• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

M62-1764 od Gutzolda

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Draculo, Piko tez ma Buhlera? Mam 180 i 371 ciekaw jestem jaki silnik tam siedzi? Jezdza cichutko. Szkoda ze producenci tego nie podaja tak jak np BLI na stronie ma zawsze w spec jaki jest silnik.

Fiki-Miki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
DR5AKULA - nie tylko ja wiem, że masz ciężkie życie w tych podziemiach ale są jeszcze ludzie, którzy może cię wydobędą z tej pomroczności, w której przebywasz. A. Wilk z tego co wiem w swoich zbiorach o dziwo ma model M 62 Jan-kola, a nie twój wariant GAGARINA ale nie przeżywaj lepiej idź do psychoterapełty może ci pomoże.

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie po co te klotnie - wszyscy jestesmy fanami modeli i powinnismy sie trzymac razem :)

Jestem pewny ze model JanKol jest swietnie wykonany podobnie jak Dracula - z mojej perspektywy uwazam tylko ze Gutzold prezentuje lepsze wlasciwosci jezdne niz Roco, a Roco ma wiecej detali - ale to przeciez nie zalezy od janKol ani Draculi.

Kazdy ma cos dla siebie, ja lubie jezdzic duzo wiec Gutzold, ktos woli super detale to wezmie Roco. I tak powinno byc, wybor to tylko zysk dla klienta.

A na marginesie zamiast sie klocic wykorzystajcie swoje niesamowite umiejestnosci i wypusccie EU07 i ET22 - bede pierwszy do kupna jesli cena zamknie sie w 1500.

Pozdrawiam was obu i wszystkich forumowiczy.

DRACULA_

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Fiki-Miki napisał(a):
DR5AKULA - nie tylko ja wiem, że masz ciężkie życie w tych podziemiach ale są jeszcze ludzie, którzy może cię wydobędą z tej pomroczności, w której przebywasz. A. Wilk z tego co wiem w swoich zbiorach o dziwo ma model M 62 Jan-kola, a nie twój wariant GAGARINA ale nie przeżywaj lepiej idź do psychoterapełty może ci pomoże.
"Fiki - Miki " to oczywiście jak wszyscy wiemy Romuś Kozak ("genialny elektronik" poważnie amputowanego na rynku) ukrywający się pod adresem Wrocław.
Oklep od wrocławian masz murowany.

Gabinety psychoterapeutów pozostawiam tobie Romuś , twoje wieloletnie nasilające się problemy alkoholowe - są mi znane ,po prostu mamy w Wawie wspólnych znajomych.

Zresztą twój sposób wysławiania się i zachowania zwłaszcza na żywo jak podczas ostatniej naszej rozmowy w Parowoziku nie zostawia najmniejszej wątpliwości co do rodzaju choroby.

Przestrzegam cię przed dalszym wypalaniem mózgu ! nawet piwo w Polsce jest produkowane z granulatu z dodatkiem royalu ! :LOL:

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
o matko jak wy sie klocicie, nie wiadomo zreszta o co, zupelnie nie na temat, straszne - polskie piekielko

jakbyscie zamiast sie klocic to razem dzialali to moze to eu07 za 1500 by sie dalo jednak zrobic

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
"... jakbyscie zamiast sie klocic to razem dzialali to moze to eu07 za 1500 by sie dalo jednak zrobic... "

Śnijcie dalej... :D

A tak na poważnie: dałoby się.
:razz:
I co dalej?

Pozdrawiam,
S.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
373 17 0
Shepard napisał(a):
Dalej to okaże się, że z 50-ciu co się deklarowało 20-tu w tym momencie akurat nie ma kasy i chętnie kupiliby, ale jakby model kosztował 500. Gdybać to se można.

Procedura powinna wyglądać tak:

PT producent ogłasza: Wyprodukuję EU07 w stadardzie takim i takim. Jeżeli uda się zebrać X zamówień cena będzie wynosiła Y. Przewidywany termin realizacji Z. Jeśli zbierze się więcej chętnych będzie taniej. Jeśli mniej cena wzrośnie albo nie uruchomimy tego projektu.

Potem wstępne zgłoszenia. Jeśli jest ich wystarczająco dużo, producent zbiera zaliczki co ostatecznie weryfikuje listę klientów i ustala wielkość partii produkcyjnej. Proste.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 125 22
DRACULA, tak zupełnie poważnie.
Po co takie mocne słowa i zarzuty pod adresem jakby nie patrząc konkurencji? Czuję w stosunku do Ciebie szacunek, jednak takie wypowiedzi mogą zmienić to. Może inni mają podobne odczucia co ja w tej materii.

Dominik, proste, jednak niektórzy w naszym kraju i tak właśnie próbowali i nic z tego nie wychoddziło z różnych powodów.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
373 17 0
CoCu napisał(a):
i tak właśnie próbowali
Znaczy kto konkretnie?? Od kilku lat śledzę rynek i nie pamiętam, żeby kiedykolwiek ktokolwiek próbował działać w ten sposób. Wzorce postępowania są gotowe Patrz rynek brassów w USA.
Było wałkowane wielokrotnie na tym forum, dawniej na Martelu i Bóg wie gdzie jszcze - nasi rodzimi "producenci" nie żyją z tej produkcji i traktują ja jako hobby. Nie jest im na ręke umowa obustronnie wiążąca bo wtedy będą się musieli z niej wywiązać. i wtedy nie jesto to już przyjemność niestety tylko robota do odwalenia. To samo dotyczy kupujacych Co innego napisać "ja kupie ten model" a co innego kasę na stół położyć. No i tak żyjemy w miejscu gdzie obie strony sie permanentnie w Ch mm... bambus robią.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 125 22
I o to chodzi właśnie. Widać nie znasz różnych historii. Ja znam i czytałem o przypadkach, gdy ktoś zapowiadał jakiś model, ale by ruszyć, to stwierdził że robi zapisy i trzeba zaliczkę wpłacić. No to chętni pełni entuzjazmu i marzeń wpłacali. Ale o modelu ani widu, ani słychu i tylko potem problem, bo kasę już utopiłeś. Czyli jak widać, producenta to wcale nie moblizowało, że coś i na kiedyś obiecał, a i klienci się nauczyli aby wcześniej nic nie wpłacać. Jak model ma powstać to i tak powstanie, a jak komuś się odechce, to i zobowiązania nic nie pomogą.

I dlatego na naszym rynku lepiej się sprawdza inny schemat postępowania: zrobić, pokazać światu a chętni wobec braku takowych modeli sami się znajdą. Co najwyżej, jeśli ktoś obiecuje że coś zrobi, to można się już zawczasu zapisać na listę chętnych.

Sam niedawno robiłem sondę na temat modelu tramwaju 105Na. Zamiast konkretów, przeczytałem wiele głupot. Wobec tego postanowiliśmy inaczej zrobić: zaprojektować i wykonać. A kto będzie chciał, to kupi. Bo Ci co zechcą, to ludzie konkretni i wiedzący czego chcą, a nie pieniacze, co tylko na forum się wszystkiego czepiają. Listy chętnych nie tworzymy, bo nie ma potrzeby, pieniędzy też od nikogo nie zbieramy. Jak model powstanie i już będzie wiadomo na pewno za ile możemy go sprzedać, to wtedy chętni powinni się sami znaleźć.

