• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Moduły łukowe

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Tor przyszpiliłem na końcach, wygiąłem w łuk i przyszpiliłem dodatkowo, jeszcze raz sprawdziłem łatą czy łuku promień się zgadza i przychwyciłem tu i tam cyjanopanem i wikolem.
Końce szyn tradycyjnie przylutowałem do podkładów z laminatu, ale tym razem nie bawiłem się w trawienie, ciach tarczką szlifierską, przydała by się jakaś prowadnica aby się równo frezowało jak to robią inni.
Przed przylutowaniem końców szyn, w środku toru przeciąłem obie szyny i tak powstałą dylatację zmostkowałem przylutowaną imitacją łubki - cienka blaszka fototrawiona.
Mam nadzieję, że podatność tej blaszki będzie wystarczająca w razie jakiś zmian długości (rozszerzalność termiczna, praca drewna itp).

Załączniki

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Dziś odwiedziłem sklep Monster Elektronik i nabyłem następną partię wtyczek i gniazdek bananowych Hirshmanna, bo stare już "wyszły",
dzięki temu skończyłem elektrykę, moduł jest przejezdny.
Teraz robię eksperymenty z cięciem styropianu za pomocą cienkiej struny gitarowej (nie mam pod ręka drutu oporowego).

Załączniki

Lupino

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
proszę o doradztwo techniczne w sprawie prawidłowego wycięcia profili czołowych. Właśnie zepsułem byłem trzy pierwsze które wycinałem ze sklejki ręczną wyrzynarką. Mimo że prowadziłem ostrze po dokładnie obrysowanej krawędzi to każdy z wyciętych profili był z innej parafii i różnił się od następnego o 1-2 mm. Nie wiem, być może jestem mało precyzyjny ale nie ukrywam że strasznie mnie to zirytowało. Właśnie przystępuje do prac nad 5 modułami łukowymi ( rozwarcie 30 stopni każdy ) i chciałbym zachować dokładność. Pytanie - czy takie profile można gdzieś wyciąć na zlecenie? Może ktoś wypala coś takiego laserem? Jeżeli znacie kogoś takiego to będę bardzo wdzięczny za namiary. To samo dotyczy wpustów i piór łączących profile czołowe i boczne.

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Co do piór i wpustów, to ostatni moduł łukowy który tak robię, za dużo babraniny pilnikiem, aby to pasowało (samo wycięcie wpustów nic nie daje, bo trzeba i tak sfazować skosy).

Profile najlepiej wyciąć laserem (poszukaj w swojej okolicy firm które tną sklejkę o grubości >10mm),
ewentualnie wyciąć laserem wzornik z płyty stalowej ~4mm jak chcesz wyrzynarką robić.
Małe niedokładności nie mają znaczenia, istotna jest korona torowiska - trzeba zamawiać pasy sklejki przycięte na ten wymiar.

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Proszę nie traktować przypadkiem tej tutaj fotorelacji jako wyroczni jak robić moduły, wprost przeciwnie.
Nie znam się na stolarce, nie mam wszystkich narzędzi a jak mam to nie umiem używać, cyrkularka nie działa, do nie dawna nie wiedziałem że można zmienić kąt brzeszczotu w wyrzynarce...
Np. te pióra i wpusty wymyśliłem bo nie wiedziałem jak przyciąć bok pod kątem.

Moduł dostał drugi komplet nóg na 110cm, tym razem z porządną precyzyjną regulacją wysokości. Koszt to jakieś 3zł za kompletną nogę.
Z tymi nogami to też tak nie do końca, pomysł dobry, ale:
- lepiej umieszczać nogę dłuższym bokiem prostopadle do osi modułu,
- listwy prowadzące powinny być jak najdłuższe, a ja najpierw dałem 3 cm styropianu i potem listwy - mało stabilne to jest (ale stoi :)

Ścianki zapuszczone drewnochronem, terraforming, z braku niskowoltowego wysokoprądowego źródła zrobione zwykłym starym nożem, tyle że rozgrzanym.

Załączniki

Lupino

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za poradę, myślę że znajdę w Wawie kogoś kto mi to wytnie.
Łuk będzie dosyć szeroki i oparty na torze R20 Roco ( 1962 mm ), obok siebie pójdą 4 tory o odpowiednio zmniejszonych promieniach ( R20 będzie zewnętrznym torem ). Dodatkowo linia będzie biegła po nasypie. Pytanie - czy patrząc na profil czołowy to korona nasypu jest pochylona do wnętrza łuku czy też każdy z torów z osobna? I czy konieczne jest zachowanie nachylenia w skali 1:87?

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Lupino, jak robisz nietypowe segmenty, i chce ci się robić przechyłkę, to oczywiście można i powinno się to robić na krawędzi segmentów.
Ale radzę wtedy jednak skorzystać z lasera a nie ciąć ręcznie, aby nie było potem kłopotów ze spasowaniem. Też robiłem stację 4-torową na łuku i się namęczyłem robiąc przechyłkę w sposób partyzancki.
Natomiast moduły łukowe robię z taką niby krzywą przejściową na końcach - mały fragment jest prosty i prostopadły do profilu, potem flex sam się wygina.

Kilkujadek, połączenie wczepowe (nie wiedziałem że to się tak nazywa) jest OK dla kątów prostych, dla połączeń skośnych trzeba każdy wpust pracowicie obrobić, mnie się na ogół nie chciało, więc szpachlowałem to klejem, a potem się dziwiłem że deski krzywe.
Oczywiście nie wymyśliłem połączenia wczepowego, tylko to aby je tu zastosować.

Teren oklejony papierem toaletowym, tor pomalowany, szuter już schnie.

Załączniki

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
359 17 0
Przechyłkę robi się bezproblemowo podklejając pod jeden tor odpowiednio dobrane grubością paski papieru czy tam tektury. Nie ma potrzeby cudowania z wycinaniem skośnych czół.
Lupino napisał(a):
czy patrząc na profil czołowy to korona nasypu jest pochylona do wnętrza łuku czy też każdy z torów z osobna?
Oba rozwiązania sa stosowane w praktyce, przynajmniej ja widziałem oba na jednej linii. Przy 4 torach raczej drugie rozwiązanie będzie bardziej prawdopodobne. no i jest łatwiejsze do wykonania w modelu. Co do wartości przechyłki to bez przesady. U nas na R=500cm (przegięcie w drugą stronę) zrobiliśmy przechyłkę 0,5mm w wygląda cool. Metodę pióro-wpust bym sobie odpuścił. Bok skrzynki wygląda potem paskudnie a roboty przy tym kupa. Lepiej namierzyć stolarza z heblarką coby boczne ścianki segmentu wyskosował ;)

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Ja tak właśnie robiłem, podklejając paski tektury, potem zalałem wikolem i klops, już szyny nie pasują z drugim modułem.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
359 17 0
My kleiliśmy kartki papieru, które po wyschnięciu kleju były szlifowane do wymaganego wymiaru Dalej jest dobrze - tak jak było ;)

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Dominik napisał(a):
My kleiliśmy kartki papieru, które po wyschnięciu kleju były szlifowane do wymaganego wymiaru
A, chyba że tak.

A ja na moim ostatnim module w ogóle zapomniałem dać przechyłki, ale prędkość i tak jest ograniczona w tym miejscu.
Na razie schnie grunt podlany klejem polimerowym, będzie można siać trawę.
Częściowo już posiana na foliowym rozsadniku :)
Na gruncie rosną gdzieniegdzie chwasty z gąbki, ale się to potem zagłuszy.

Załączniki

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.008 33 0
Maćku tutaj zieleń wygląda o niebo lepiej jak ta którą widać na skrzyce z poprzedniej strony(ten kolor mi utkwił w pamiecie) Jednakze i tak wolę swój brązik ;) Pozdrawiam. To tak apropo modułó klubowych ;)

Lupino

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Patent z matrycą do odwzorowania zarysu modułu łukowego jest super. Można mieć gwarancję że kolejne klocki tego samego łuku będą identyczne. Mam teraz pytanie o optymalną szerokość dla profilu czołowego przy prowadzeniu linii 4-torowej - norma PMM wymiarowo rozpisuje tylko linię 2-torową i jeżeli wpasowałbym dodatkowo +2 to sama szerokość podtorza wyniesie mi już około 250 mm. Dodatkowo linia będzie biegła po nasypie więc od jego podstawy do krawędzi bocznej modułu zostanie co najwyżej po kilka cm z każdej strony. To niewiele jeżeli chce się zbudować coś więcej niż tylko torowisko. Czy można zatem proporcjonalnie rozciągnąć profil czołowy do powiedzmy 650 mm ( tylko czy wtedy normę szlag trafi )? Czy jest to do przyjęcia? Chciałbym żeby to fajnie wyglądało i było zgodne z zasadami ale nie chce też zrobić "grzmota" z którym nie zmieszczę się w drzwi. :shock:

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
jaką szerokość poszczególnych części modułu będziesz miał to jest to twoja sprawa . Ważne by na końcach był profil przejściowy zgodny z normą.

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
@Pado : to trochę takie małe oszustwo z kolorkiem, to wcześniej było pomaziane drewnochronem, teraz boczne ścianki potraktowałem zielonym matowym sprajem.

@Lupino - właściwie co Ty budujesz, linię 4-torową (średnicówka?) czy stację?
Może zapodaj jakiś wątek i tam zdjęcia i plany.
Tak czy inaczej, normy nie mają nic do tego.

@moduły łukowe - prace nad modułem MC19 zostały przerwane bo zabrakło ziemi, nowa dostawa się suszy, ponadto KKMK uświadomił sobie że hala wystawowa ma ściany z pruskiego muru a nie z gumy więc zwołał pospolite ruszenie, uruchamiając taśmową produkcję klubowych modułów łukowych.
Właśnie dorabiam nogi, listwy 20x30cm, stosując ten słowacki patent, ale z listwą ustawianą dłuższym bokiem prostopadle do osi modułu - od razu lepiej stoi (ale moduł też mniejszy i lżejszy), można by też głębiej zamocować, ale styropian już był.

Załączniki