• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na poddaszu

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.267 39 0
Nie wiem czy budynki i kominy są już na stałe zamontowane. Może warto najpierw zrobić niebo lub tło które na ten skos dachu pewnie planujesz - tak żeby potem nie uległo uszkodzeniu to co jest już zrobione.

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
283 21 2
Stronie śląskie mnie ujęło. Ponieważ kolej tam zarżnięto i doprowadzono do zarośnięcia to wąski tor jak najbardziej może być. Rewelacyjna makieta. Podziwiam rozmach, możliwości i kolekcje.

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
490 2 4
Bardzo fajnie się to wszystko prezentuje i przede wszystkim jest po czym pojeździć ,gratulacje.
Dodał bym jeszcze trakcję elektryczną, ale to już taki mój bzik aby elektryki śmigały pod drutem.

wojtek1951

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 0 3
Świetna makieta. Gratuluję. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to napędy zwrotnic. Szkoda że nie są pod makietowe. Jeszcze raz gratulacje.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
skowri12

skowri12

Aktywny użytkownik
Reakcje
557 0 0
Stronie śląskie mnie ujęło. Ponieważ kolej tam zarżnięto i doprowadzono do zarośnięcia to wąski tor jak najbardziej może być. Rewelacyjna makieta. Podziwiam rozmach, możliwości i kolekcje.
Dzięki za uznanie, tak Stronie Śląskie, bardzo urocza stacyjka, na tej samej linii - Lądek Zdrój, Ołdrzychowice Kłodzkie (można zobaczyć na filmie Kolskiego - "Afonia i pszczoły"), w latach 90-tych często wychodziło się z tych miejsc na szlaki turystyczne, komu to przeszkadzało? Parę urokliwych stacji było na Dolnym Śląsku - Karpacz, Złoty Stok, Jugowice ( niedługo wrócą tam pociągi, ale to już nie to!), Walim (pozostał zaniedbany budynek stacji i eletrowozownia, najkrótsza linia zelektryfikowana przez Niemców - 5Km). Dużo fajnych zdjęć jest w archiwum cyfrowym z czasów świetności tych stacji.

I w tle słuchowisko Wiedźmin z tomu Krew Elfów :)
Tak, zgadza się, super produkcja firmy Fonopolis, szkoda że upadła przed dokończeniem sagi o Wiedźminie, nie wytrzymała konkurencji z piratami.
Polecam Trylogię Husycką Sapkowskiego, też zrobioną przez nich "na wypasie".

Świetna makieta. Gratuluję. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to napędy zwrotnic. Szkoda że nie są pod makietowe. Jeszcze raz gratulacje.
Też mnie teraz irytują, ale zacząłem gromadzić materiały do makiety ponad 20 lat temu, w tamtych czasach tory, zwrotnice, napędy zwrotnic firmy Fleischmann były dla mnie czymś niesamowitym, gdy zacząłem wgryzać się w temat budowy makiet było już za późno, zmiana torowisk i całego osprzętu do tak dużej makiety była zbyt kosztowna, musi być jak jest. Najważniejsza jest dobra zabawa przy budowie i fajne spędzanie wolnego czasu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.931 531 30
Niestety, kolega @Jan Bednarczyk ma rację. Ja generalnie nie jestem wielkim fanem tła za makietą, bo to zwykle dobrze wygląda tylko na zdjęciach. Na żywo znacznie bardziej widać różnicę między sztucznością obrazu w tle a realną sceną makiety, co mnie osobiście nie odpowiada. Jednak w tym konkretnym wypadku ten nisko schodzący strop z ciemnej, surowej płyty paździerzowej bardzo przytłacza całość. Warto byłoby pomyśleć po prostu o jasnym niebie, w ostateczności nawet o pomalowaniu tej płyty na jasnoniebiesko. Pytanie, czy nie jest już na to za późno?

OP
OP
skowri12

skowri12

Aktywny użytkownik
Reakcje
557 0 0
Wit
Też jestem za tylko błękitnym niebem, powinno pasować. Pytanie jeszcze mam te wysokie drzewa to Twoja produkcja czy kupny? A jak kupny to skąd?
am, drzewa są produkcji Heki, 1721, 1761 i chyba 1712. Kiedyś kupowałem Faller Premium, drzewa były lepszej jakości ale cena też była lepsza, przy tej wielkości makiety musiałem zmienić dostawcę zieleni wysokiej.

Niestety, kolega @Jan Bednarczyk ma rację. Ja generalnie nie jestem wielkim fanem tła za makietą, bo to zwykle dobrze wygląda tylko na zdjęciach. Na żywo znacznie bardziej widać różnicę między sztucznością obrazu w tle a realną sceną makiety, co mnie osobiście nie odpowiada. Jednak w tym konkretnym wypadku ten nisko schodzący strop z ciemnej, surowej płyty paździerzowej bardzo przytłacza całość. Warto byłoby pomyśleć po prostu o jasnym niebie, w ostateczności nawet o pomalowaniu tej płyty na jasnoniebiesko. Pytanie, czy nie jest już na to za późno?
Witam, zgadzam się z Panami ale to nie jest płyta paździerzowa tylko osb, mam duży dach kopertowy i on cały czas pracuje, w zależności od pory roku, temperatury, wilgotności itd., szpary miedzy płytami zmieniają się, fototapeta odpada, po przyklejeniu zaczęła by pękać i się marszczyć. Zrobiłem próbę malarską na kawałku płyty, faktura pomalowanego drewna jest nie najciekawsza. Wymyśliłem, że kupię kawałek jasnoniebieskiego materiału i przymocuję go takerem a górną krawędź wykończę listewką. Taki jest plan.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 8
Buduję makietę 61
Buduję makietę 6
Buduję makietę 8
Buduję makietę 24