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ja tam ja mi sie cos podoba z polki np ostatnio brawa br 06 za 1,5 tys, czy st44 za 1,2tys to "wyjmuje kase na stol" i biore

jak mam wplacic zaliczke albo calosc jak nie wiem co dostane?

ci nasi "producenci" to jak na razie jedynie maluja i doklejaja jakies duperele-szczegoly to istniejacych modeli renomowanych producentow ew. robia jakies male wagoniki (zreszta tez chyba z modeli zachodnich) - troche za slabe doswiadczenie zeby tak w ciemno zaufac

skad mam wiedziec ze wplace 1,5 kafla a za rok nie dostane jakiegos gniota eu07 z jakiejs zywicy co go nie mozna wziac do reki bo sie rozklei albo z jakis blaszek krzywo posklejanych, nie mowiac o napedzie zeby to jezdzilo ladnie i dlugo?

takie czasy ze wplacam za kota w worku i czekam nie wiadomo ile to sie skonczyly z koncem prl

teraz to jak ktos chce sprzedac eu07 czy et22 to ja bardzo chetnie kupie - prosze powiedziec gdzie mam przyjsc obejrzec sobie model, zobaczyc jak jezdzi i jak bedzie jakosciowo dobry to biore

ps. a czekac rok nie widzac produktu to ja moge na ferrari albo jakies dziela sztuki - ale modelik to modelik, bez przesady - za rok to ja moge byc po drugiej stronie kuli ziemskiej i tam miec kontrakt i nie miec glowy do H0 - jak chce model to teraz

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
"... ci nasi "producenci" to jak na razie jedynie maluja i doklejaja jakies duperele-szczegoly... "

Jak na razie. Choć są też od reguły pewne wyjątki. Ale... może się mylę, nie? :D

"... troche za slabe doswiadczenie zeby tak w ciemno zaufac... "

To proszę mnie oświecić: co trzeba zrobić (czytaj: jakie modele wykonywać) aby zdobyć zaufanie klientów?

Jasne, że najlepiej wziąć do ręki i wtedy zdecydować: kupuję albo i nie...
Tylko aby model za 1200 czy 1500 PLN (przygotowany od podstaw, w dobrym standardzie) na półce sklepu postawić - trza wyłożyć całkiem sporo.
Są chętni?
Zaznaczmy też, że aby ceny osiągnęły pułapy, którym wszyscy przyklasną (teoretycznie) - produkcja musi znaleźć się w przedziale 1000 - 2000 egzemplarzy... No, może nawet 500.

Bądźmy realistami.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 125 22
A propos wypowiedzi Szymona.

Dokładnie. Nikt nie chce wpłacać nikomu pieniędzy, nie wiedząc tak naprawdę kiedy w ogóle zobaczy model i co on będzie wart.

Shepard napisał(a):
Z całym szacunkiem, ale ile chcesz? Tysiąc, dwa, trzy, a może cztery? Tylko zrób model ET22, dajmy na to. I jeszcze podaj realny termin z którego się wywiążesz. Pół roku, rok...?

Nierealne. Jestem przedstawicielem klientów i wiem że nie mam zamiaru nikomu wpłacać pieniędzy, nie wiedząc co z tego będzie. Jeśli ktoś jest producentem, to taki już jego los na rynku - musi coś zrobić i pokazać, a wtedy klienci się znajdą. W ten sposób też zbuduje zuafanie i wyrobi sobie renomę. A nie obiecywanki robić. Jeśli to kosztuje, by uruchomić produkcję, a nie ma kasy, to widać nic nie zrobi.

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
"... Nikt nie chce wpłacać nikomu pieniędzy, nie wiedząc tak naprawdę kiedy w ogóle zobaczy model i co on będzie wart... "

No to niestety na razie będzie jak będzie: trza czekać na gest profesjonalnych producentów wielkoseryjnych.
Myślę, że w końcu się zorientują, że jest tu pole do popisu - i się zacznie na dobre.
Takie są KOLEJE rzeczy :D

Z modelami samochodów - już się zaczyna, nie?
DeA 1/43 pokazało, że MOŻNA.
Będą też inni...

Dla manufaktur robiących niezłe ale droższe rzeczy - zawsze będzie miejsce.
Maybachy i jajka Faberge - sprzedawały się nawet wtedy, gdy Europa leżała po uszy w gnoju, tj.: w kryzysie. :razz:

Jednak na razie: musi być jak jest. Trza robić swoje i się dostosować.
Jedno jest pewne: GOTOWE modele krókoseryjne MUSZĄ być drogie.
W każdym razie: droższe od seryjnych Roco, Piko czy Fleischmana...
Dlatego między innymi - lepiej siły przekierować na opracowanie dobrych modeli np. lotniczych - do samodzielnego montażu i krókoseryjnych wtrysków: pisałem nie raz: rynek lepszy a i klient - izwienitie za wyrażenie - bardziej uświadomiony. :D

Co niniejszym czynić wypada....

