• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Legendarny parowóz Pm36-1 - relacja

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.075 654 30
O średnicy kół tylnej osi tocznej (Pm36 - 1200, BR 01 i 03 - 1250 mm) nawet nie myślę, ale różnicę średnicy kół przedniego wózka (Pm36 - 1000, BR 01 i 03 z pierwszych serii - 850 mm) już widać (choć faktycznie, pod otuliną dużo mniej), dlatego lepiej szukać wózka od modelu z większymi kołami. Ale największa różnica jest w odległości tylnej osi tocznej od ostatniej wiązanej: Pm36 i BR 03 - 3500 mm, BR 01 - 3800 mm. To 30 cm, czyli ponad 3 mm w skali, a to już widać. Dlatego lepsze byłoby podwozie od BR 03, ale z przednim wózkiem z kołami 1000 mm. Jeżeli jednak konieczna jest dalej idąca przeróbka podwozia fabrycznego, połączona ze zmianą odległości tylnego półwózka od osi wiązanych, to faktycznie, od BR 01 też by mogło być. Są jeszcze drobne różnice między Pm36 a parowozami niemieckimi w odległości przedniego wózka od pierwszej osi wiązanej, a także w rozstawie osi przedniego wózka, ale to chyba można sobie darować.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Będzie też zestaw całego napędu do własnego montażu, pracochłonny ale wiernie oddający oryginał, a rama, układ hamulcowy czy nawet parorozdzielczy jednak różnił się od niemieckich parowozów.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Jeśli ktoś jest chętny na:
Zestaw - otulina parowozu i tendera (żywica), wnętrze budki (3d), przeszklenie. poręcze wycieraczki czyli komplet do wykończenia zewnętrznego, do montażu na tzw. Fahrwerku BR03 lub 01.
to można zamawiać.
Cena na forum: 380,00 zł + 16,00 przesyłka w Polsce, 30,00 za granicę.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Aktualizacja cen za KIT Pm36-1:
400,00 zł plus wysyłka 18,00 w PL, 40,00 - 50,00 za granicę.
Oczywiście wszyscy, którzy zgłosili chęć zakupu do tej pory otrzymają poprzednią cenę.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Farba biała, flagi nie było:), producenci: wzór oryginalny - iXon, flaga - Interdecal, jeszcze jeden którego nie pamiętam. Światła nie wydają mi się małe, powinny być minimalnie mniejsze od zderzaków, poza tym ze srebrnymi ramkami też inny odbiór będzie, zobaczymy.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Info Kalki - wybrałem już wykonawcę. Kalki będą dobrej jakości, z podkładem bez konieczności wycinania co znacznie ułatwi nakładanie i ma jeszcze tą zaletę że będą białe okręgi do nałożenia na koła. Ja koła maluję ale nie jest to proste i myślę że to rozwiązanie ułatwić sprawę składającym. Okręgi będą na duże koła, na małe od wózków chyba nie ma sensu robić z uwagi na różne średnice, a da się je malować pisakiem olejowym.

Ostatnio edytowane:

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.808 14 1
Info Kalki - wybrałem już wykonawcę. Kalki będą dobrej jakości, z podkładem bez konieczności wycinania co znacznie ułatwi nakładanie i ma jeszcze tą zaletę że będą białe okręgi do nałożenia na koła. Ja koła maluję ale nie jest to proste i myślę że to rozwiązanie ułatwić sprawę składającym. Okręgi będą na duże koła, na małe od wózków chyba nie ma sensu robić z uwagi na różne średnice, a da się je malować pisakiem olejowym.
Sito czy Offset?

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Tak wygląda ostoja z wózkami, która będzie zastosowana w modelach gotowych. W celach testowych zrobiłem dwa zestawy napędowe, różnią się głównie przełożenie przekładni aby dobrać optymalne obroty silnika.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Kalki można zamawiać. Są bardzo dobrej jakości, po nałożeniu wyglądają praktycznie jak tampodruk, podkład jest tylko pod białym nadrukiem więc nic nie trzeba wycinać. Jednak jak to kalki są dość delikatne dlatego polecam zakup 2 kompletów aby mieć możliwość przetestowania ewentualnie zapasu w razie niepowodzenia w nakładaniu. Zestaw zawiera też okręgi na koła co jest sporym ułatwieniem w porównaniu z malowaniem.
1 kpl - 30,00 zł
2 kpl - 50,00 zł
+ Wysyłka 4,50 list priorytet lub polecony 9,00

Załączniki