w wersji DCC zawierający dwa składy, trochę torów i proste sterowanie. Oczywiście sterowanie makietą przy pomocy standardowego pilota Piko jest delikatnie mówiąc pomyłką, dlatego w wersji finalnej makietą będę sterował przu pomocy centralki własnej konstrukcji którą zamierzam zbudować i podłaczyć z PC.
Wstępny układ torowiaka jaki.sobie zaplanowałem widać w załączniku, podejrzewam jednak że wersja finalna będzie troszkę inna.
DSC_0035.JPG

Ponieważ makieta to nie tylko tory i tabor, ale i wszystko co je otacza, chciałem sprawdzić, zanim zainwestuję wszystkie oszczędności w torowisko, czy potrafię zbudować jakiś model architektury kolejowej, który umieszczę naakiecie.
Poniżej mała lokomatywownia, którą postanowiłem skleić w ramach nauki.

DSC_0022.JPG

A tak wyszło mi "postarzanie"
DSC_0030.JPG

W ramach prób zbudowałem też troszkę większą lokomotuwownie, która wyszła mi tak.
DSC_0032.JPG

Będę wdzięczny za wszelakie uwagi od doświadczonych modelarzy abym nie zabrnął w ślepą uliczkę. Oczywiście.zdaję sobie sprawę z tego że nie uniknę błedów ale może przy pomocy komentarzy na tym.forum uda mi.się icj popełnić możliwie najmniej.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o komentarze, uwagi o wskazówki.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.612 517 30
To tak na serio czy jakiś film kręcą?
Ale o co chodzi?

Jeśli chodzi o układ torowy, to nie jest zły, ale widzę tam pętle, za czym ja osobiście nie przepadam. Będzie z tym mały kłopot, który jednak da się rozwiązać. Zakładam, że po lewej stronie jest rozjazd krzyżowy, nie skrzyżowanie.

OP
OP
P

Pawelt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale o co chodzi?

Jeśli chodzi o układ torowy, to nie jest zły, ale widzę tam pętle, za czym ja osobiście nie przepadam. Będzie z tym mały kłopot, który jednak da się rozwiązać. Zakładam, że po lewej stronie jest rozjazd krzyżowy, nie skrzyżowanie.
Tak, będzie tam skrzyżowanie. Tak jak pisałem.ten układ torowy to taki pierwszy draft przy którym nie będę za bardzo się upierał. Chętnie posłucham wszelakich sugestii.[DOUBLEPOST=1396815023][/DOUBLEPOST]
Fajne mi się podoba, ale fachowcy nie będą tacy
Konstruktywna krytyka jest potrzebna. Ale dzięki że się podoba. Daje to nadzieję że jest szansa na coś fajnego.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.612 517 30
Jeżeli skrzyżowanie, to odpowiedź powinna brzmieć "nie, będzie tam skrzyżowanie" - ja założyłem, że jest tam rozjazd krzyżowy. To ja jednak dałbym tam taki rozjazd, a nie skrzyżowanie.

OP
OP
P

Pawelt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli skrzyżowanie, to odpowiedź powinna brzmieć "nie, będzie tam skrzyżowanie" - ja założyłem, że jest tam rozjazd krzyżowy. To ja jednak dałbym tam taki rozjazd, a nie skrzyżowanie.
To jeszcze raz. Będzie tam rozjazd umozliwiający wjazd zarównp na górny jak.i dolny tor, czyli rozjazd krzyżowy. Przepraszam, za błedy w nazewnictwie.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.126 36 0
Witaj na forum :) Fajnie, że postanowiłeś spełnić swoje marzenie bo to właśnie daje największą frajdę życiową. Jak na początek całkiem nieźle rozpocząłeś, jednakże nie uniknąłeś pewnych błędów. Budynki raczej pobrudziłeś niż uzyskałeś imitację brudu. Przede wszystkim, o ile dobrze widzę na fotografiach, dość przypadkowo, a jednocześnie monotonnie naniosłeś kilka plam, które nijak się mają do realistycznych śladów eksploatacji. Proponuję przed rozpoczęciem prac obejrzeć w tesco, znaczy w realu ;) jakiś budynek podobny do Twojego. Przeanalizować gdzie zbrudzony jest bardziej gdzie mniej. Brud w większości przypadków osiada w szczelinach zagłębieniach, zacieki powstają w okolicach okien. W lokomotywowni pojawia się osad z sadzy nad drzwiami wjazdowymi. Jednym słowem obserwować w naturze lub na starych fotografiach. Do lokomotywowni warto pokusić sie o dach kryty papą. Doda na wstępnie dużo realizmu. Tutaj masz zestaw pomocnych materiałów i porad http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Techniki+modelarskie
Na forum też jest sporo przykładów.

Powodzenia :)

OP
OP
P

Pawelt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witaj na forum :) Fajnie, że postanowiłeś spełnić swoje marzenie bo to właśnie daje największą frajdę życiową. Jak na początek całkiem nieźle rozpocząłeś, jednakże nie uniknąłeś pewnych błędów. Budynki raczej pobrudziłeś niż uzyskałeś imitację brudu. Przede wszystkim, o ile dobrze widzę na fotografiach, dość przypadkowo, a jednocześnie monotonnie naniosłeś kilka plam, które nijak się mają do realistycznych śladów eksploatacji. Proponuję przed rozpoczęciem prac obejrzeć w tesco, znaczy w realu ;) jakiś budynek podobny do Twojego. Przeanalizować gdzie zbrudzony jest bardziej gdzie mniej. Brud w większości przypadków osiada w szczelinach zagłębieniach, zacieki powstają w okolicach okien. W lokomotywowni pojawia się osad z sadzy nad drzwiami wjazdowymi. Jednym słowem obserwować w naturze lub na starych fotografiach. Do lokomotywowni warto pokusić sie o dach kryty papą. Doda na wstępnie dużo realizmu. Tutaj masz zestaw pomocnych materiałów i porad http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Techniki modelarskie
Na forum też jest sporo przykładów.

Powodzenia :)
Dziękuję za cenne uwagi.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Niepotrzebnie naczytałeś się o postarzaniu itakich tam innych. Zbuduj sobie nowe budynki. One nie rodzą się poplamione i zdewastowane a nowe i pięknie świecące farbą. Jak makieta się postarzeje to Ty też za kilka kat dodasz ślady eksploatacji.
Układ torowy piękny tylko bez sensu. Albo zaczynasz od tortu i jeździ wszystko w kólko albo stacja z manewrami , czyli bocznice i parowozownie itp.
Na mój gust zgubisz się w tym już na poziomie przyklejania torów a co dopiero ogarnąć to w czsie prowadzenia pociągów.
A jak planujez sterować tymi rozjazdami. Analog czy cyfra. Komputer czy z ręki. A budownictwo skończy się na 2 budynkach czy coś jeszcze.
Jaki to ma rozmiar?
Heniek potraktowal sprawę łagodnie. To co zrobiłeś to brudzenie. Patyna to zupelnie coś innego. Zacznij od plakatówek bo tanie , matowe i łatwo zmywalne.
No i na koniec pozytywnie. Dach jest bardzo dobrze zrobiony. Jak zrobisz reszte na poziomie dachu to pozazdrościć.
Jak masz ciągoty do wielopoziomowości to zrób najpierw ósemkę z małą bocznicą i górą. Jak wrzucisz fotki to dalej pomożemy.

OP
OP
P

Pawelt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Niepotrzebnie naczytałeś się o postarzaniu itakich tam innych. Zbuduj sobie nowe budynki. One nie rodzą się poplamione i zdewastowane a nowe i pięknie świecące farbą. Jak makieta się postarzeje to Ty też za kilka kat dodasz ślady eksploatacji.
Układ torowy piękny tylko bez sensu. Albo zaczynasz od tortu i jeździ wszystko w kólko albo stacja z manewrami , czyli bocznice i parowozownie itp.
Na mój gust zgubisz się w tym już na poziomie przyklejania torów a co dopiero ogarnąć to w czsie prowadzenia pociągów.
A jak planujez sterować tymi rozjazdami. Analog czy cyfra. Komputer czy z ręki. A budownictwo skończy się na 2 budynkach czy coś jeszcze.
Jaki to ma rozmiar?
Heniek potraktowal sprawę łagodnie. To co zrobiłeś to brudzenie. Patyna to zupelnie coś innego. Zacznij od plakatówek bo tanie , matowe i łatwo zmywalne.
No i na koniec pozytywnie. Dach jest bardzo dobrze zrobiony. Jak zrobisz reszte na poziomie dachu to pozazdrościć.
Jak masz ciągoty do wielopoziomowości to zrób najpierw ósemkę z małą bocznicą i górą. Jak wrzucisz fotki to dalej pomożemy.
Dziękuję za cenne uwagi.
Farby są zmywalne wodą, więc gąbeczka już poszła w ruch i zdjęcia są nieaktualne, budynki zostały umyte.
Sterowanie DCC z komputera. Rozmiar wstępny to 3.5m x1.6 m.
Budynki planuję w większej ilości niż 2 :) Chciałbym umiejscowić dworzec, parowozownie, magazyn kolejowy, skład węgla.
Może i prościej, zwłaszcza na początek, zrobić tort i niech wszystko jeździ w kółko, ale chciałem żeby składy mogły robić coś więcej niż tylko kręcenie się w kółko.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
A zapewnisz dostęp do makiety z każdej strony?

