FENIX napisał(a):
Nawiązując do uwag Tomka w temacie Pn12 ,byłbym ostrożny
w kwestii rwania pewnych elementów wyposażenia w okresie II epoki,
czyli przenoszenia zbiorników ciśnieniowych i sprężarki,
był to szlachetny okres w historii kolejnictwa,
daleki do tego z czym się spotkamy w PRL'u w kontekście armatury i wyposażenia dodatkowego na parowozach powojennych ,chyba ,że zobaczymy fotografię i to pytanie z jakich lat.
Lornety oczywiście , tablice jak najbardziej.
W temacie malowania (po to skleiłem trzy fotki nie bacząc na serię) ,
a szczególnie spodu tendra sprawa mocno dyskusyjna,
nie podejrzewam , że udało się komuś rąbnąć kolorowe zdjęcie z jakiegoś muzkola.
Natomiast twórcy kolorystyki z MM musieli mieć zapewne jakieś mocne papiery na wózki dwu-kolor.
Mirek555k napisał(a):
Także nie jestem zwolennikiem rwania i przekładania sprężarki czy zbiorników( jedno zdjęcie Tomka konkretnego numeru o niczym nie świadczy) Tak jak byłbym ostrożny z malowaniem podwozi na czerwono. Na pewno pewne są oznaczenia parowozu, latarnie czy prądnica. Co do napisu na dymnicy także kwestia dyskusyjna, równie dobrze można napisać na czołownicy - patrząc na czoło z lewej strony numer (np.
Pn12-5) z prawej nazwa miasta/siedziby DOKP (np.
Lwów )
Ale... Tomek i tak wie lepiej
Wystarczy się cofnąć kilkanaście postów wstecz i jest kilka zdjęć polskich maszyn i jakoś żadna nie ma zbiorników na pomoście tylko po jednym pod z każdej strony.
Zdjęć mam sporo Pn12 jak i Pn11 i żadna PKPowska nie ma zbiorników na pomoście.
Wszystkie mają serię i numer inw. na dymnicy.
Zdjęcia z różnych lat eksploatacji.(24-39)
Co do zbiorników to nie które wcale ich nie miały gdyż owe parowozy wyposażone były w hamulec próżniowy i u nas na niektórych dokładano hamulec ciśnieniowy który służył tylko do hamowania składu, parowóz zaś nadal miał waku.
Parowozy z hamulcem próżniowym których nie poddano tym "dokładkom" zostały w dyrekcji lwowskiej.
Dowód na to Pn12-20 rok 1935 lok.Stanisławów
FENIX napisał(a):
Mirek555k napisał(a):
l.
Wiemy natomiast, że tak renomowani producenci modeli jak Micro Metakit czy Mocro Feinmechanik, nie dopełniły wystarczającej staranności by modele Pn11-2 i BR 16.051 wykonać zgodnie z wizerunkiem i dokumentacją.
Mirek
opisy także niezgodne przynajmniej z tym co mi podesłał kiedyś T.Roszak, w II epoce trochę inaczej opisywali belki czołowe........
No to się Panie FENIX zdecyduj bo raz złe raz dobre.
popowe prześledź od początku uważnie ten wątek i sam wyciągnij wnioski.
popowe napisał(a):
Tomku dzięki dzięki wielkie za konkretną odpowiedź.
Pozostały dwa (jak na razie pytania.
1. Co z oczkami wózków w tendrze Powinny być czarne, czerwone czy dwubarwne?
2. Czy boki pomostów powinny mieć czerwony pasek?
Już dziś przewiduję zacząć relację z przebudowy w dziale Tabor 8)
Ad1. Jak widać taką pisankę wypuściła firma MMkit i MFM (tak na marginesie to to samo) w dodatku to seria Pn11 a nie Pn12.
Nawet niebieską mają
Ad2. Wydaje mi się że nie
Zresztą jak coś chcesz coś wiedzieć to pisz na PW bo tu co nie napiszę to zaraz są mądrzejsi co 210 od 310 nie rozróżniają.