• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta 347 x 350 - Pytania

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za linki, już się zabieram za czytanie, tylko jeszcze doradźcie mi, której firmy wybrać sterowanie DDC. Zastanawiałem się na Roco MultiMaus, ale może polecacie inne, bo wy raczej macie te firmy powypróbowywane.

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No właśnie, chyba sobie kupie te roco mm, bo na allegro widzę że tak za średnio 300 zeta chodzą.
A znacie może jakąś stronę z dużą liczbą ciekawych planów makiet w skali h0, bo kiedyś widziałem taką, też na tym forum był bodajże temat z planami ale od tygodnia za chiny znaleźć nie mogę? :?

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki Kris, właśnie na tej stronie pamiętam, że widziałem dużo linków do planów makiet, ale przeszukując ją niedawno nie wpadłem by zajrzeć do linkowni :D. Naprawdę dzięki.

Właśnie zakończyłem robić plany makiety w AnyRail 4, i chciał bym byście je ocenili i doradzili ewentualne zmiany:

Może trochę dziwnie to wygląda ale to składałem a kawałków bo ja mam w demówce ograniczenie do 50 obiektów.
I może małe wyjaśnienie:
Te czerwone linie to zmiany wysokości ale takie skarpy bardziej, że nie łagodne zejście tylko ścięte. A gdzie czerwone kropki, to odwrotnie - zejście jest łagodne.
Czarnymi kreskami zaznaczyłem mosty i tunele, i właśnie te 2 tunele prowadzą pod górę, gdzie będzie skład pociągów/poczekalnia taka jak w tortach ma miejsce. No i dodam, że u góry jest jedna stacja z bocznica i lokomotywownią po lewej, a po prawej jakiś zakład/magazyn dla pociągów towarowych.
I ledwo bym zapomniał, te czarne strzałki oznaczają, że tam do makiety będzie możliwość podłączenia modułów. :D

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Kawał ciacha (torta) :D
A tak na poważnie. Dasz sobie radę ? Fajny układ górnej stacji. Cały dół bym wywalił. Jakie to ma mieć wymiary ?
Narazie zrobiłbym górną stację i zrobił mniejszego torta z możliwością rozbudowy. Poczytaj forum. Chłopaki każdemu radzą zacząć od czegoś prostego. Popieram.
Ja jestem na etapie marzeń jeszcze, ale już myślę nad modułami szlakowymi, bo najprostsze.
Powodzenia...

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Też miałem zamiar pierw zacząć od czegoś łatwiejszego, ale szkoda mi pieniędzy. Bo jak bym miał coś zrobić, a potem z powodu braku miejsca do przetrzymywania (bo te miejsce na strychu zajął by nowy torcik) to by tylko się zniszczyła :(, a szkoda bo to tania rzecz nie jest...
A co jest złego w tej dolnej stacji? Może masz jakąś propozycję co by poprawić? Czy lepiej jest na dole zrobić taką samą jak u góry? (bo z założenia ta dolna miała być "większa")?
A wymiary to 350 cm x 350 cm :D

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Nie mówię, że dolna stacja jest zła. Poprostu, po przeczytaniu Twojego wątku widzę, że nie jesteś doświadczonym modelarzem i porywasz się na duży projekt.
Przeczytaj sobie wątek WITKOIM'a, on ma już 3cią makietę. Każda zapewne conieco kosztowała. Ale jeśli chcemy się w to bawić, musimy liczyć się z kosztami. A ludzka natura jest "niestabilna", każdemu w końcu nudzi się monotonia, nawet w zabawie. Więc lepiej może zrobić mniejszy tort, za mniejszą kasę i poćwiczyć się w modelarstwie. Jeśli okażesz się utalentowany, to bez problemu możesz sprzedać torta i zbudować nowy, bądź rozbudować istniejący. Możliwości jest wiele.
Ja (zanim z głupoty sprzedałem co miałem-a miałem dużo), robiłem sobie torta z jedną stacją na podłodze i jechałem kółeczka wg sieciowego rozkładu jazdy. Polecam, szczególnie w nocy z oświetlonymi wagonami :)

Ale to Twój projekt i decyzja należy do Ciebie.

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Alę ja będę upartym osłem i nie zrobię pierw mniejszego torta :p. Najwyżej jak mi nie wyjdzie to tory zedrę, domki też i zacznę na nowo :D. Tylko jeszcze po zmieniam ten plan, bo faktycznie ta dolna stacja jest za wąska. I dzięki za uwagi, i oczywiście mile je widzę (nawet jak nie podzielam twojego zdania :D).

I masz rację, że nie jestem doświadczony z modelarstwem kolejowym, ale wcześniej sklejałem modele plastikowe, to mam nadzieję, że jakoś to bydzie :D. A Was proszę o pomoc, porady i "trzymanie kciuków" :D

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Z tego co widzę, to lok nie ma gniazda dekodera. czyli, ze dekoder trzeba wlutować. Jak z miejscem nie wiem.
Ten dekoder jest do tej operacji zdecydowanie za drogi. Do taniej lokomotywy wybierz tani dekoder.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Ogólnie mówiąc, ta loka to słaba konstrukcja i dość stara. Patrząc na same koła, widać, że nie są zrobione z najlepszych materiałów. Jak już wspomniano, lok nie ma gniazda, więc trzeba jakoś wlutować, ew. powalczyć aby wsadzić gdzieś deka.

Jeśli nie jesteś totalnym zwolennikiem PKP, albo stać cię na coś lepszego, nie warto w to inwestować. Ja np, przestałem patrzyć tylko na nasz tabor, bo kolekcja ma się podobać właścicielowi a nie gawiedzi :twisted: ; moim ostatnim nabytkiem jest Roco'wski E-Lok BR194 za ok. 600zł.

A więc, jeśli patrzysz podobnie jak ja, poszperaj, może znajdziesz jakąś okazję na tabor innego producenta, który będzie ci się podobał. :D

Pozdro

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli tak sprawa wygląda, to rezygnuję z Ok2-5 :D
Teraz mam zamiar przerzucić się z analoga na roco mm i z racji tego chcę kupić 2 loki z gniazdem dekodera + dekodery do nich, aby była większa zabawa :D. Zastanawiam się więc nad Bauart C h2 Roco http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E i Tp 1-32 Pika (nr katalogowy 57554), którą widziałem gdzieś na allegro. Proszę Was, ekspertów o radę :D.

OP
OP
M

Mulko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No cóż, trochę te Roco ma uproszczony model, ale za 230 zeta, to moim zdaniem warto :D
A co do piko, to wiem, że roco jest o niebo lepsze (i droższe :D), ale jak już wcześniej wspominałem, chcę sobie kupić 2 loki + roco mm. Wiec czy ten model tp1-32 jest aż tak tragiczny?, bo czego pamiętam to cena wahała się w okolicach 240 zł, to chyba również warto. Jednak teraz nie mogę tego znaleźć na allegro i nie mogę się z racji tego zapytać sprzedającego czy owy pociąg posiada złącze dekodera. Może ktoś z Was orientuje się czy posiada go, czy nie?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31