• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,9mx1,5m + rozbudowa

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.007 64 10
Zgadzam się z Tobą, że nie przeszkadza bo tak jak pokazałem mam taki izolowany odcinek podłączony jako tor do programowania.
Pytanie czy masz to zrobione tak samo jak ja (na tym obrazku) czy jakoś inaczej?
Witam, nie mam tak jak ty na tym obrazku. Nie potrzebuję żadnych dodatkowych przełączników.
Dobrze mieć w domu rezerwy w postaci centrali i modułu. Specjalnie dla Ciebie kolego sympatyczny zrobiłem prowizoryczny układ, dokładnie taki sam jaki mam na makiecie. Połączenie bardzo proste i wszystko działa tak jak powinno. Działa i zajętość i jak i tor do programowania.
Z lewej strony modułu jest normalny tor, czyli teoretycznie cała makieta, a z prawej strony modułu podłączony jest tor serwisowy. Musi to być tak zrobione, ponieważ obie szyny toru do programowania muszą być odizolowane od całej reszty. Dlatego wejście do modułu oznaczone CC ma dwa osobne przewody, z lewej cała makieta, a z prawej tor do programowania.
Jeżeli moduł zajętości funkcjonuje bez toru do programowania to wejście CC może być zmostkowane.

IMG_20251122_132026.jpg

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.659 2 0
Dzięki @śledź za poświęcony czas na zmontowaniu układu "demo" i wyjaśnienie :)
Z tego co widzę brak przełącznika wynika z tego, że do obsługi detekcji zajętości na odcinku
podpiętym do złącza programowania masz zastosowany odrębny "dedykowany" moduł zajętości
(w tym przypadku połowa wyjść DR4088).

To faktycznie jest rozwiązanie bezobsługowe jednak dosyć "zasobożerne", bo pozostałe 7 wyjść
tego modułu pozostaje bezużyteczne (chyba, że mamy 7 torów do programowania ;) )

@Kris dokładnie tak jak napisał @KronosVV - chodzi po prostu o wygodę. Przestawianie
10-osiowej lokomotywy (parowóz z tendrem) kilka razy w tę i z powrotem w celu optymalnego
wybory wartości jakiegoś CV potrafi być bardzo... zachęcające do optymalizacji tego procesu :)