• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta modulowa-etap w realizacji.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
Teoretycznie tak, ale normalnie do obliczeń przyjmuje się sytuację taką:

pochylenie.jpg

Zakładanie z góry, że musi być tak, jak pokazał kolega @t_domagalski wydaje mi się niezasadne, ale nawet, jeżeli tak by było, w wypadku makiety kolegi @drobcio wpływ tego na zwiększenie stromizny byłby pomijalny.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.383 18 0
Teoretycznie tak, ale normalnie do obliczeń przyjmuje się sytuację taką:

Zobacz załącznik 888603

Zakładanie z góry, że musi być tak, jak pokazał kolega @t_domagalski wydaje mi się niezasadne, ale nawet, jeżeli tak by było, w wypadku makiety kolegi @drobcio wpływ tego na zwiększenie stromizny byłby pomijalny.
Tylko częściowo się zgodzę, bo o ile na desce kreślarskiej wszystko ładnie wygląda, to warunki terenowe wskazują rzeczywiste uwarunkowania, gdzie okazuje się, że dany odcinek jest realny lub nie. Ja tylko wspomniałem, że @drobcio zakładając spadek 7 cm na 1,2 metra może być w sytuacji, jaka została wskazana na rysunku @t_domagalski , co nie znaczy, że nie miejsca na realizację odcinka zgodnie z powyższym obrazkiem. To już on najlepiej wie :). Skoro nie znamy warunków brzegowych, to możemy tylko gdybać i obie opcje są prawdziwe.

Przy okazji - znam przyjętą przez zamawiającego koncepcję w ramach PFU gdzie linia kolejowa po przebudowie kończyła się prawie 2 metry poniżej równi stacyjnej, do której prowadzi, bo ktoś zapomniał pochylenia sprawdzić ;)

Swego czasu to właśnie praca nad znalezieniem miejsca na łuki pionowe (bo z mapy spadek wyglądał ok) z pewnym kolegą projektantem umożliwiła reaktywację pomysłu odbudowy linii tramwajowej w ciągu fragmentu byłej ul. Wyszaka w Szczecinie, która to wsławiła się największą katastrofą tramwajową (1967) w historii Polski (15 ofiar śmiertelnych).

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
115 1 0
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie
Stan prawny aktualny na dzień: 11.04.2022
Dz.U.2016.0.124 t.j. - Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie
Dział III. Droga i połączenia dróg
Rozdział 10. Torowisko tramwajowe

§ 51. Ulica z torowiskiem tramwajowym
Ulica z torowiskiem tramwajowym powinna spełniać niżej określone warunki, jakim powinny odpowiadać tory tramwajowe:
1)
promień łuku w planie toru tramwajowego na szlaku nie powinien być mniejszy niż 50 m i 25 m na skrzyżowaniu oraz na rozjazdach i pętlach;

2)
w wypadku jednoczesnego występowania łuku w przekroju podłużnym i łuku w planie, promień łuku w planie nie może być mniejszy niż 200 m;

3)
pochylenie podłużne toru tramwajowego nie powinno być większe niż:
a) 5% na szlaku, jeśli przewidywany tabor ma odpowiednie właściwości trakcyjne,
b) 3% na dojazdach do wiaduktu i estakady,
c) 2,5% na przystanku tramwajowym i na rozjazdach;

4)
łuk w przekroju podłużnym powinien być stosowany, gdy algebraiczna różnica pochyleń podłużnych jest większa niż 0,6%;

5)
promień łuku w przekroju podłużnym nie powinien być mniejszy niż 2 000 m.

Tu podstawowe parametry, które powinny być stosowane przy projektowaniu. A co wyjdzie na makiecie? Czy się zmieści i jak z realizmem?
Trzymam kciuki za projekt i wykonanie.
Pozdrawiam. Szymon.

OP
OP
drobcio

drobcio

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 2 1
Pierwszy raz mialem okazje poustawiac wszystko razem i zobaczyc jak to wyglada..A i loki odpalilem :)

Załączniki

OP
OP
drobcio

drobcio

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 2 1
Od kwietnia 2023 zaprzestałem prac przy makiecie, jedynie kupowałem taboru bo ten kusi hehe i budowałem swoją modelarnie. Została podłoga, sufit podwieszany i gładzie. Dużo pracy za mną od burzenia ściany, pogłębiania piwnicy pod podłogówkę, pod nową elektrykę pod makietę, izolacje pozioma ineksja, nowe tynki. Zobaczę czy do końca roku uda mi się skończyć ale może tego nie widać, masa pracy włożona by przybliżyć mnie do celu własnej makiety i odpowiednich warunków dla niej. Dalsza część zdjęć w drugim poście bo max 16 zdjęć można wrzucić. Pozdro

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
drobcio

drobcio

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 2 1
Dalsze zdjęcia do etapu na którym jestem dzis.

Załączniki

Reakcje
2.859 79 12
...cholera...:eek::eek::eek: Żona na mnie narzeka, że ze swoim bardakiem walam się po pokoju ( znaczy się, to ma być pokój, nie garaż)... Ale tu to normalnie kolego przegięcie ( było by wg niej):LOL::LOL::LOL:

Pozdr i napieraj...

ps. powodzenia:D(y)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.075 38 4
Chylę czoła koledze za poświęcenie, robiłem remont w kamienicy w takich warunkach, wszystko w zasadzie do wymiany, smoła pod parkietem, różnice poziomów kochnia-pokój 30cm w podłodze, sufit w pokoju różnica miedzy ścianami 20+ cm chyba. Ile się żeśmy z ojcem natyrali to zdjęcia i opis nie pokaże ;) Ale frajda na koniec duża, szkoda, że nie nasze...

OP
OP
drobcio

drobcio

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 2 1
Chylę czoła koledze za poświęcenie, robiłem remont w kamienicy w takich warunkach, wszystko w zasadzie do wymiany, smoła pod parkietem, różnice poziomów kochnia-pokój 30cm w podłodze, sufit w pokoju różnica miedzy ścianami 20+ cm chyba. Ile się żeśmy z ojcem natyrali to zdjęcia i opis nie pokaże ;) Ale frajda na koniec duża, szkoda, że nie nasze...
Dom z 1936 roku wiec kupa roboty ale bez kredytu na głowie ;-)
Doszła zabudowa :)

Załączniki

OP
OP
drobcio

drobcio

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 2 1
...taaa, jeszcze czego...Powie, że "on ma miejsce na takie rzeczy"...:LOL:

Pozdr,...
Ja dla mojej zrobiłem antresole na korytarzu gdzie jak skończę,będą szafki na jej buty i torebki.Trzeba myśleć,pierw robisz coś dla niej a potem ci nie odmówi.Korytarz i tak była nie wykorzystana przestrzeń a tak mam łatwiejszy dostęp do sufitu np malowanie a ona ma szafki i ja mam modelarnie ;-)

Załączniki

Reakcje
2.859 79 12
Ja dla mojej zrobiłem antresole na korytarzu gdzie jak skończę,będą szafki na jej buty i torebki.Trzeba myśleć,pierw robisz coś dla niej a potem ci nie odmówi.Korytarz i tak była nie wykorzystana przestrzeń a tak mam łatwiejszy dostęp do sufitu np malowanie a ona ma szafki i ja mam modelarnie ;-)
No, ale trzeba mieć dom a nie mieszkanie w bloku;)

Pozdr,...