• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Märklin - Proszę o pomoc

Tomala79

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
poszukuje kogoś kto posiada dużą wiedzę i doświadczenie z kolejkami firmy Märklin?
2000px-Logo_Märklin.svg.png

OP
OP
Tomala79

Tomala79

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dalej w temacie... Dostalem w prezencie kilka lokomotyw firmy Marklin i chcialbym cos z nimi zrobic, w sensie uruchomic. Ale nie mam kompletnie pojecia o tym, jakich torow uzyc, a przede wszystkim jaki sterownik, czy analogowy, czy cyfrowy? Orientujesz sie, czy ktos tutaj jest w stanie po nr katalogowych Marklina, wskazac mi, ktore ciuchcie sa analogowe, a ktore cyfrowe?

PIKOL

Ostrzeżony
Reakcje
0 0 0
Dostałeś w prezencie bo chciałeś dostać czy może znalazłeś na śmietniku. Nikt nie daje ot tak lokomotyw Marklina w prezencie laikowi. Pisz prawdę i całą prawdę. I nie chciałeś ich uruchomić tylko chcesz je schandlować.

OP
OP
Tomala79

Tomala79

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jestem obecnie w Niemczech w pracy i otrzymalem je od Pani-Niemki, ktorej maz byl fascynatem tego tematu, niestety mu sie zmarlo. Pani nic nie swieci w tym temacie i zaproponowala,ze jesli chce, moge to dostac. W dziecinstwie mialem Piko, stad wrocil pomysl na wkrecenie wlasnych dzieci w kolejki. Mowie szczerze. Pani dala mi w prezencie kilka sztuk. Nie sciemniam i nie mam zamiaru tego sprzedawac...
Oto co posiadam:
Zestaw Marklin 2859
Lokomotywa
Marklin 3355
Marklin 3022
Marklin 3049
Marklin 3040
Marklin 3075
Marklin 3085
Marklin 3093

Załączniki

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
To wszystko oryginalnie analog klasycznie sterowany. Fajne modele. Ten 3355 ma elektroniczny układ wspomagający zmianę kierunku jazdy. Są to modele lata 70-90. Wszystkie można przerobić na cyfrę.
Są do tego zestawy Marklina. A jeśli nie to zabawa w analogu jest równie ciekawa , tylko jest trochę więcej kabli.

OP
OP
Tomala79

Tomala79

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Miał trudne dzieciństwo i nigdy od nikogo nic nie dostał... Wszystko musiał kupować. Żal d*** ściska jaka przebija przez Ciebie zazdrość. Oszem ściągnąłem zdjęcia z neta,żeby zobrazować wybranym posiadane modele, bo niestety nie każdemu coś mówi sam nr katalogowy. Uczepił się jak rzep psiego ogona... Współczuje takiego żywota PIKOL...
[DOUBLEPOST=1458244777,1458244415][/DOUBLEPOST]PIKOL dla Ciebie powinni zaprojektowac wagon do przewozenia burakow. Mialbys przynajmniej czym jezdzic :)

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Może mu tego potrzeba ;)
maść.jpg

Ja też ostatnio (m.in. dzięki temu forum) dostałem od jednego przemiłego człowieka, którego wcześniej nie znałem (i w sumie nadal znam tylko mailowo) nowiutki model parowozu Br19 Brawy (który był przeze mnie poszukiwany z pewnych osobistych względów) i sporą ilość wagonów osobowych PKP - nie jestem upoważniony, żeby pisać od kogo ale przy okazji J.Z. serdecznie dziękuję (y)

Ostatnio edytowane:

Tw53-2566

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 1 0
Może mu tego potrzeba ;)
Zobacz załącznik 371793