S.

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Shepard napisał(a):
To proszę mnie oświecić: co trzeba zrobić (czytaj: jakie modele wykonywać) aby zdobyć zaufanie klientów?
trzeba zrobic ze 3 sztuki zeby pokazac ze mozna wiecej modelu polskiej lokomotywy: eu07, et22, et21 itd. - po czym wstawic te 3 sztuki nie na sprzedaz tylko jako prezentacje do parowozika czy jakiegos sklepu zeby klienci mogli zobaczyc co dostana

a wy idziecie po najmniejszej linii oporu - ten JanKol ma zapowiedz et21 i co? kiedy to bedzie?

jak na razie to bawicie sie w bzdety typu jakis polski prywatny przewoznik poszpachluje stare br232 albo br120 w nowe kolory nota bene w stylu "PKS z bilgoraju" a wy bierzecie znowu gotowy model roco czy inny i robicie kolejna malowanke oglaszajac ze to nowy model

szczytem mozliwosci to juz jest dolozenie kublowych swiatel do br120 albo st43
prywatni przewoznicy maluja co rok te same lokomotywy na coraz oblesniejsze kolory a wy macie zajecie przy nowych malunkach i kalkomaniach - robicie to dobrze, ale PKP to jest dla mnie i sadze dla wiekszosci zielona EU07 ze skladem pasazerow z lat 80 i mijajace ja en57 ze starym przodem i w malowaniu zolto niebieskim a nie jakies pisanki pcc rail szczakowa zrobione z roco

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
"... Jeśli ktoś jest producentem, to taki już jego los na rynku - musi coś zrobić i pokazać, a wtedy klienci się znajdą. W ten sposób też zbuduje zuafanie i wyrobi sobie renomę.... "

Ależ oczywiście.
Żeby było całkiem jasne: JA NIE NARZEKAM. :razz:
To tylko polemika.
Też bym kupił sobie SU45 za 1.500PLN czy Ty-2 albo Pt-47 i Ol-49...
Tyle, że nie ma.
A robić - już mi się po prostu - nie chce.
:D
Przynajmniej: gotowych miniatur pojazdów.

S.

"... szczytem mozliwosci to juz jest dolozenie kublowych swiatel do br120 albo st43 ... "

Nie zgodziłbym się do końca. Nawet jeśli kwestia dotyczy tych świateł... Ale: klient ma zawsze rację... :LOL:
Co do zaś tzw. "szczytów możliwości"... obawiam się, że Kolega nie do końca wie o czym pisze.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.238 52 6
Szymon napisał(a):
ja tam ja mi sie cos podoba z polki np ostatnio brawa br 06 za 1,5 tys, czy st44 za 1,2tys to "wyjmuje kase na stol"
Ło matko ! Panisko !

Szymon napisał(a):
ci nasi "producenci" to jak na razie jedynie maluja i doklejaja jakies duperele-szczegoly to istniejacych modeli renomowanych producentow ew. robia jakies male wagoniki
Trzeba by wieksze robić, te wagoniki , np dwa skleić razem

Szymon napisał(a):
ale PKP to jest dla mnie i sadze dla wiekszosci zielona EU07 ze skladem pasazerow z lat 80 i mijajace ja en57 ze starym przodem i w malowaniu zolto niebieskim a nie jakies pisanki pcc rail szczakowa zrobione z roco
Nie, no nie moge, dla większości !!!! Skąd ten koleś? Wytrzeb se sniegu z tej pustej czapy he he he !

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
M
Tabor 6
Tabor 0
Tabor 20
Tabor 4
Tabor 5