• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Nadszedł czas na realizację planu wypracowanego w zeszłym roku. Od tego czasu wykonałem 3 dioramy (ostatnia na ukończeniu) i nabrałem co nieco doświadczenia. Makietę postanowiłem wykonać dla syna. Ma to być dość uproszczona i na pewno nie ortodoksyjna modelarsko zabawka, na której tatuś całkiem przy okazji też co nieco się pobawi.

Plan makiety o wymiarach 200x100 wymusiła na nas dostępna powierzchnia. Teoretycznie można było wejść w mniejszą skalę by móc wykonać więcej ale jakoś h0 mi odpowiada.

Spływają zamówione tory. Pojawił się także dworzec, który się powolutku klei. VERO robiło bardzo ładne produkty. Szkoda, że niewiele już na rynku ich zostało. Nam trafił się oryginalnie zamknięty dworzec z magazynem. Na tą chwilę schnie dwupiętrowy budynek stacyjny.

Dworzec.JPG

Jeszcze się zastanawiam czy go wypełniać wnętrzem o oświetlać. Na pewno delikatnie spatynuje ale bez zacięcia. Koniec końców to zabytek. Pojawił się też tendrzak BR98 do zakupionych wagonów ROCO. Szukam jeszcze czerwonego konwojowego/bagażowego/pocztowego wagonu podobnego temu ze składów wąskotorowych Gór Herzu.

...no i to by było na tyle na start.

@edit

Górna część makiety ustali się dopiero jak zakupię jakąś fabrykę. VERO z tej serii co dworzec już niestety w PL znaleźć nie mogę.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Dworzec sklejony. Chociaż niektóre elementy z niego odpadną bo raczej zegar, rurki, rowery czy inne takie pierdółki dokupię trawione. Kupa roboty ale mi się stare czasy klejenia "czajki" przypomniały. Tyle tylko, że wszystkie elementy pasowały idealnie.

dworzec.JPG

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Tory przymierzone. Układ wpasował się na dechę choć scarm pokazywał większy margines na krótkich bokach. Dodatkowo musiałem wymienić jeden tor 231 na 239 (peron pierwszy) bo układ nie chciał się zamknąć. Ewidentnie program ma problem z rozmiarem zwrotnic WR bo między nimi dwiema sporo miejsca zostało gdy wstawiłem łączniki 119. Na szczęście tam będzie izolacja więc tragedii nie ma. Powiem szczerze: scarm pomaga ale lepiej na nim nie polegać jak na Zawiszy.

Makieta pokojowa 1.JPG Makieta pokojowa 2.JPG Makieta pokojowa.JPG

Młodemu się micha cieszy od dwóch godzin ;)

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Młodemu się micha cieszy od dwóch godzin ;)
Jedno z moich najfajniejszych wspomnień z dzieciństwa to układanie torów z Tatą. Nie udało nam się przezwyciężyć oporu mamy i nie mieliśmy makiety, ale co niedziela z pudełek po wagonach, zielonych kocy, enerdowskich domków i plastikowych choinek wyczarowywaliśmy epickie trasy. Szczerze gratuluję pomysłu Adamie(y)

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Szczerze mówiąc bałem się, że będzie gorzej :) Zrobię jeszcze zabezpieczenie antyupadkowe współgrające z elementami wystroju.
Ja u siebie na nowym module mam bocznice blisko końca modułu. I tak sobie wymyśliłem, że dam tam mur od "Kotebi" wysoki na 4 przęsła, który jednocześnie będzie zamykał teren rampy. Wklejony w piasek na wikol jest naprawdę mocną barierą i skład go nie przebije.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Dzięki Ostbahn - fabryka mebli to chyba fabryka maszyn. Wiem czego szukać.
Nie lubię osobiście tortów, ale kibicuję.
[DOUBLEPOST=1439490237][/DOUBLEPOST]
Dworzec sklejony. Chociaż niektóre elementy z niego odpadną bo raczej zegar, rurki, rowery czy inne takie pierdółki dokupię trawione. Kupa roboty ale mi się stare czasy klejenia "czajki" przypomniały. Tyle tylko, że wszystkie elementy pasowały idealnie.

Zobacz załącznik 318005
Jak się kleiło? Pamiętam mnustwo niedopracowanych elemntów.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Powiem szczerze - to mój pierwszy budynek. Wszystkie części były spasowane, niewygięte i dobrze rozdzielone na ramkach. Niektóre jedynie trzeba było delikatnie oszlifować. Bardzo dobra instrukcja. Dla mnie bomba. Nawet kolor i faktura tynku taka, że tylko dach spatynowałem i kamienną podmurówkę. Stara dobra enerdowska robota :)

Ostatnio edytowane:

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.139 16 2
Miło zobaczyć na forum realny do skończenia projekt. Projekt który można szybko przysposobić do życia i nie tylpać się z tym bigosem latami. JA jednak proponuje usunąć dwa zaznaczone rozjazdy. Wtem będzie można zaparkować większy skład.

Załączniki

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Nie jesteś pierwszy co ten temat proponuje :)

Jednak tak zostaje jak jest. W zamierzeniu drugi peron będzie peronem ziemnym podobnym tym z wąskotorówek, a przejście mało używane lekko zapuszczone ale potrzebne do przetaczania wagonów z bocznicy na peron główny.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Wycięte szablony pod tory. Na naszej makiecie fałszywą podsypką będzie 3mm twardy karton. W obrębie stacji i fabryki karton będzie miał grubość 1mm.

Szablon.JPG

Przede mną najtrudniejszy dla mnie moment czyli elektryka. Etap o tyle trudny, że w naszym przypadku nic się pod makietą znaleźć nie może. Muszę więc wszystko dobrze zaplanować.

Taki plan izolacji pomogli mi przygotować koledzy z forum:

Mały pulpit sterowniczy do obsługi izolowanych odcinków znajdzie się między bocznicą, a łukiem BWR-R3

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Kartoniki pod tory przycięte. Góra z tunelem wstępnie wymodelowana w styrodurze. Tor w tunelu będzie się delikatnie wznosił by można było wstawić mały jednotorowy most nad potoczkiem tuż za wyjazdem. Całość już sprawdzona jeśli chodzi o przejezdność.

fałszywa podsypka.JPG tunel h0.JPG

Pozostało ogarnąć bajzel zanim żona wróci...

styrodur.JPG