Ja też ostatnio (m.in. dzięki temu forum) dostałem od jednego przemiłego człowieka, którego wcześniej nie znałem (i w sumie nadal znam tylko mailowo) nowiutki model parowozu Br19 Brawy (który był przeze mnie poszukiwany z pewnych osobistych względów) i sporą ilość wagonów osobowych PKP - nie jestem upoważniony, żeby pisać od kogo ale przy okazji J.Z. serdecznie dziękuję (y)
Tu tak w ramach śmiesznej ciekawostki :):):D:D(y)
http://allegro.pl/masc-na-bol-dupy-lek-na-wszystkie-problemy-swiata-i4839051203.html

OP
OP
Tomala79

Tomala79

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tego wlasnie nie wiem... Powyzej podalem jakie modele kolejek posiadam (nr katalogowe Marlin oraz zdjecia)... Raczkuje dopiero w temacie Marlina, dlatego pytam i szukam pomocy...

B

bobby74

Gość
Wszystkie te loki to analog. Sprzedaj to na ebay.de, za każdą weźmiesz ok. 50€. Kup dzieciakom dwie polskie "siódemki", parę wagonów i niech się wciągają w temat :)

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Wszystkie te loki to analog. Sprzedaj to na ebay.de, za każdą weźmiesz ok. 50€. Kup dzieciakom dwie polskie "siódemki", parę wagonów i niech się wciągają w temat :)
Siódemek na start dla dzieci to szkoda. Niech zaczną od jakiś loków za 250-300 zł z Dekoderem wagonów PIKO a jak im się spodoba wtedy zainwestujesz w coś na czym można oko zawiesić ;)

OP
OP
Tomala79

Tomala79

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Widze, ze ile specjalistow tyle opinii. Teraz slysze ze wszystkie to analogi, wczesniej slyszalem ze czesc z nich napewno analog, a te nowsze napewno cyfra. Inny twierdzil ze wszystko dam rade sterowac cyfra. Ludzie zdecydujcie sie :)
[DOUBLEPOST=1458332773][/DOUBLEPOST]Poza tym orientowalem sie w cenach na ebayu i akurat zadna z tych kolejek nie kosztuje 50€, tylko zdecydowanie wiecej. Lokomotywy sa nowe, nieuzywane, maja tylko stare opakowania bo troszke to lezalo... Nie chce sprzedawac, zamieniac, czy kupowac co innego... Chce wystartowac z tym co mam i prosze Was o pomoc...

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Widze, ze ile specjalistow tyle opinii. Teraz slysze ze wszystkie to analogi, wczesniej slyszalem ze czesc z nich napewno analog, a te nowsze napewno cyfra. Inny twierdzil ze wszystko dam rade sterowac cyfra. Ludzie zdecydujcie sie :)
[DOUBLEPOST=1458332773][/DOUBLEPOST]Poza tym orientowalem sie w cenach na ebayu i akurat zadna z tych kolejek nie kosztuje 50€, tylko zdecydowanie wiecej. Lokomotywy sa nowe, nieuzywane, maja tylko stare opakowania bo troszke to lezalo... Nie chce sprzedawac, zamieniac, czy kupowac co innego... Chce wystartowac z tym co mam i prosze Was o pomoc...
Jak tak dalej będziesz dziękował tym co ci jakiś rad udzielają to nie zdziw się jak za chwile nikt nie będzie ci chciał odpisywać i udzielać informacji...

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Nie wiem jak jest w Marklinie, ale w DCC praktycznie każda lokomotywa to analog. Te nowsze mają gniazdo dekodera i wsadzoną tam zaślepkę umożliwiającą jazdę w analogu.
Aby lokomotywa zrobiła się cyfrowa trzeba na miejscu zaślepki zamontować dekoder (w starszych, bez gniazd, jest to bardziej skomplikowane bo trzeba "dłubać w kabelkach" i samemu przerobić instalację dodając gniazdo dekodera lub wlutowując go bezpośrednio, bez gniazda).
Także bez zdejmowania obudowy ciężko powiedzieć co jest w środku. W DCC mając sterowanie można to sprawdzić bezinwazyjnie. W systemie Marklina pewnie też, ale nie masz sterowania...