• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na poddaszu

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Witam,

Wreszcie po kilku latach, wziąłem się za budowę makiety, najpierw tylko plany. Więc do rzeczy, projekt makiety wykonałam Xtrkcad, bo SCARM ma ograniczona ilość torów w wersji free. Makieta ma byś z początku V epoki, choć tabor w głównej mierze z III i IV epoki. Napewno są jakieś błędy, więc bardzo proszę o pomoc i porady.

1.png

P.S Wiem że wystąpi zwarcie i trzeba zastosować moduł pętli zwrotnej.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.366 473 107
Ale co w ogóle ma ta makieta przedstawiać? Jakie są założenia? Jak ma na niej wyglądać ruch? Bo wiesz, samym skomplikowanym układem wrażenia tu nie zrobisz.

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Ale co w ogóle ma ta makieta przedstawiać? Jakie są założenia? Jak ma na niej wyglądać ruch? Bo wiesz, samym skomplikowanym układem wrażenia tu nie zrobisz.
Więc na makiecie ma się znaleść stacja węzłowa, średniej wielkości do obsługi ruchu dalekobieżnego i lokalnego oraz dwa wyjścia na modułów. Na drugiej cześci ma się znaleść stacja postojowa. Zdaje sobie sprawę, iż projekt zawiera błędy lub jest całkowicie do wyrzucenia

KoVaL

Ostrzeżony
Reakcje
2.711 56 5
Spore to poddasze masz 6-7 m długości i szer. 3-4 ? 100 zł za rozjazd to cena ręcznego ,a jak to masz zamiar przełączać tyle rozjazdów?

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Spore to poddasze masz 6-7 m długości i szer. 3-4 ? 100 zł za rozjazd to cena ręcznego ,a jak to masz zamiar przełączać tyle rozjazdów?
link do filmu jak mam zamiar zrobić napęd
co do poddasza to to jest 7m długości, szekosć pod tory to około 2,7 może trochę większe, ale po środku jest ścianka dzałowa.

Arkadio12

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś taki siłownik to koszt minimum 30 zł , teraz to musisz czymś sterować to kolejne setki . Jak policzysz tylko same rozjazdy , tory itd to nie wiem czy w 10 tys. sie zmieścisz . Masz sporo miejsca , zbuduj makiete modułowa . Szlak 2 torowy i stacje tak jak chcesz i dołozysz moduł z obrotnicą gdy bedziesz gotowy finansowo .

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
Albo zacznij od :
1. dioramy (dla poćwiczenia technik i ...cierpliwości),
2. małego torta z możliwością rozbudowy,
3. zastanowienia się, co tak naprawdę jest Twoim celem....

Może być każde z osobna lub wszystkie na raz. Kto bogatemu zabroni? ;)

PS. Osobiście zacząłbym od pkt 3.

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Albo zacznij od :

Częściowo się zgodzę
1 Dobry pomysł, zanim zacznę główną makietę
2 Miejsce musi zostać zajęte w przeciągu 3/4 lata, bo jak nie to zostanie zajęte przez rodzinę. Przynajmniej stoły pod nią muszą już być.
3 Ta makieta nie musi być w 100% realistyczna, ma być częścią stałą czegoś większego, reszta będzie robiona na modułach (szlak i druga stacja),(po to są na makiecie wyjścia na moduły).

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Albo zacznij od :

Jeszcze raz zastanowiłem się nad projektem i stwierdziłem, iż jest trochę bez sensu i postanowiłem go trochę przerobić. Bardzo dziękuję za ten post.

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Otóż przemyślałem jeszcze raz cały projekt i go przerobiłem, ale nie mam pomysły jak zrobić stacje postojową. Bradzo prosze o poprawki projektu i pomysły. W załączniku zdjęcie nowego projektu.
2P.png

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 31
B
Planuję 14
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31