• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na strychu

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.205 4 1
@wojtek1951 a jak mają być ludzie jak jeszcze nic nie skończone jest? Takie pierdółki to się na koniec daje a nie teraz jak jeszcze cały plac w budowie, żeby potem bezsensu nie odlepiać. Wszystko w swoim czasie. Na razie elektryką się zajmuję.
Ale dziękuję za uwagi, zawsze jakiś odzew :)

Tak jak pisałem, wczoraj, wystawiłem na allegro lampy co mi zostały z nadmiaru a także właśnie ludziki stojące i siedzące. Może komuś coś przypasuje:
https://allegro.pl/uzytkownik/mudol

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.205 4 1
Fajne te latarnie, ale widać że mają różną barwę światła.
Dobrze widzisz:) Kupiłem dwa typy, białe i żółte. Białe (zimne) będa przy magazynie, gdzie są już tylko białe, natomiast te żółte (ciepłe) będę montował przy sklepie, gdzie planuję tylko ciepłe montować. Mam ich kilka sztuk, tylko tak poglądowo wrzuciłem po jednej.

OP
OP
Akcesoria do makiety

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.205 4 1
Na dworze "pi#dzi jak w kieleckim" więc weekend w domu, gdzie dokończyłem sklep Aldi, trochę przeskalowane są niektóre elementy, ale to nie przeszkadza, z uwagi, że przez szyby i tak (niestety) niewiele widać. Myślę, czy czasem całej ściany nie zrobić szklanej, lub okna na całej długości, w oryginale nie było w ogóle okien. Warzywa i owoce robiły dzieciaki, same stoisko zrobione jest z balsy, trochę duże są skrzynki ale nie miałem innego pomysłu. W lodówkach początkowo były ledy zamontowane, ale za bardzo jednak rozświetlały wnętrze. Pozostaje jeszcze przemalowanie z zewnątrz sklepu i montaż na makiecie, gdzie też powoli parking się robi.
aldi0.jpg
aldi02.jpg
aldi01.jpg
aldi1.jpg
aldi2.jpg
aldi3.jpg
aldi4.jpg
aldi5.jpg
aldi6.jpg
aldi7.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.288 387 20
Wydaje mi się, że jak na taki sklep to wnętrze ciut za ciemne.
To, że wnętrze ciemne to i dobrze, bo nie będzie widać braku regałów, które w każdym tego typu sklepie stoją pośrodku i są wypełnione różnymi towarami.

OP
OP
Akcesoria do makiety

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.205 4 1
Ciemność potęguje czarna taśma izolacyjna, którą pokryte są ściany aby światło nie przebijało przez plastik, na środku nie chciałem niczego wysokiego stawiać aby coś było widać, tylko jedna ściana jest oszklona a i tak nie na całej długości, milion kompromisów tutaj trzeba było zastosować, powierzchnia tego sklepu też wielka nie jest ale spróbuję jutro wstawić chociaż pasek ledowy biały (3 punkty) aby chociaż środek rozjaśnić. Na zewnątrz na parkingu będzie żółte oświetlenie więc też nie chciałbym za dużo białego w sklepie montować. Coś wymyślę.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.016 85 11
bo nie będzie widać braku regałów, które w każdym tego typu sklepie stoją pośrodku i są wypełnione różnymi towarami.
Nie zawsze i nie w każdym sklepie tak jest. W tym w którym robię zakupy (cały parter bloku) regały i półki chłodzące stoją tylko pod ścianami a na środku stoją zamrażarki z mrożonkami, zgrzewki z mlekiem, wodą mineralną i innymi napojami ale ich wysokość jest mniejsza niż metr.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.016 85 11
Ale ten sklep który mam na myśli pomimo, że został umiejscowiony w bloku jest sporo większy niż ten pokazany na zdjęciu w tym wątku.
Dawniej nazywało się to Supersam PSS Społem i na pewno nie jest osiedlowym sklepikiem pana Gienia, w którym cztery osoby robią tłok;).

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.823 52 5
"Panie Rysiuuuu! Jażeniówki sie pszepaliły! Pan wymieni z łaski swojej....." ;)

A tak na poważnie, też uważam, że trzeba dołożyć światła. :)
Szkoda ukrywać taką piękną scenkę. :)

*Błędy ortograficzne zamierzone dla podkreślenia klimatu ;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.288 387 20
Ale ten sklep który mam na myśli pomimo, że został umiejscowiony w bloku jest sporo większy niż ten pokazany na zdjęciu w tym wątku.
Dawniej nazywało się to Supersam PSS Społem i na pewno nie jest osiedlowym sklepikiem pana Gienia, w którym cztery osoby robią tłok;).
Chłopie, ale kolega @mudol odtwarza w miarę realne wnętrze sklepu Aldi, a nie sklepu w bloku, o którym piszesz. Dlatego zwracam uwagę, że brakuje jeszcze regałów, takich jakie są w każdym sklepie Aldi.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.205 4 1
Dołożyłem dwa paski led po 3 punkty białe na środku sklepu, jest jaśniej, teraz już tylko ścianę przerobić aby więcej było widać, ale tutaj muszę kupić w końcu dremel bo ręcznie nożykiem ciąć ten plastik to już nie mam sił. Szyby też nowe czystsze wstawię, te są zbyt porysowane.
aldi8.jpg
aldi9.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.250 301 15
Pomyśl o cięciu plastiku czeską żyletką albo piłkami trawionym haulera. Dremel jest fajny, ale tarcza zębata potrafi zeskoczyć i zniszczyć model, a ta do cięcia / szlifowania prędzej stopi plastik niż go przetnie.
Sklepik bardzo fajny.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Pomyśl o cięciu plastiku czeską żyletką albo piłkami trawionym haulera. Dremel jest fajny, ale tarcza zębata potrafi zeskoczyć i zniszczyć model, a ta do cięcia / szlifowania prędzej stopi plastik niż go przetnie.
Sklepik bardzo fajny.
Co to jest czeska żyletka? Bardzo mnie to ciekawi, bo z cięciem plastiku mam zawsze trochę problemów. Tnę z naddatkiem, potem szlifuję. Kupa z tym roboty.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.016 85 11
Dlatego zwracam uwagę, że brakuje jeszcze regałów, takich jakie są w każdym sklepie Aldi.
W niektórych Aldi na środku stoją pojemniki na warzywa i owoce albo zamrażarki tak jak w tym który odtwarza kolega. Tak wiem tam gdzieś dalej
mogą stać regały na środku ale zwróć uwagę, że to są wielkie hale, a ta tutaj jest raczej niewielka, w realu było by to 23 metry na 16 metrów.
I podobną powierzchnie mają fragmenty pokazane na zdjęciach więc to co zostało odtworzone trzyma się kupy, a różnice są na tyle mało istotne,
że nie warto się czepiać.
aldi 1.jpg aldi 2.jpg aldi 3.jpg aldi 4 (1).jpg

Ostatnio edytowane: