• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta modułowo-podłogowa

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
656 4 0
Mógłby ktoś doradzić jakie konkretnie mam zastosować przełącznik dźwigniowe do zwrotnic?. Nachodzi mnie jednak żeby jakiś lepszy pulpit zrobić.
Elektryka to nie jest moja mocna strona. I żeby się dało do tego odrazu jakieś diody zamontować, co by wskazywało na który tor będzie skierowany pociąg .
przełacznik.jpg

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.185 33 0
To przełączników 2 pozycyjnych nie możesz stosować bo je spalisz.
- musisz zastosować albo włączniki stykowy otwarty (naciskasz i zamykasz obwód, puszczasz palca to obwód się rozłącza)
http://electropark.pl/przyciski/941-przycisk-monostabilny-okragly-czerwony-m7.html
- ewentualnie przełącznik on-off-on czyli z ZEREM w środku
https://www.tme.eu/pl/details/r13-8...ujklanagPgVJgORsrg-rtGETfRvIgsFYaAu_-EALw_wcB

Jeśli zaś chodzi o wskazanie drogi przebiegu to już tutaj się trzeba pobawić z przekaźnikami bistabilnymi i wtedy zastosować przełącznik on-off-on z 6 nóżkami (2 pary) jeden kpl zasila napęd rozjazdu, a druga para zasila przekaźnik, który przełącza się i zamyka odpowiednie obwody pod LEDami.

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
656 4 0
Ten on-off-on to jak działa. Przełączyć "on" tylko na chwilę i wrócić do "off" , czy poprostu jak dam w pozycję "on" to przeskoczy na wet jak zostanie w tej pozycji?

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.185 33 0
A bo ty masz ręczne przełączniki do rozjazdów... czy masz w nich elektromagnes i kabelki wychodzące z ustrojstwa. Jak masz ręczny napęd to trzeba dołożyć taki elektromagnes/cewkę lub inny napęd Conrad lub mtb.... tylko będzie inny problem. Pewnie nie masz wywierconej dziury w desce pod łącznikiem iglic przez który przechodzi drut napędzający.

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
656 4 0
A bo ty masz ręczne przełączniki do rozjazdów... czy masz w nich elektromagnes i kabelki wychodzące z ustrojstwa. Jak masz ręczny napęd to trzeba dołożyć taki elektromagnes/cewkę lub inny napęd Conrad lub mtb.... tylko będzie inny problem. Pewnie nie masz wywierconej dziury w desce pod łącznikiem iglic przez który przechodzi drut napędzający.
Mam elektrykę, pokazywałem.

pulpit.jpg
Stroju mi już wyjaśnił, że raczej łatwo tego nie da zrobić (brak wyłacznika krańcowego w napędzie jak np w Conradzie). Chciałem mieć po prostu przełączniki na rozrysowanym schemacie jak tutaj .

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
656 4 0
Pisałem kiedyś że moduł łukowy skończony w 95%, więc postanowiłem dokończyć.
Plus widok ogólny, bo chyba nie pokazywałem.
Doszył figurki, dawno kupiony zestaw niepomalowanych figurek preisera, więc musiałem pomalować. Pranie, traktorzysta (trochę musiałem go powyginać aż mu coś w krzyżu strzeliło, dziadek na drodze.
Oprócz tego krzaczory i drzewko z komosy przy torach,nie lubię pustych trawników. Płotek od strony gospodarstwa obsadzony kwiatkami.
Teraz 99,9%.

łuk1.jpg

łuk2.jpg
łuk3.jpg
łuk4.jpg
łuk5.jpg

Reakcje
6 0 0
Na wstępie napiszę makieta super (liga mistrzów), ale mam pytanie odnośnie promieni łuków, czy na pewno R2 i R3? Bo jak dobrze rozumiem to średnica w R2 to 451 mm, a w R3 prawie 800 mm różnica na łukach była by większa (pasuje mi bardziej na R1 i R2).

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
656 4 0
Na wstępie napiszę makieta super (liga mistrzów), ale mam pytanie odnośnie promieni łuków, czy na pewno R2 i R3? Bo jak dobrze rozumiem to średnica w R2 to 451 mm, a w R3 prawie 800 mm różnica na łukach była by większa (pasuje mi bardziej na R1 i R2).
Chyba mówisz o H0, w N
R3= 261,8 mm, co daje średnicę 523,6 mm