"OLF, post: 1097073, member: 294"]Ja tam widzę tylko profile w skali 0m, a rozumiem że dyskusja jest o wąskim 1:87?
Edit: jest też
cała biblioteka profili H0, w tym
szlakowy RhB
Ja tam widzę tylko profile w skali 0m, a rozumiem że dyskusja jest o wąskim 1:87?
Edit: jest też
cała biblioteka profili H0, w tym
szlakowy RhB
Ja bym poświęcił energię na
segmenty stacyjne, profil czołowy/połączeniowy (na końcach
modułu) to na prawdę mniej ważny detal. Zawsze można sklecić na szybko przejścióweczkę i pożenić odmienne profile dla tych rzadkich okazji wspólnego łączenia się.
Przyznaję rację, profile na Modulbahner.de są do 0m, sprawdziłem dokładnie wymiary i tak jest faktycznie.
Powyższe nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać sam pomysł ukształtowania rzeźby terenu do stworzenia modułów w H0/H0m.
Jest tylko dylemat, czy skłonić się w kierunku normy Fremo H0, czy H0m, w kwestii rozmieszczenia otworów montażowych oraz kwestia 400 czy 500mm szerokości modułu i jaka długość 500mm, czy 900mm. Osobiście skłaniam się w kierunku szerokości 500mm , bo więcej można dać krajobrazu, budowli, etc. ale będą przy faktycznie górskich klimatach dość ciężkie. Dla rekompensaty można zrobić długość 500mm, a najlepiej 450mm, żeby wykonać z jednego flex-a.
Trzeba będzie stworzyć PMMH0m, ale kompatybilną z innymi, aby unikać ścisków na łączeniach.
Jak już pisałem pochylę się bardziej zdecydowanie nad tematem bliżej okresu świąt, tak aby na nowy rok wystartować z mocnymi podstawami.