• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 Mała stacja fikcyjna...

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.544 34 1
Klimat rewelacyjny. Wzbudza we mnie zachwyt. Jedynie za ustawienie niektórych tarcz i semaforów powinieneś być ścigany z urzędu ;):p. Mam też pytanie o bramki i słupy trakcyjne ale przede wszystkim o bramki. Stoją tam KLUBY oraz inne, z tworzywa sztucznego ale bardzo dobrze się prezentujące. Czy możesz napisać co to za bramki? Jak robiłeś wysięgniki? Czy możesz napisać o tym kilka słów w dedykowanym elektrycznej sieci trakcyjnej wątku: "Sieci trakcyjna"?
Pozdrawiam Michał.

OP
OP
archiraff

archiraff

Użytkownik
Reakcje
169 0 0
Klimat rewelacyjny. Wzbudza we mnie zachwyt. Jedynie za ustawienie niektórych tarcz i semaforów powinieneś być ścigany z urzędu ;):p. Mam też pytanie o bramki i słupy trakcyjne ale przede wszystkim o bramki. Stoją tam KLUBY oraz inne, z tworzywa sztucznego ale bardzo dobrze się prezentujące. Czy możesz napisać co to za bramki? Jak robiłeś wysięgniki? Czy możesz napisać o tym kilka słów w dedykowanym elektrycznej sieci trakcyjnej wątku: "Sieci trakcyjna"?
Pozdrawiam Michał.
Ok, napiszę na dniach, teraz jestem w pracy.
Ustawienie tarcz i semaforów na początku było przypadkowe, po trochę to koryguję . Powiedz, które dokładnie masz na myśli.. Poprawię w pierwszej kolejności.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Wszelkie "loki" czy "loczki" to "gimbaza".
Loki i loczki najlepiej pasują na forum dla fryzjerów. A jeżeli czyjeś lenistwo jest daleko posunięte i nie chce mu się pisać wszystkich liter to niech przynajmniej wie, że skrót utworzony od wyrazu rodzaju żeńskiego jest też rodzaju żeńskiego: ta loko(motywa), jeżdżę tą loko(motywą).

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Ty piszesz o "loko" a ja o "lok",
Ta lok(omotywa), no chyba, że się mylę i piszesz o lokach na głowie, a o nich to pisz na forum dla fryzjerów. Musisz skracać wyrazy, ok, ale
rób to przynajmniej zgodnie z zasadami języka polskiego. Przepraszam za zaśmiecanie ale nie trawię świadomie upartego kaleczenia języka polskiego.
Więcej nie napiszę, bo jeżeli do gościa nie dotarło to dla mnie znaczy, że jest upartym nieukiem a dla takich szkoda mi czasu.

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Ta lok(omotywa), no chyba, że się mylę i piszesz o lokach na głowie, a o nich to pisz na forum dla fryzjerów. Musisz skracać wyrazy, ok, ale
rób to przynajmniej zgodnie z zasadami języka polskiego. Przepraszam za zaśmiecanie ale nie trawię świadomie upartego kaleczenia języka polskiego.
Więcej nie napiszę, bo jeżeli do gościa nie dotarło to dla mnie znaczy, że jest upartym nieukiem a dla takich szkoda mi czasu.
Ta, dbałość przede wszystkim (y)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.533 112 11
Jak to wytłumaczył pewien starszy człowiek; lokomotywa, czy maszyna powinna być rodzaju żeńskiego, ponieważ jak kobieta czasami zaczyna napierd....ć i przestaje, i nie wiadomo o co chodziło.

OP
OP
archiraff
Reakcje
169 0 0
Pozdrawiam Michał.
Żeby zbytnio się nie rozwodzić w osobnym temacie, trakcja o którą pytasz jest od microcity.pl
Troche przeskalowana, słupy i poprzeczki za małe, wysięgniki za duże. Wymaga przeróbek ale jest tania i warto

OP
OP
archiraff
Reakcje
169 0 0
Z ciekawości zapytam: jaki może być krótki wzór matematyczny potrzebny do obliczenia masy modelu w skali 1:87. Na przykład, jeśli masa służbowa lokomotywy EU07 (303E) wynosi 83,4 t. Ile zatem powinien ważyć model. Trzy wymiary przestrzeni plus masa i skala. Jest na to gotowy wzór?

DSC04775.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.934 531 30
Jest. Zakładam, że chodzi o to, żeby masa modelu odpowiadała w skali masie oryginału, czyli że gęstość modelu (zwana nieprawidłowo ciężarem właściwym) była tak sama, jak oryginału. Żeby ustalić masę modelu, trzeba wiedzieć, ile razy zmniejszyła się jego objętość w stosunku do oryginału. A ponieważ objętość jest iloczynem trzech wymiarów (długość * szerokość * wysokość), to jeżeli wymiary liniowe są zmniejszone x razy, objętość zmniejszy się x*x*x (x do trzeciej potęgi). A więc objętość, a co za tym idzie masa modelu w skali 1:87 zmniejszy się 87*87*87 (87 do trzeciej potęgi) = 658 503 razy.

Edycja: Widzę, że kolega @WojciechCieciwa był szybszy. :)

Reakcje
1.564 19 9
masa modelu powinna wynosić = masa oryginału podzielone przez 87 do potęgi 3-ciej.
Mm = Mo/(87)^3
Mm = 83400 (kg) / 87^3 = 83400/658503 = 0,126650 [kg]
To tak bardzo, bardzo teoretycznie. ;)
W praktyce, aby tabor w skali poruszał się poprawnie po torach, zarówno lokomotywy jak i wagony muszą być wyraźnie cięższe. Norma NEM 302 określa minimalne masy wagonów. Przykładowo wagon standardu Y (24,5m długości) w skali H0 powinien mieć masę ~112 gram.
Jest więc oczywiste, że lokomotywa H0 nie może mieć zaledwie 127 gram, które wychodzą ze zwykłego przeliczenia skali, bo nie uciągnie składu tak ciężkich wagonów. Normy NEM nie określają co prawda mas lokomotyw, ale z prostej proporcji można oszacować, że minimalna masa modelu EU07 powinna wynosić:
83[t]/38[t] *112[g] = 245 [g]
Rzeczywista masa powinna być jeszcze większa, gdyż modele w skali posiadają nieproporcjonalnie większe opory ruchu w stosunku do swojej masy. Lokomotywa w modelu musi mieć więc wyraźnie większy zapas siły pociągowej niż w rzeczywistości.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 171
Buduję makietę 36
Buduję makietę 51
Buduję makietę 5
Buduję makietę 18