• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na chórze

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 1 0
Zacząłem prace nad budynkiem stacji Gdańsk Lipce. Tak jak przedtem, nie dokładna kopia ale coś w tym samym stylu. Tak się prezentował ten budynek przed remontem
1739883722114.jpg

a tak wygląda moja wersja po podstawowym malowaniu
1739883834297.png

Po drugiej stronie jest magazyn który przedtem był malowany na żółto a po remoncie jest goły ceglany. Będę to dodawał, ale nie jestem pewien którą wersję jeszcze.

1739884127867.jpg

1739884098530.png

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.872 446 99
Cytowany wpis: Rewelacyjnie dobrane tło. To lubię (y)
Jedyny minus to taki, że to działa, ale gdy patrzy się tylko z jednego, konkretnego kierunku, pod odpowiednim kątem... https://forum.modelarstwo.info/attachments/1739831007938-png.1105029/

Dlatego takie rozwiązania działają w dioramach typu Telewizor, gdzie inaczej niż konkretnie (jak założył autor makiety) patrzeć się nie da.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 1 0
Dziękuję bardzo za ofertę, znalazłem program który mi pozwala ładować i manipulować całe zdjęcia streetview w 360 stopniowych ujęciach. Za pomocą photoshop próbuje je złączyć na jedno ciągle tło. Na razie to idzie ok, mam nadzieję że to wystarczy. Chciałem tez uzywac zdjęcia z google do tekstury nawierzchni drogi, to jest trochę trudniejsze poniewaz zdjecia satelitarne nie mają tak dobrej rezolucji, a zdjęcia streetview ciężko jest przekładać na rzut pionowy.
Co by mnie bardzo interesowało to starsze zdjęcia z okolicy stacji Lipce i Orunia z lat 80-tych. Znalazłem parę zdjęć z przed modernizacji tych stacji, ale nie wiele.
Chyba trudniejsza praca będzie robienie tła dla rafinerii Gdańskiej. Poniewaz to jest obszar zamkniety, niewiele jest dostępne na internecie.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 1 0
Dostałem też wagon pomiarowy. Działa dobrze, mogę podłączyć do niego z mojej komórki ale nie wiem jak to podłączyć do domowego wifi. Probowalem przez app i przez ich ConfigTool (podłączony przez USB), wpisywalem nazwę wifi i hasło ale na wifi go nie widzę. Czy ktoś wie jak to zrobić żebym nie musiał zmieniać połączenia wifi na telefonie?

1742992882416.png

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 1 0
Po paru godzinach próbowania wreszcie się pokazał na moim wifi, teraz mogę używać z telefonu albo z komputera, bo jest wersja Windows na Microsoft app store.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 1 0
Dodałem dekoder Piko 56599 do mojego modelu EN57 i próbowałem programować, ale nie mogę znaleźć pełnej informacji o wszystkich CV. Przyszedł tylko ze stroną o podstawowych ustawieniach. Czy ktoś z kolegów ma kompletny podręcznik?

Chciałem zaprogramować tryb ABC Shuttle. Także nastawiłem CV27 na odpowiednią szynę i CV 49 na 8 - ABC Shuttle. Pociąg staje na segmencie ABC i zmienia kierunek świateł ale nie jedzie w drugą stronę tylko stoi. Zmiana CV 51 - ABC Stop Time nic nie zmienia. Co robię źle??

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 1 0
Tory zostały zainstalowane na rampie i pętli do niższego poziomu. Pierwszy przejazd już jest. Roboty jeszcze dużo zostało, tu i tam będę robił małe poprawki ale ogólnie jest ok.

1743191841576.png