• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Leks (Pdn), platforma do przewozu aut - Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.560 5 0
Po ponad dwóch latach prac (z przerwami) mogę pokazać gotowy do malowania wagon platformę do przewozu samochodów Leks (Pdn). Po zakupie czeskiego modelu firmy CS-Train od forumowego kolegi miałem plan lekko stuningować fabryczny wagon, dodać delikatniejsze niektóre detale, dodać nowe oznakowanie. Okazało się, że czeski model tylko przypomina czechosłowackie wagony Leks. Wystarczyło to, że rozstaw osi w modelu był węższy o około 1,5cm. Z "tuningu" zrobiła się przebudowa. Z oryginalnego modelu zostało około 30%, dolna część ramy, mocowanie kół, dolne części górnych pomostów i częściowo filary.Dużo czasu zajęło poszukiwanie informacji o tych wagonach. Pomogły informacje z Niemiec, Czech i przede wszystkim od nieocenionego Pana Koja i innych specjalistów od taboru PKP.
Docelowo model zostanie pomalowany i oznakowany w epoce IVb. Modele maluchów mają przymocowane małe magnesy neodymowe, takie same zostały przyklejone od dolnej części platform. Dlatego istnieje możliwość bezinwazyjnego zdejmowania i mocowania aut.

Leks_1.jpg

Leks_2.jpg

Leks_3.jpg

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
239 0 0
Kiedyś też zainteresował mnie ten wagon i po równie długich poszukiwaniach, również doszedłem do wniosku, że CStrain wykonało tylko podobiznę Leksa na bazie jakiejś platformy Jeśli to ten sam wagon, co w gablocie w Poznaniu, to chcę go mieć. Mam już dwie bazy do przeróbki, a trzecia też by się znalazła :) Gratuluje pracy przy nim.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.560 5 0
Cieszę się, że wagon podoba się Wam! :) Jest to bardzo motywujące. Maluchy to wyrób firmy Drumer firmowanej przez Brekinę. Na wagonie są załadowane kolorystyczne warianty z pierwszej i drugiej edycji.

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
Wszystko jest super, prócz kolorów maluchów. W tamtych latach, jak jeździłem ze znajomymi na odbiory do Polmozbytu, to pamiętam całe place zastawione tylko jednym kolorem. Tym kolorem był biały, no chyba że maluchy jadą na zachód, to wszystko jest ok. Dopiero od epoki Va zaczęły się zmieniać proporcje kolorystyczne. ;)

Ostatnio edytowane:

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
No dobra to widać ja miałem pecha, ciekaw jestem czy te maluchy są w wersji standard czy lux, z otwieranymi tylnymi szybami, alternatorem, dodatkową dmuchawą i 3 biegowymi wycieraczkami. Przepraszam za off-top.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 1