• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta modulowa-etap w realizacji.

Przemek Kamiński

Znany użytkownik
Reakcje
423 3 0

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Bardzo fajnie to wyszło.
Zainteresowało mnie mocowanie szyn - to można gdzieś kupić, czy to też wyrób własny?

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
BTW budujemy podobne makiety,tylko ja zaczolem od 2 pierwszych skrzynek a potem przyjdzie remont piwnicy,zeby moc kolejne budowac :)
Ja ze swoją makietą czekałem całe lata, dopiero remont strychu umożliwił prace. Wcześniej zbierałem wiedzę, inspiracje, materiały. Potem powstał projekt, który w miarę postępu modernizuję.
Ja poszedłem frontalnie: zrobiłem wszystkie skrzynki od razu i stolarkę mam już za sobą.
Teraz czeka mnie przebrnięcie przez kolejne niezbadane rewiry i zdobycie doświadczenia np. jestem w trakcie nauki rysowania projektów pod lasercut, przede mną jeszcze fakultet z zieleni na makiecie, malowania szyn, szutrowania, "studia" z elektroniki.

Ja nie wchodziłem w metro ani w tramwaje, bo bym nie zdążył tego zrobić przed emeryturą ;)
Takie duże makiety robią w kilka osób kluby modelarskie - pociągnięcie tego samemu to duży wysiłek.
Ja zamiast metra chcę pod skrzynkami, na osobnej konstrukcji zrobić stację techniczno-odstawczą.

OP
OP
drobcio

drobcio

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 2 1
Ja ze swoją makietą czekałem całe lata, dopiero remont strychu umożliwił prace. Wcześniej zbierałem wiedzę, inspiracje, materiały. Potem powstał projekt, który w miarę postępu modernizuję.
Ja poszedłem frontalnie: zrobiłem wszystkie skrzynki od razu i stolarkę mam już za sobą.
Teraz czeka mnie przebrnięcie przez kolejne niezbadane rewiry i zdobycie doświadczenia np. jestem w trakcie nauki rysowania projektów pod lasercut, przede mną jeszcze fakultet z zieleni na makiecie, malowania szyn, szutrowania, "studia" z elektroniki.

Ja nie wchodziłem w metro ani w tramwaje, bo bym nie zdążył tego zrobić przed emeryturą ;)
Takie duże makiety robią w kilka osób kluby modelarskie - pociągnięcie tego samemu to duży wysiłek.
Ja zamiast metra chcę pod skrzynkami, na osobnej konstrukcji zrobić stację techniczno-odstawczą.
Rozumie,u mnie powrot do kolejek zaczal sie rok temu,mam nadzieje,ze uda mi sie 2 skrzynki na rok.Jesli chodzi o metro to tylko jedna stacja,reszta jest i tak schowana.Ja sobie w piwnicy dlubie ale musza ja wyremontowac i jedna sciane zburzyc zeby moc zmiescic moj projekt,ktory projektowalem od roku.U mnie plan jest 2 skrzynki by juz cos miec,potem remont piwnicy,potem sama stolarka i tory z mostami zeby juz jezdzilo a potem moge dlubac chodzby do emerytury :)
Akurat AutoCada i modelowanie 3D sobie radze a techniki modelarskie trenuje na kawalkach sklejki

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Arkady zrobione,jeszcze zakup mebli a miedzyczasie dworzec kolejowy.Na dniach ruszs tez budowa metra :)
Widzę, że nie próżnujesz :) Kibicuję projektowi i trzymam kciuki.
Czy ceglana estakada jest z gotowych elementów, czy to własny wyrób?

Swoją drogą myślę, że ten watek z "planowanych" zasługuje na przenosiny do "realizacji" :)

OP
OP
drobcio

drobcio

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 2 1
Widzę, że nie próżnujesz :) Kibicuję projektowi i trzymam kciuki.
Czy ceglana estakada jest z gotowych elementów, czy to własny wyrób?

Swoją drogą myślę, że ten watek z "planowanych" zasługuje na przenosiny do "realizacji" :)
Dziekuje :)
Arkady to wyrob firmy Brawa.W ich specyfikacji jest 105mm wiec laserem wycialem sklejke,okazalo sie ze 105mm to z zakladka wiec na kazdej arkadzie jest 1mm mniej co powoduje 10mm dziure na 10 arkadach przy calym module.Musze jedna arkade poswiecic i wyciac boczne slupki,by te dziure nadrobic.Tak przestrzegam gdyby ktos sie zdecydowal na nie
No mam nadzieje ze Admin wkrotce to wrzuci do innego dzialu
Pozdrawiam

OP
OP
drobcio

drobcio

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 2 1
Troche budynkow zrobilem.Jedno to Kibri 39462 zbudowany z dwoch magazynow dzieki czemu zyskalem calkiem spory magazyn a drugi to Vollmer43780 zestaw 3 kamienic ktore beda polaczone z poprzednimi kamienicami tworzac ciąg.
Wciaz czekam na zamowiony odlew plyt Rheda2000,zeby ruszyc podziemna stacje

Załączniki

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
371 5 1
Metro ze względu na swoją naturę nie stosuje sygnalizacji i semaforów stosowanych przez kolej więc trudno coś podpowiedzieć. Np semafory w tunelu nie maja tarcz tłowych bo są niepotrzebne, a głowice są praktycznie montowane zawsze do konstrukcji obudowy tunelu więc z konieczności maja inna konstrukcję.