Zakładam że klimat Niemcy/Austria epoka IV/V się nie zmienia. Na wstępie powiedziałeś że tort który masz już ci się znudził. Twój ostatni rysunek jest bardzo dużym tortem. Czy na pewno chcesz iść tą drogą. Mówisz że lubisz budować, więc przyglądnij się bliżej fotografiom i planom które już są w twoim wątku i zastanów się co jesteś wstanie zbudować.
Parę wskazówek i kwestii pod Twoją rozwagę:
Co z rozmiarem - normalny czy wąski tor?
Jakie stacje osobowe, czy towarowe? Linia główna czy linia boczna?
Widzę że ponownie rysujesz szlak dwu torowy, co jest tego powodem?
Zacznij może od poszczególnych elementów. Zaprojektuj jedną, drugą i trzecią stację która Ci się podoba. Jak będziesz miał wstępny plan tych elementów, połącz je w całość i zastanów się nad możliwościami ruchowymi (zaplanuj teoretyczny rozkład jazdy) dokonaj zmian gdy coś nie gra lub nie jest możliwe a chciałbyś aby było.
Rozważ stację techniczną (ukrytą lub nie) daje możliwości urozmaicenia składów a jak ją sprytnie zaprojektujesz składy będą mogły zostać na makiecie i być chronione od kurzu (na strychach zwykle jest go sporo)
Ale przede wszystkim uruchom swoją wyobraźnię, a jeśli idzie Ci to trudno to ponownie sugeruję przeglądanie literatury modelarskiej lub relacji z imprez na forum. Jeśli będziesz czekał na pomysły z forum to weź pod uwagę, że każdy lubi coś innego a więc będzie Cię ciągnął w inną stronę. Wiem bo też to przerabiałem, w końcu zdecydowałem się na moduły FREMO i w miarę możliwości uczestniczę w imprezach. To gwarantuje że za każdym razem jest coś innego. Moduły zbudowałem tak że mogę je rozłożyć nad garażem i budować oraz bawić się w domu.