• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

Porsche Design

Znany użytkownik
Reakcje
117 0 3
Nie ukrywam, ze troche się uśmiałem z powyższej wymiany zdań, bo chyba nam nie wierzysz? :cool:

AC / DC to prąd zmienny i prąd stały, czyli w tym wypadku system 3 szynowy Maerklina lub system 2 szynowy np. Piko, Roco, Trix itp ....

Nic tu nie musisz przerabiać, bo tak jak napisałem wcześniej i potem dodał kolega @Hics nie ma takiej potrzeby ! Gdybyś kiedyś porzucił miłość do Maerklina i zafascynował się torami w DC, to wtedy będziesz musiał wymienić koła w swoich wagonach Maerklina żeby mogły jeździć w systemie 2 szynowym.

Nikt nie podważa faktu kół ACME, ale tak jak napisałem wcześniej - nie ma takiej potrzeby, żebyś je musiał zmienić, ale jeżeli to Ciebie uszczęśliwi i masz za dużo kół, to sobie wymień ;)

Nie słuchaj wszystkich dookoła, tylko musisz w końcu komuś uwierzyć.

Ta część forum jest właśnie poświęcona Maerklinowi żebyśmy mogli sobie wymieniać doświadczenia.
Dzieki !!! Masz piwko u mnie ! To w takim razie ide do sklepu po wagony :D

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.083 24 8
Czyli rozumiem, że nam uwierzyłeś :cool::D Jak ja bym miał u siebie 430 i 530, to bym kupił jeszcze dłuższe wagony ;) Jak będę miał chwilę, to wrzucę kilka zdjęć wagonów z mojej kolekcji żebyś zobaczył i .... uwierzył :LOL:

Porsche Design

Znany użytkownik
Reakcje
117 0 3
Żyłem tyle lat na ebay.de pod zakładką märklin....
Ciesze się że wagony innych firm pasują :D Jest tyle do kupienia :D
Chciałem się jeszcze zapytać, która firm robi najlepiej wagony towarowe ? Chodzi mi o szczegóły i jakość wykonania ? Nigdy nie miałem porównania. Zawsze tylko Märklin.

Hics

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Uważaj tylko na wagony z oświetleniem. Te i tak Ci nie zaświeca chyba ze poprzerabiasz i podepniesz ploze. Poza tym wszystko powinno śmigać.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.083 24 8
Spokojnie Panowie ..... wagony innych firm tez się dają oświetlic. Tu warunkiem i chyba największym problemem jest możliwość montażu płozy do wózka, bo nie zawsze jest miejsce. Ja jeszcze tego nie zrobiłem. Mam oświetlonego tylko Maerklina ;)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.083 24 8
Żyłem tyle lat na ebay.de pod zakładką märklin....
Ciesze się że wagony innych firm pasują :D Jest tyle do kupienia :D
Chciałem się jeszcze zapytać, która firm robi najlepiej wagony towarowe ? Chodzi mi o szczegóły i jakość wykonania ? Nigdy nie miałem porównania. Zawsze tylko Märklin.
... tu nie mam faworyta, ale zauważyłem że lepiej jeżdżą wagony cięższe.

Porsche Design

Znany użytkownik
Reakcje
117 0 3
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.083 24 8
To pewnie raczej kwestia długości wagonu, a nie firmy. Jasne, że im łagodniejszy skręt tym lepiej, ale musisz pewnie spróbować?

Porsche Design

Znany użytkownik
Reakcje
117 0 3
Niestety poszedłem sciezką 64,3mm zamiast 77,5mm i teraz ide według schematów Marklina. Zastanawiam się nad czteroma szynami, ale 230 jakoś do mnie nie przemawia na tych wagonach :)

Porsche Design

Znany użytkownik
Reakcje
117 0 3
Dziś byłem w sklepie i tępaki niemieckie powiedzieli mi ze nie wiadomo czy te wagony pojadą na radiuisie 330mm... Nie wiem po co oni tam pracują.
Może sie ktos wypowiedziec ?
Ponizej foto kilku z kilkunastu witryn. Moze ktos cos dla siebie upatrzy.
20180320_173003.jpg
20180320_173003.jpg
20180320_173848.jpg
20180320_173902.jpg
20180320_174230.jpg
20180320_173108.jpg