• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Makieta GARAŻOWA z dodatkiem dioram

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.835 33 0
@storch , drucik jest seryjny. Ładnie i sprawnie tnie. Czasem zostanie na nim reszta styropianu i się wytapia tak jak to pięknie opisałeś - Karmel, ale papierem toaletowym przecieram i nie ma problemu.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2

mariuszo

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
103 0 0
Ten "gorący drucik" jest fabryczny? Ja próbowałem kiedyś zrobić gorący drucik z lutownicy i druta transformatorowego i efekt powalający nie był. Na druciku zostawał stopiony styropian jak karmel na patyku z waty cukrowej. Może to kwestia temperatury?
Pozdraw
Ja zrobilem z drutu od spinacza biurowego i lutownicy transformatorowej i działał całkiem nieżle.

storch

Użytkownik
Reakcje
40 0 0
Co to znaczy "powoli wraca ruch kolejowy"? To była jakaś przerwa (pomijając moją przerwę z dostępem do forum)? Fajnie wyglądają elektromagnesy torowe (ze styropianu?) przed tym Wittfeldem, od razu wiadomo ,że to nasz, polski Wittfeld ze Skierniewic, a nie jakiś KPEV :)
Pozdrówka
Storch

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.835 33 0
Zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany. Po ostatniej wystawie klubowej, zapragnąłem aby w garażu mym pojawiła sie także skala H0. Od tamtego czasu trwała przebudowa układu torowego, przerywana remontem kuchni u mamy. Kuchnia gotowa. Czas wrócić na tory... więcej niebawem.... dziś pierwsza fotka obrazująca to co tam wymodziłem....
20230225_120125.jpg

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Świetny pomysł. Pewnie się nie dało ale lepiej by to wyglądało gdyby tor H0 biegł wzdłuż ścian a eNka na zewnątrz. Koncepcja nie jest mi obca, kiedyś zrealizowałem taki ”ekumeniczny" owal stołowy enkowo-tetetkowo-hazerowy.

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.739 78 12
W sumie, to mogłeś Szymon puścić H0 "piętro" wyżej... Ale wiadomo, garaż nie jest z gumy...;)
Czekam na większą fotorelację...

Pozdr,...

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.835 33 0
Upchnąłem to jak sie dało najlepiej.
Wszystko zgodmie z planem. Czerwona linia to Nka, a niebieska to H0.
garrage double.jpg

Analizowałem wariant zamiany miejscami jednej i drugiej skali i największy problem był na regale. Tutaj były ogromne straty na torach H0. Niestety dlugość 3 metrów we wnęce nie ułatwiała sprawy. Zdecydowałem że przytne troszkę ilość torów w skali N i dodam tu i tam H0. Warunkiem budowy był fakt zużycia posiadanych rozjazdów i torów z serii RocoLine. Dzięki temu zrealizowałem stachę i zrobie mijankę po drugiej stronie. Tor prosty i łuki wykonam z torów Piko, bo te teraz najłatwiej dostać.

Pare fot z realizacji przebudowy.
Tutaj podnoszona deska, umożliwiająca wjazd auta do garażu.
20230111_182746.jpg
Łuki były problematyczne. Wszedzie dałem te o R=420mm co były swego rodzaju kompromisem. Sklady towarowe tu wyglądają znośnie.
20230111_184201.jpg
No i stacja na resztak torów RocoLine.
20230109_062807.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.835 33 0
Przyznaję że temat garażowy ostatnio strasznie się rozwija. Udało się zasadzić niby las....
20230405_190113.jpg
Do jego budowy użyłem drzewek Freona i takich z odzysku ala szczotkowe. Ogólnie udają to co chciałem :)
20230405_202636.jpg

Dodatkowo zrobiłem testy czy pomieściny wąski tor przy zwykłej skali H0.... wszak ten rozstaw 9mm jest taki sam.
20230405_205604.jpg
20230405_210936.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.739 78 12
Przyznaję że temat garażowy ostatnio strasznie się rozwija. Udało się zasadzić niby las....
Zobacz załącznik 966014
Do jego budowy użyłem drzewek Freona i takich z odzysku ala szczotkowe. Ogólnie udają to co chciałem :)
Zobacz załącznik 966015

Dodatkowo zrobiłem testy czy pomieściny wąski tor przy zwykłej skali H0.... wszak ten rozstaw 9mm jest taki sam.
Zobacz załącznik 966018
Zobacz załącznik 966019
Chyba przyjąłeś to samo założenie co ja z wąskim torem ( Nm jako wypadkowa z powodu dostęoności gratòw..).

Pozdr,...

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.835 33 0
Półeczka jakiś czas temu została ogarnięta. Przy użyciu balsy, styropianu i mieszanki gipsu z papierem polecanej przez Luke Towan'a na swoim kanale.
20230905_172245.jpg
Całość dostała kolor że starych zapasów pigmentu do farb pokojowych...
20230907_205815.jpg
Tutaj rykoszetem się udało podrasować teren po drugiej stronie garażu
20230907_210726.jpg
Tor od frontu został zaszutrowany, i czeka na kolor i dalsze sypanie szutru oraz trawkę....
Wygląda całkiem spoko
20230915_155049.jpg

Całość ma dopełnić fragment trakcji elektrycznej na odcinku ok 250 cm.
Wstępne pomiary wykonane
20230908_211655.jpg