Witam serdecznie szanownych forumowiczów, może na początek coś o mnie. Mam na imię Stachu, pochodzę z województwa zachodniopomorskiego i mam 17 lat. Jestem w modelarstwie od bardzo niedawna, ale kupiłem już pierwszą centralę, lokomotywę, tory itd. Od jakiegoś czasu przymierzam się do rozpoczęcia budowy makiety w skali 1:87 (h0). Niestety z uwagi na to, że nie mam możliwości rozłożenia makiety stałej, musi być to makieta modułowa. Ogólny zarys i moje wymagania dot. makiety, pytania, wątpliwości etc. zamieszczam poniżej w punktach, ponieważ moim zdaniem najłatwiej się do tego odnosić, gdy jest to napisane w takiej formie:
1. Epoka: V (mniej więcej lata 1995-2000).
2. Makieta nastawiona raczej na manewry, bocznice, fabrykę bardziej niż na ruch pasażerski, lecz chcę mieć nadal kawałek szlaku, stację z peronem, może dwoma; na chwilę obecną nie mam konkretnego layoutu, jeśli ktoś ma jakieś propozycje, sugestie proszę pisać
.
3. Wymiary: 2,5m na 1m, moduły.
4. sterowanie dcc, jak pisałem wyżej mam już centralę i pierwszą lokomotywę.
5. Budżet raczej ograniczony, ale nie jakoś mocno.
6. Posiadam bardzo podstawową wiedzę nt. elektroniki oraz podstawowe narzędzia potrzebne do budowy makiety.
7. Co do stacji, linii, szlaku, ogólnego zarysu: stacja pasażersko - towarowa, linia pierwszorzędna, semafory świetlne, tarcze manewrowe, szlak jednotorowy, mijanka na stacji, rampa do załadunku, magazyn, fabryka, lokomotywownia, małe miasteczko, nastawnie, 2-3 przejazdy prawdopodobnie klasy A, linia zelektryfikowana (koniecznie chcę mieć słupy, ale bez samego przewodu), tor roco line flex.
8. sterowanie semaforami, przejazdami w całości ręczne z napięcia 12V.
Niżej zamieszczam pytania, pytania mogą się wydawać banalne, ale dopiero zaczynam, więc proszę o wyrozumiałość, jednocześnie jestem otwarty na krytykę:
1. Moduły gotowe czy robione samemu? I dlaczego.
2. Złączki Wago czy kostki połączeniowe 4 mm? I dlaczego.
3. Jak łączyć ze sobą moduły? I czym?
4. Jakie sugerujecie wymiary modułów?
5. Makietę rozkładałbym na kozłach, to dobry/zły pomysł? Jakie macie z tym doświadczenia?
6. Jak rozwiązujecie kwestię wskaźników przytorowych? Jak je robicie/gdzie kupujecie?
7. Czym tniecie tory?
8. Wtyki bananowe - ich ogólny zamysł i działanie; słyszałem, że najlepsze do łączenia elektryki modułów.
Bardzo chętnie poczytam również wasze porady, uwagi, doświadczenia z różnymi rozwiązaniami oraz jakich błędów nie popełniać na początku itd.
Jeśli informacji jest za mało również proszę pytać, odpowiem
Co do modułów, myślałem o FREMO od pikart, polecacie/odradzacie?
Jeśli przypomną mi się jeszcze jakieś pytania, będę zamieszczać je na bieżąco w tym wątku.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
1. Epoka: V (mniej więcej lata 1995-2000).
2. Makieta nastawiona raczej na manewry, bocznice, fabrykę bardziej niż na ruch pasażerski, lecz chcę mieć nadal kawałek szlaku, stację z peronem, może dwoma; na chwilę obecną nie mam konkretnego layoutu, jeśli ktoś ma jakieś propozycje, sugestie proszę pisać
3. Wymiary: 2,5m na 1m, moduły.
4. sterowanie dcc, jak pisałem wyżej mam już centralę i pierwszą lokomotywę.
5. Budżet raczej ograniczony, ale nie jakoś mocno.
6. Posiadam bardzo podstawową wiedzę nt. elektroniki oraz podstawowe narzędzia potrzebne do budowy makiety.
7. Co do stacji, linii, szlaku, ogólnego zarysu: stacja pasażersko - towarowa, linia pierwszorzędna, semafory świetlne, tarcze manewrowe, szlak jednotorowy, mijanka na stacji, rampa do załadunku, magazyn, fabryka, lokomotywownia, małe miasteczko, nastawnie, 2-3 przejazdy prawdopodobnie klasy A, linia zelektryfikowana (koniecznie chcę mieć słupy, ale bez samego przewodu), tor roco line flex.
8. sterowanie semaforami, przejazdami w całości ręczne z napięcia 12V.
Niżej zamieszczam pytania, pytania mogą się wydawać banalne, ale dopiero zaczynam, więc proszę o wyrozumiałość, jednocześnie jestem otwarty na krytykę:
1. Moduły gotowe czy robione samemu? I dlaczego.
2. Złączki Wago czy kostki połączeniowe 4 mm? I dlaczego.
3. Jak łączyć ze sobą moduły? I czym?
4. Jakie sugerujecie wymiary modułów?
5. Makietę rozkładałbym na kozłach, to dobry/zły pomysł? Jakie macie z tym doświadczenia?
6. Jak rozwiązujecie kwestię wskaźników przytorowych? Jak je robicie/gdzie kupujecie?
7. Czym tniecie tory?
8. Wtyki bananowe - ich ogólny zamysł i działanie; słyszałem, że najlepsze do łączenia elektryki modułów.
Bardzo chętnie poczytam również wasze porady, uwagi, doświadczenia z różnymi rozwiązaniami oraz jakich błędów nie popełniać na początku itd.
Jeśli informacji jest za mało również proszę pytać, odpowiem
Co do modułów, myślałem o FREMO od pikart, polecacie/odradzacie?
Jeśli przypomną mi się jeszcze jakieś pytania, będę zamieszczać je na bieżąco w tym wątku.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów