• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Moja Makieta nieznana miejsc. w drugiej poł.lat 70

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

ths

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: [Makieta] Moja Makieta nieznana miejsc. w drugiej poł.la

Heh ten pomysł był już opisywany na forum chyba w technikach modelarskich, dawniej, ja też kiedyś to sugerowałem komuś, ale w sumie będzie to rynna cokolwiek przeskalowana 16-19cm przekroju. Ale przynajmniej blaszki mocujące można wykorzystać ;)

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

wiem, że się stosowało (może nie na parowozowniach) rynny przemysłowe 175mm trochę się ją z wysokości zeszlifuje i będzie lepsza od farelowskich

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Mam takie pytanie: Czy czoła APM-u na St44 pasują na nowego gutzold-a?(niby pisze ale wole się upewnić)
Czy są inne Patenty na wiadra ( lepsze )?

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

To znowu ja :? Czy ktoś sprawdzał czy na br120 gutzold-a (nowego) pasuje buda od roco?
No i jeszcze kilka fotek z postępu. Co prawda przerwane w połowie pracy ale jutro znów jadę do szpitala więc niech będzie jakiś ślad, że się nie obijam.

Załączniki

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Jako, że postanowiłem zrobić sobie urlop od makiety a zająć się taborem co by było co wstawiać do tego hangaru zabrałem się za konwersję 120-stki na gagara.
I tu bym nie popełnił gafy chce się upewnić , że moje wytyczne nie będą sprzeczne z Realnym światem.

Moje wytyczne:
Epoka V
Żółte czoła
2 dzielna żaluzja
stacja Dęblin, Lublin
numer 309

Co jeszcze powinienem wstawić w te wytyczne?

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Dzięki Mick. Jak możesz sprawdź linka bo coś mi ta strona nie chce wejść.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Już poszło pozmieniałem Zaporę i działa.

Nawet myślałem nad tym rozwiązaniem ale miałem problemy z sterownikiem serw

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Potrzebuję projektu makiety:
Koszty bez ograniczeń :D
mam do dyspozycji Płytę 5m/2m
Wymagania to:
stacja max 3/4 tory
bocznica 2/3 Tory
Parowozownia od 110 do 180 stopni
Most kolejowy.
Skromny układ/ duże miasteczko dużo zabudowań fabrycznych
Ma ktoś jakieś sugestie?

K

Konrad 0

Gość

popowe napisał(a):
Potrzebuję projektu makiety:
Koszty bez ograniczeń :D mam do dyspozycji Płytę 5m/2m
Nareszcie ktoś następny docenił ogromną przewagę wizualną tortu nad modułami...!!!
Też będę budował parowozownię w drugiej częsci tortu, więc dla przemyśleń masz dwa moje projekty, a na marginesie nad ich tworzeniem upłyneło pól roku :D , ale warto było, co widać już na robionej pierwszej - "skromnej" - części tortu "5,28m2".
Nigdy klimat modułów nie doścignie klimatu całego założenia, szczególnie jak głębokość może sięgać 200 cm, wtedy musi być wolnostojąca. Moja ma 120 cm głębokości, bo stoi pod ścianą.
I postaraj się przewidzieć, aby składała się z co najmniej dwóch "modułów", na moich projektach widać to niebieską linią (3 lub 4 moduły), aby dało się wnieść i wynieś z pokoju. Bo znam takich co sprzedając dom zniszczyć musieli makietę, bo kupujący kazał usunąć ten "cyrk".
Mój projekt narożnikowy jest przemyślany też jako dwie niezależne makiety po rozłączeniu (2+2).

Jeśli mogę coś radzić, to przemyśl łączenie z 4-ch części każda po 100 x 250 (jak szachownica). :)
Z reszztą największe sklejki dostżępne są w wym. max 125 cm x 250 cm.

Pozdrowienia i ciekaw jestem Twoich pomysłów.
P.S. tylko nie używaj rozjazdów spoza zakresu 6,34-10 stopni (max.12=EW3).

Załączniki

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2

Nigdy klimat modułów nie doścignie klimatu całego założenia
I właśnie dlatego chce sprzedać stację i parowozownię Borynowo
Chce mieć wszystko " w kupie" Jednak ze skromną ilością torów a bogatszą zabudową i jakością wykonania.
Puki co wysmarowałem taki projekt:
Nie jestem z niego zadowolony w 100% i dlatego go będę udoskonalać.
No chyba, że nie uda mi się sprzedać tego co mam za w miarę uczciwe pieniądze.

Załączniki

K

Konrad 0

Gość

Jak dla mnie zdecydowanie za mało torów, szczególnie w lewej części. Na moim projekcie jest dużo torów, a na makiecie nie widać tej gęstości. Jestem zdania, że warto pokazywać więcej stojącego na bocznicach kompletnych zestawów pociągów, niż tylko scenerię zieleni. W końcu makieta to parafraza, a nie idealne odwzorowywanie rzeczywistości. Nawet Daniel (z naszego teamu) bał się tej gęstości, ale teraz widzi, że jest idealnie, nie za mało, nie za dużo.
Pozdrawiam

Reakcje
0 0 0

Według mnie najciekawszym rozwiązaniem byłaby industrialna makieta typu Ostrów. Z tego co widzę mało torów, za wiele ciekawych obiektów i jeszcze wąskotorówka :D

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
469 1 0

W tym wolnym miejscu na górze - lewo mogłaby pasować wagonownia z torami odstawczymi - na kolei nie jeżdzą tylko lokomotywy :D

Skoro chcesz mieć 10 metrów kwadratowych makiety, to może zbuduj coś co bedzie powodem ruchu na makiecie - np. port - dłuższy 5-metrowa krawędź się do tego doskonale nadaje.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 10
Buduję makietę 4
Buduję makietę 21
Buduję makietę 6
Buduję makietę 24