Panowie,
dziękuję za dyskusję, ale nie ma sensu się sprzeczać
Co do lutowania, rzeczywiście, buduję na torach Piko. Zadałem sobie sprawę z ewentualnej konieczności lutowania ze sobą elementów, jak również dolutowania w kilku(nastu) miejscach przewodów zasilających. Dlatego też postanowiłem dać szansę torom flex, by owych łączeń i miejsc zasilania było jak najmniej. Próby zrobiłem na jednej z moich ostatnich dioram, które załączam Wiem, że wykonanie pozostawia wiele do życzenia, ale było to moje pierwsze lutowanie i temat jest do ogarnięcia.
Zauważyłem jednak niepokojącą rzecz. Odniosłem wrażenie, że szyna się dosyć mocno nagrzała. Gdy potem nanosiłem na tory farbę w spray'u, nie byłem w stanie dokładnie oczyścić główki szyny w miejscu złączenia. Stąd pytanie. Czy takie lutowanie może w jakikolwiek sposób uszkodzić szyny i wpłynąć na ich przewodzenie?
Biorąc pod uwagę dosyć spore skosy na moim poddaszu, postanowiłem umieścić główną konstrukcję na wysokości ok 50cm, co wystarczy mi, żeby od spodu zrobić elektrykę. Słuszna uwaga dotycząca konsekwencji wykończenia poddasza, co wpłynie dodatkowo na maksymalną szerokość konstrukcji. Wziąłem to pod uwagę i te 220cm posiada jeszcze pewną rezerwę przy wysokości konstrukcji ok 50cm. nie chcę zmniejszać projektu, planuję wykorzystać dostępne miejsce optymalnie.
Fakt, że budynków dworca nie dam zbyt wysokich
Bardzo słuszna uwaga, już o tym myślałem. Mam natomiast inne pytanie dotyczące konstrukcji drewnianej. Powiedzmy, że jako podstawa posłuży płyta (OSB lub sklejka) o grubości ok 1cm. Starałem się rozrysować granice poszczególnych 'modułów'. Nie mam pewności co do dostatecznej sztywności takiej konstrukcji. Tych poprzecznych belek pod spodem nie może być zbyt dużo, szczególnie na dole, gdyż nie zamontuję napędów (cięgien) do zwrotnic. załączam propozycję.
Pozdrawiam
dziękuję za dyskusję, ale nie ma sensu się sprzeczać
Co do lutowania, rzeczywiście, buduję na torach Piko. Zadałem sobie sprawę z ewentualnej konieczności lutowania ze sobą elementów, jak również dolutowania w kilku(nastu) miejscach przewodów zasilających. Dlatego też postanowiłem dać szansę torom flex, by owych łączeń i miejsc zasilania było jak najmniej. Próby zrobiłem na jednej z moich ostatnich dioram, które załączam Wiem, że wykonanie pozostawia wiele do życzenia, ale było to moje pierwsze lutowanie i temat jest do ogarnięcia.
Zauważyłem jednak niepokojącą rzecz. Odniosłem wrażenie, że szyna się dosyć mocno nagrzała. Gdy potem nanosiłem na tory farbę w spray'u, nie byłem w stanie dokładnie oczyścić główki szyny w miejscu złączenia. Stąd pytanie. Czy takie lutowanie może w jakikolwiek sposób uszkodzić szyny i wpłynąć na ich przewodzenie?
A teraz o projekcie . Na jakiej wysokości ma być główka szyny?
Fakt, że budynków dworca nie dam zbyt wysokich
Przy zamawianiu u stolarza trzeba powiedzieć o konieczności wykonania otworów we wręgach usztywniających na przewody elektryczne.
Pozdrawiam