Jak ambitnie to może zaprojektuj żeberka ochronne. I może jeszcze pozostałe niezbędne urządzenia wokół parowozowni.
A jak z elektroniką , chodzi o moduły zajetości toru, układy do pętli itp. Masz już koncepcje podziału na odcinki izolowane czyli koncepcje ruchu na makiecie?

Ostatnio edytowane:

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dany sieje defetyzm ;) Na pewno warto poczytać relacje z budowy makiet, pozwoli to łatwiej zaplanować swoją, uniknąć niektórych błędów, ale same dobre rady nie zastąpią praktyki. Dobrze że próbujesz sam coś zdziałać, zanim ruszysz z budową makiety. Jazda w kółko nudzi się bardzo szybko niezależnie od wieku operatora :)

OP
OP
P

Pawelt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A zapewnisz dostęp do makiety z każdej strony?

Jak ambitnie to może zaprojektuj żeberka ochronne. I może jeszcze pozostałe niezbędne urządzenia wokół parowozowni.
A jak z elektroniką , chodzi o moduły zajetości toru, układy do pętli itp. Masz już koncepcje podziału na odcinki izolowane czyli koncepcje ruchu na makiecie?
Elektronikę robię sam. Podobnie jak napędy zwrotnic. Ceny gotowych rozwiązań są powalające przy większej ilości obsługiwanych elementów.[DOUBLEPOST=1396879571][/DOUBLEPOST]
Dany sieje defetyzm ;) Na pewno warto poczytać relacje z budowy makiet, pozwoli to łatwiej zaplanować swoją, uniknąć niektórych błędów, ale same dobre rady nie zastąpią praktyki. Dobrze że próbujesz sam coś zdziałać, zanim ruszysz z budową makiety. Jazda w kółko nudzi się bardzo szybko niezależnie od wieku operatora :)
Dzięki za słowa otuchy:) Bo już zaczynałem wątpić w moje plany:)
A tak na serio, to wiem, że muszę sporo się nauczyć i to pewnie częściowo na własnych błędach. Czytałem już sporo na forum o budowach makiet, przeglądałem relacje z przebiegu budowy, oglądałem różne filmiki na youtube z budową makiet.
Może nie mam zdolności plastycznych w malowaniu, ale mam spore zdolności techniczne, może więc budynki nie będą wyglądać jak dzieła sztuki, ale z całą resztą myślę, że dam sobie radę.

Reakcje
422 3 0
Kolegom chodziło o to z dostępem do makiety, że nawet jak będziesz mógł obejść ją z każdej strony, to szerokość 1,6m to jest bardzo dużo. Wyobraź sobie, że coś się stało w centralnym punkcie makiety i musisz to naprawić, ustawić, poprawić. Czy wtedy dasz radę. 80 cm na wysięgu to mało precyzyjna robota.

OP
OP
P

Pawelt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolegom chodziło o to z dostępem do makiety, że nawet jak będziesz mógł obejść ją z każdej strony, to szerokość 1,6m to jest bardzo dużo. Wyobraź sobie, że coś się stało w centralnym punkcie makiety i musisz to naprawić, ustawić, poprawić. Czy wtedy dasz radę. 80 cm na wysięgu to mało precyzyjna robota.
Minimalna szerokość jaką bym chciał to 130, ale wówczas torowisko biegło by po krawędzi makiety, a tego bym nie chciał, bo w razie wykolejenia i upadku z wysokości składu to nie było by co zbierać, a planuję wokół toru umieścić trochę zieleni, trakcję telegraficzna itp.
Poza tym dysponuję czymś takim jak drabina przegubowa, to takie coś z czego można zrobić coś w rodzaju mostku i wejść nad makietę.

OP
OP
P

Pawelt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Twój wybór, mam makietę 135x235 i uważam, że jest to szerokość maksymalna +/- parę centymetrów. Jak ją urządzałem, w środku już był problem.
Co do wymiaru się nie upieram, pewnie i tak zanim zacznę budowę zmieni mi się koncepcja układu kilka razy, dlatego bardzo cenię sobie wszystkie uwagi od bardziej doświadczonych modelarzy, aby uwzględnić je w fazie planowania, lub też świadomie decydować się na jakieś rozwiązanie, zdając sobie sprawę jakie niesie konsekwencje, zamiast o konsekwencjach dowiadywać się gdy będzie już za późno. Dlatego dziękuję za zwrócenie uwagi na możliwy problem z dostępnością do całej powierzchni makiety.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31