• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Moja Makieta nieznana miejsc. w drugiej poł.lat 70

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Re: [Makieta] Moja Makieta nieznana miejsc. w drugiej poł.la

Nie wiem jak jest teraz, ale znalazłem coś takiego:
PRZEPISY ZASADNICZE budowy i eksploatacji kolei normalonotorowych użytku publicznego Zatwierdzone zarządzeniem Ministra Komunikacji z dnia 17 sierpnia 1945 r. (Dziennik taryf i Zarządzeń Kolejowych Nr 6 z 1945 r. poz. 30)
§ 4. Pochylenia podłużne.
(1) Pochylenia podłużne na szlakach kolei pierwszorzędnych znaczenia ogólnego nie mogą przewyższać 25°/oo, a na szlakach kolei drugorzędnych i znaczenia miejscowego 40°/oo.
(2) Zastosowanie pochyleń większych niż 12,5 o/oo na kolejach znaczenia ogólnego wymaga osobnego w każdym przypadku zezwolenia Ministra Komunikacji.
(3) Stacje i mijanki powinny leżeć zasadniczo w linii poziomej, w każdym razie pochylenie podłużne torów stacyjnych z wyjątkiem torów manewrowych, nie powinno przewyższać 2,5°/oo.
(4) Rozjazdy wjazdowe na stacjach i mijankach mogą leżeć na pochyleniu przyległych szlaków. (5) Załomy profilu podłużnego na kolejach znaczenia ogólnego powinny być zaokrąglone łukiem o promieniu nie mniejszym niż 5000 m; w obrębie zaś stacji i dojść do nich, oraz na kolejach znaczenia miejscowego, łukiem o promieniu nie mniejszym niż 2000 m.

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0

A nie mozna tej mijanki ciut zwiekszyć, tzn. zrobić małą stacje z trzema torami? :) zawsze jest mozliwość większej zabawy a miejsca masz dużo na to :p

A

Anonymous

Gość

Bylo o dobrych ksiazkach, ale najwyrazniej to malo interesujacy temat. A mozna poszukac inspiracji, poogladac profesjonalne projekty makiet, skopiowac wiele ciekawych pomyslow, poczytac o podstawowych zasadach (luki, gradienty, s-curves i co tam tylko)... :)

Reakcje
0 0 0

jeśli ta obrotnica ma 310mm to promień łuku ma ponad 1m , no chyba że to początkowy "zarys" , " szkic" . jeśli mam to traktować poważnie to - bezsens

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Lucjanek napisał(a):
jeśli ta obrotnica ma 310mm to promień łuku ma ponad 1m , no chyba że to początkowy "zarys" , " szkic" . jeśli mam to traktować poważnie to - bezsens
Od środka obrotnicy do końca szopy 76cm.
Oświeć mnie czemu bezsens

dzidek12345 napisał(a):
Bylo o dobrych ksiazkach, ale najwyrazniej to malo interesujacy temat. A mozna poszukac inspiracji, poogladac profesjonalne projekty makiet, skopiowac wiele ciekawych pomyslow, poczytac o podstawowych zasadach (luki, gradienty, s-curves i co tam tylko)...
Możesz sprecyzować swoje uwagi?

K

Konrad 0

Gość

popowe napisał(a):
Taki plan wysmarowałem przez dzisiejszy dzień
To powinieneś smarować dalej, bo ten projekt moim skromnym zdaniem jest zbyt oszczędny w rozwiązaniach torowych, chyba że naprawdę preferujesz ponad torowiska rozległe obszary widokowe czy urbanistyczne t.j. fabryki, osiedla, wesołe miasteczka, zamki, etc...
Poza tym przy tak dużych wymiarach Twojego tortu 5,0 x 2,0m (nasz tylko 4,4 x 1,2m) nie powinieneś myśleć o głównych zwrotnicach (szczególnie w pierwszym planie widokowym) ostrzejszych niż 10 st., a mi się wydaje patrząc na Twoją geometrię, że używasz 12 st. czy nawet 15 st.
Pozdrawiam

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
986 82 5

archico napisał(a):
Nigdy klimat modułów nie doścignie klimatu całego założenia,.
Pojęcie bardzo względne wg.mnie Ja np. zauważam dziwną nieprawidłowość.
Wielkość parowozowni niewspółmierna z wielkością stacji. oczywiście wygląda to efektownie, ale np. infrastruktura zaplecza odpowiadająca parowozowni trzy stanowiskowej. :|

P

Paweł Piotr

Gość

Nigdzie na kolei nie ma tak, że tor do i z lokomotywowni jest wyprowadzony z toru głównego zasadniczego, w dodatku bez żadnego zabezpieczenia - no chyba, że jest to tylko zabawka...

A

Anonymous

Gość

popowe napisał(a):
Możesz sprecyzować swoje uwagi?
Jesli chodzi o precyzyjne uwagi, inni zrobia to lepiej (jak widac), mi brak doswiadczenia. Widze niewykorzystanie powierzchni (moze taka idea), krotkie odcinki na stacji, chyba tez s-curves (niech ktos prosze podpowie, jak to jest po polsku). Zreszta moj powtorzony komentarz dotyczyl nie tylko Twojego planu, ale tez wczesniejszych pytan.

Sa co najmniej dwa miejsca, zeby tego doswiadczenia szukac - jedno tutaj, a drugie w dobrych zrodlach. Po prostu sadze, ze z tego drugiego tez warto korzystac.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Na terenie zakładu faktycznie użyłem zwrotnic 15 stopniowych.
A w pierwszym planie są to te zwrotnice. http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=29012
Na szczęście jest to tylko projekt. i na pewno minie jeszcze Parę innych nim dojdę to tego właściwego.
Na szczęście jest forum i mogę przeczytać wasze uwagi.

Zbyszku na tym planie nie ma zaplecza paro wozowni to co wziąłeś za zaplecze jest terenem zakładowym.
Nie dosmarowałem zaplecza bo zabrakło mi torów w any railu ( Pracuje nad tym by nie zabrakło )

P

Paweł Piotr

Gość

archico pisze:
ale sam zaproponuj rysunek poprawiony lub swój własny
A co tu jest do poprawiania? Najpierw przydałyby się jakieś, choć prowizoryczne założenia planu makiety - co na niej ma być, a dopiero potem robi się przymiarki do jakichś układów torowych (torowiskiem jest przecież podłoże, a projektuje się układy torowe...).

P

Paweł Piotr

Gość

Po pierwsze, nie krytykuję, tylko zwracam uwagę na zasady, jakie obowiązują przy projektowaniu infrastruktury kolejowej - przy założeniu, że mamy do czynienia z modelem, bo jeśli to ma być zabawka, to moje uwagi są absolutnie zbędne.
Chętnie obejrzałbyś moje szkice... ale czego? Jeśli chodzi Ci o szkice stacji czy plany lokomotywowni, to jest tego bez liku, tylko poszukać...

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Nikt nie podrzuci jakiejś inspiracji?
Założenia to spory zakład ( cukrownia, huta, olejarnia)
dworzec na max 4 tory
Parowozownia.
Powierzchnia 2m/5m

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 10
Buduję makietę 4
Buduję makietę 21
Buduję makietę 6
Buduję makietę 24