Fakt, ale nie przyszłoby mi do głowy kupować specjanie w tym celu końcówek. Zajrzałem na stronę Roco i znalazłem tam takie coś do Roco Line, jak też i do starego systemu torów z szyną 2,5 mm. Ciekawe są ceny: 3,60 euro za sztukę Roco Line i 0,30 euro za sztukę dla szyn standardowych. W obu wypadkach pakowane są po 12 sztuk, z tym, że w sklepach można je kupowac pojedynczo. Czy to aby nie pomyłka na stronie Roco? Cena 3,60 za sztukę wydaje mi się nieco przesadzona, biorąc pod uwagę kolegów spostrzeżenia (potwierdzone na stronie Roco), że taniej byłoby kupić krótki odcinek toru (1,50 euro). Na stronie jednego z polskich sklepów internetowych (nie wymienię nazwy, by nie było kryptoreklamy) znalazłem te końcówki do Roco Line w cenie 14 zł za 12 sztuk, a najtańszy odcinek toru za niecałe 5 zł. Więc chyba jednak 3,60 euro to cena za paczkę 12 sztuk.
Ale problem można obejść: wystarczy ściąć na końcowych podkładach flexa imitacje przytwierdzeń. Wprawdzie wtedy te podkłady lekko się wyginają w dół, ale myślę, że nie jest to problem - grubość blaszki złącza jest minimalna (ja przynajmniej nie miałem z tym kłopotu). Oczywiście jak ktoś chce, może też lekko ściąć górną powierzchnię podkładu.
Pozdrawiam