• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta hornby czyli made in uk

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
rozjazd na samym dole bedzie wykozystany do przedluzenia toru w lewa strone jako tor na tabor ale ze braklo mi torow to nie ma go i rozjazd jest do wymiany

do ggbsoft:
faktycznie jest dziwne zalamanie toru o czym piszesz ale to bedzie wymienione na jak bede mial caly potrzebny komplet toru plus rozjazd lukowy taki jaki jest troszeczke wyzej na zdjeciu.zastanawia mnie jedno czemu jest rozjazd angielski jak tutaj takowych nie ma(byc moze nie widzialem takowych)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.311 664 30

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.311 664 30
St Pancras to stacja czołowa (dead end), gdzie z peronów w ogóle niedużo rozjazdów widać. Wszystkie trzy wymienione były chyba nie tak dawno przebudowane i zmodernizowane (St Pancras na pewno), a przy takich okazjach, gdzie się da, rozjazdy krzyżowe się eleminuje z powodu utrudnionego utrzymania i zwykle ograniczonej prędkości przejazdu. Rozjazdów krzyżowych lepiej szukać na starszych stacjach węzłowych, o dość rozbudowanych układach torowych - niestety, często w miejscach odległych od publicznie dostępnych obszarów. Może w samym Londynie (zwłaszcza w centrum) jest trudniej to znaleźć, ale z pewnością w całym UK jest takich rozjazdów bardzo dużo.

Na razie tyle, muszę się już wylogować. Jak coś później znajdę, to może podeślę.

Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.311 664 30
Gdy wrzuciłem w google angielską nazwę rozjazdu krzyżowego podwójnego "double slip", wyskoczył m.in. link, który pewnie będzie szczególnie interesujący dla kolegi marka1111:

http://davros.fotopic.net/p14923871.html

W tym rozjeździe, zamiast krzyżownic podwójnych, na środku zastosowano ruchome iglice. W Polsce, przy przejeździe przez rozjazd krzyżowy na wprost, obowiązuje ograniczenie prędkości do 100 km/h. Zastosowanie iglic umożliwia jazdę z większą prędkością, ale u nas takich rozwiązań, o ile wiem, nie ma. Jedyny znany mi przykład to skrzyżowanie (nie: rozjazd krzyżowy) na st. Poznań Wschód, w którym właśnie zainstalowano ruchome iglice. Nie wiem jednak, czy po ostatniej modernizacji węzła poznańskiego to skrzyżowanie pozostało.

A tu jest więcej zdjęć z Londynu:

http://davros.fotopic.net/c538143.html

Pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31