• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Makieta - tort - powrót do marzeń z dzieciństwa

OP
OP
L

Lechtej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
gogus82 napisał(a):
Lechtej a siłownik od centralnego zamka to masz SLAVE (na dwa kable)?? jaki masz przełącznik do siłownika +/- 0 -/+ ?
Zakupiłem kilka kompletów centralnych zamków - użyłem więc zarówno siłowników master i slave.
Siłownikami steruję za pomocą przycisów switch. Wymodziłem jakiś tam układ i nawet działa.

gogus82 napisał(a):
skok na siłowniku to 16mm. jak regulujesz skok do wymaganych 7mm
Nie mam klasycznej dzwigni - w ramieniu wywierciłem otworek małej średnicy, przez który przechodzi sprężysty pręcik. Pręcik przechodzi również przez otwór w ramieniu ręcznego mechanizmu zwrotnicy. Polecam wcześniejsze zdjęcia z pierwszej strony mojego tematu.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
gogus82 napisał(a):
a jakim napięciem jest są zasilane siłowniki (12V)?? jaki jest zastosowany zasilacz?
W samochodzie znamionowe 12V, do przełączania rozjazdów to stanowczo za dużo, ale wystarczy w szeregu podłączyć rezystor ograniczający prąd i jest ok.

Rezystor musisz dobrać doświadczalnie, u mnie dobrze spisują się ceramiczne 15ohm / 5W

Kup sobie klika szt z przedziału od 10 do 30ohm i wybierz te, które Ci najbardziej przypasują :)

OP
OP
L

Lechtej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Żeby nie było, że nic nie robię, przedstawiam najnowsze fotki z postępów w pracach tortowych - wreszcie zrobiło się trochęcieplej, więc i temperatura "na dole" nie wygania ;)
Przygotowałem zarys jeziora oraz drogę "pod górę", położyłem trochę asfaltu oraz wykonałem podjazd pod wiadukt samochodowy - wszystko jeszcze "mokre". A, i jeszcze posiałem troszkę trawki :smile:

Mam pytanie, czy ktoś może posiada sklejone kamienice Auhagena w skali H0? Jeśli tak, to proszę o podesłanie fotki z każdej strony oraz wymiary podstawy (chodzi mi o dowolną kamienicę).

Z góry dziękuję.

Załączniki

• 122,8 KB Wyświetleń: 1.376
  • 123,8 KB Wyświetleń: 1.369
  • 100,7 KB Wyświetleń: 1.368
  • 108 KB Wyświetleń: 1.366
  • 114,9 KB Wyświetleń: 1.368

Arlew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No przyglądam się od niedawna torcikowi :D i powiem Super to wygląda. Szkoda że ja nie mam miejsca do zrobienia makiety no i zdolności. Jak byś chciał jakiejś pomocy przy filmach możesz na mnie liczyć, chodzi mi o obróbkę itp. bo nagrać to nie mam czym :D

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Lechtej napisał(a):
Mam pytanie, czy ktoś może posiada sklejone kamienice Auhagena w skali H0? Jeśli tak, to proszę o podesłanie fotki z każdej strony oraz wymiary podstawy (chodzi mi o dowolną kamienicę).
Z góry dziękuję.
co do wymiarów to powinno być w opisie w sklepie
dla przykładu :
http://sklepmodelarski.1996.pl/product_ ... ts_id=1953
a co do fotek, to trochę by ich było ;)

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
Arlew napisał(a):
No przyglądam się od niedawna torcikowi i powiem Super to wygląda. Szkoda że ja nie mam miejsca do zrobienia makiety no i zdolności. Jak byś chciał jakiejś pomocy przy filmach możesz na mnie liczyć, chodzi mi o obróbkę itp. bo nagrać to nie mam czym
Witaj. Wreszcie sąsiad :D
Jeśli chodzi o zdolności - to też nie mam żadnych - po prostu robię wg własnego wyczucia i wiedzy zawartej na Tym forum - do tego nie potrzeba Bóg wie jakich zdolności - nawet nie wolno tak myśleć, że są one niezbędne (pewnie wszyscy się ze mną zgodzą ;) )

Jeśli chodzi o pomoc w obróbce video, to chętnie skorzystam :smile:

WITKOIM napisał(a):
co do wymiarów to powinno być w opisie w sklepie
dla przykładu :
http://sklepmodelarski.19...roducts_id=1953
a co do fotek, to trochę by ich było
I tu jest problem. Mam katalog Auhagena i wiem jaki jest obrys gotowego budynku - tyle, że moim zdaniem jest on z fragmentem podwórka lub chodnika (nie wiem :???: ). Dlatego mam prośbę o wymiar podstawy samego budynku.
Wiem Michał, że masz trochę materiału, jak byś mi mógł wrzucić jedno, dwa zdjęcia kamienicy (od tyłu i przodu) i wymiar, będę wdzięczny :smile:

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Lechtej napisał(a):
Dlatego mam prośbę o wymiar podstawy samego budynku.
Wiem Michał, że masz trochę materiału, jak byś mi mógł wrzucić jedno, dwa zdjęcia kamienicy (od tyłu i przodu) i wymiar, będę wdzięczny :smile:
będę miał chwilkę to podeślę Ci foty na mail + wymiary

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
Witam.
Kilka chwil wolnego czasu zaowocował drobnymi postępami w pracach nad makietą.
Posiałem trawkę na wzgórzu pod górną stacją oraz wykończyłem skałki.

Zbliżam się "wielkimi krokami" do ostatecznego rozplanowania górnej stacji, w związku z tym proszę Was o zweryfikowanie moich pomysłów oraz o Wasze sugestie.
Górna stacja będzie miała jeden wąski peron, bocznicę. Ma to być mała stacyjka.

Od górnej stacji odchodzi bocznica (przez wiadukt) w miejsce, gdzie będę chciał zagospodarować teren przemysłowy (jeszcze nie mam pomysłu, co tam będzie - tartak, browar :?: ).

Poniżej przedstawiam fotki z pomysłami na rozplanowanie górnej stacji oraz kilka fotek z wynikami ostatnich prac.

Załączniki