• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Mała makieta w mieszkaniu

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.612 517 30
Bardzo fajny, dość realistyczny plan. Proponowałbym tylko drobną korektę: zakładając, że linia, na której leży ta stacja, jest 2-torowa, to należałoby tory główne zasadnicze (przedłużenie torów szlakowych) poprowadzić przez rozjazdy na wprost, żeby przejazd przez stację nie musiał odbywać się z prędkością zmniejszoną do 40 km/h. Poniżej moja propozycja. Oczywiście to esowanie dobrze jest zrobić łagodniejszymi łukami. Mam też kilka drobniejszych uwag: na takiej stacji przy urządzeniach sterowania ruchem przekaźnikowych (lub komputerowych) wystarczy jedna nastawnia. Jeżeli urządzenia sterowania mają być mechaniczne lub elektromechaniczne (tzw. suwakowe), potrzebna będzie druga nastawnia, ale na drugim końcu stacji. Druga uwaga: przejście przez tory (tu: kładka) powinno być w miarę możliwości w środku długości peronów. I wreszcie ostatnia uwaga: unikałbym stosowania rozjazdów podwójnych (skupionych) symetrycznych (przed wjazdem do hali lokomotywowni) - takie rozjazdy stosuje się w zasadzie wyłącznie w szczególnych sytuacjach, np. przy wjeździe na prom, gdzie tory muszą się rozchodzić symetrycznie. Tu takiej potrzeby nie ma.

Życzę wytrwałości i powodzenia w budowie.

Moduł 1.jpg

OP
OP
Gosia

Gosia

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mogła byś mi powiedzieć, jaki masz tabor?
Na razie to nic szczególnego, działam lokomotywą BR218 z zestawu startowego i służy mi do sprawdzania przejezdności. W planach mam tabor PKP, więc ową lokomotywę najprawdopodobniej kiedyś sprzedam. Z pewnością kupię SU45-100 od Piko, która wyjdzie w czerwcu.

Andrzej Harassek, dziękuję za uwagi, zastosuję się do nich.