• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Likwidacja pociągów miedzynarodowych

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Dzisiaj wczesnym popołudniem pstryknąłem w Warszawie taki oto skład. Czy znawcy mogą podać, czy on w takim zestawieniu jeździ do Niemiec, czy jedynie sypialny Jan Kiepura? Zwraca uwagę wózek wagonu 1 klasy (zdegradowany do 2 kl.) z pierwszego planu, co sugeruje, że jeździ poza Polskę. Czy wagon 1 klasy ma dopuszczenie do Vmax=200 km/h i czy wózek to 25ANa?

PKP-IC WLAB9mnouz 61 51 70-90 004-2

Ostatnio edytowane:

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
881 9 4
Dzisiaj wczesnym popołudniem pstryknąłem w Warszawie taki oto skład. Czy znawcy mogą podać, czy on w takim zestawieniu jeździ do Niemiec, czy jedynie sypialny Jan Kiepura? Zwraca uwagę wózek wagonu 1 klasy (zdegradowany do 2 kl.) z pierwszego planu, co sugeruje, że jeździ poza Polskę. Czy wagon 1 klasy ma dopuszczenie do Vmax=200 km/h i czy wózek to 25ANa?

PKP-IC WLAB9mnouz 61 51 70-90 004-2
Obstawiłbym powrót poc. próbnego z CMKi na Olszynkę Grochowska.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Dziś już nie pamiętam dobrze tego pociągu, ale chyba wiózł pasażerów. Muszę sprawdzić na innymi dysku, bo zrobiłem więcej zdjęć. Natomiast od tego czasu przyglądam się też wózkom polskich wagonów i te ze zdjęcia jw. już nie raz widywałem w składach TLK itp., co zatrzymują się niemal na każdej stacji. Ciekawi mnie, czy to jakiś większy program modernizacyjny taboru, czy zupełny przypadek? Może Kolega się orientuje? Bo np. na trasie W-wa -- Łódź, gdzie widywałem wagony polskiej budowy z takimi wózkami, raczej 200 km/h nie jeździ się.
[DOUBLEPOST=1480099597][/DOUBLEPOST] Czy te składy jeszcze jeżdżą, czy już nie? Dało się wytrzymać na ich krzesełkach całą trasę?

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
352 43 1
Czy te składy jeszcze jeżdżą, czy już nie? Dało się wytrzymać na ich krzesełkach całą trasę?

Oddano wyremontowany most:
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/most-bielawa-dolna--horka-otwarty-79346.html
Ciekawie brzmi ta wypowiedz:
Dobre parametry techniczne wyremontowanego szlaku Węgliniec – Bielawa Dolna – granica państwa – Horka mają bowiem umożliwić wykorzystanie odcinka przez pociągi pasażerskie, choć od lat trasa ta służyła tylko przewoźnikom towarowym. – Po ukończeniu inwestycji po stronie niemieckiej przejazd z Wrocławia do Berlina będzie zajmował 3,5 godz. – mówił bowiem Cezary Przybylski, marszałek województwa dolnośląskiego.

I jeszcze jedno połączenie, które może zniknąć (konkurencja autobusowa i lotnicza):
Likwidują pociąg Wrocław - Lwów. Jak Ukraińcy wrócą do domów?

Czytaj więcej: http://www.polskatimes.pl/fakty/kraj/a/likwiduja-pociag-wroclaw-lwow-jak-ukraincy-wroca-do-domow,11514434/

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
To może nie likwidacja, ale wie ktoś dlaczego np Varsovia już nie jest EIC tylko IC? Dotyczy to nie tylko tego pociągu. Jedne dalej są EIC jak Sobieski a inne utraciły ta klasę i są już tylko IC.