• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny L45H Bemo (informacja z AMC Wrocław)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Zajebisty :rolleyes:
Na stronie ŚM.Rybnik piszą, że zdjęcie to przedstawia model bez dodatkowych detali. Mieli zapewne na myśli barierki na rogach lokomotywy.

Ostatnio edytowane:

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
A mnie się nie widzi ten kolor obwódki pomarańczowego pasa
Ja wiem? Z czasem wyblaknie :) Może rzeczywiście nieco zbyt biały. Na zdjęciach ze strony niemieckiego sklepu dystrybuującego model wygląda bardziej na srebrny na innym zdjęciu jak taki brudny jasno-żółty, czy coś. Ale nie przeszkadza mi to. Tutaj inna fotka w malowaniu wykazanym w modelu: http://www.tabor.wask.pl/Zdjecia/Lxd2-257, Przeworska KD, 05.90, foto Roman Ficek.jpg (Zdjęcie z Przeworskiej KD, z maja 1990r. autorstwa Romana Ficka - przedstawia Lxd2-257 zanim lokomotywę pomalowano na nowo).

Pod tym linkiem widać jak malatura "Ewoluowała": http://www.tabor.wask.pl/egzemplarz.php?&id=50463

Stacjonowanie:

Świętokrzyska KD - Jedrzejów Wąsk. (1984)
Nałęczowska KD - Karczmiska (1984-1986)
obecnie: Przeworsk Wąsk. (od 1986...)

Mnie za to ciekawi z jakiej KD pochodzi fotka pokazana na stronie: http://www.schmalspurbedarf.de/Schmalspurbedarf_Flyer_Bemo_L45H_1020_987_PKP_Lxd2_257_pl.pdf

Ostatnio edytowane:

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.589 19 0
Z tego co wiem, wszystkie błędy wyłapane na prototypie, w tym biały kolor paska, będą poprawione.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.718 5 0
Żeby tylko nie podkusiło producenta zrobienie opisu "Przeworsk" na belce jak to widać na zdjęciu Romana Ficka. Jak on zostanie naniesiony, to straci się "uniwersalność" maszyny do zaadaptowania na inny numer, z innej kolejki.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
460 2 1
Zdjęcie pochodzi z Przeworskiej KD.
A napisu teoretycznie ma nie być, przynajmniej nie było w przekazanym schemacie malowania i oznaczeń :)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Żeby tylko nie podkusiło producenta zrobienie opisu "Przeworsk" na belce jak to widać na zdjęciu Romana Ficka. Jak on zostanie naniesiony, to straci się "uniwersalność" maszyny do zaadaptowania na inny numer, z innej kolejki.
To samo pomyślałem, jak wpadłem na fotkę z wask.pl/ :)
Mam nadzieję, że tego napisu nie będzie, a to, co napisał kolega Pawel post wyżej - napawa nadzieją.

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
67 0 0
Miłośnicy Górnośląskiej Rosbanki będą mieli nie lada orzech do zgryzienia - bo obecny model z blach tłoczonych pasuje tylko do jednej górnośląskiej maszyny - 375 :D Poza nią górnośląskie Farły są kompletnie płaskie. :D

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
460 2 1
Teoretycznie zapowiadany przez Bemo na IV kw 2013 model L45H 199 018 będzie miał właśnie takie płaskie blachy, i pod tym względem będzie pasował idealnie do lokomotyw Lxd2 z silnikami Maybach, również tych z GKW, natomiast otwarta pozostaje sprawa jakie będą czołownice, bo te z dotychczas wydanych modeli nie nadają się kompletnie do naszych lokomotyw Lxd2. Nadzieja jednak jest, bo dla potrzeb Lxd2-257 czołownice zostały wykonane poprawnie, przynajmniej tak wynika ze zdjęć zapowiedzi.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.589 19 0
199 018 to dawna lokomotywa rumuńskich kolei CFR. Tamtejsze maszyny czołownice miały wąskie jak nasze na PKP, ale uchwyty na nich do podnoszenia pojazdu były rozstawione szerzej. Co ciekawe, to jedyna L45H jeżdżąca dziś w Niemczech, której czołownicy nie poszerzano podczas remontu w Reichu i ma taką jak oryginał w kraju, z jakiego została zakupiona. Tak więc i tak trzeba będzie coś przy niej podłubać, aby zrobić PKP.
Teoretycznie najlepszą na konwersję dla miłośników GKW powinna być L45H-358, której oryginał trafiła do Niemiec z Rud Raciborskich, czyli z Górnego Śląska. Jest pewna szansa, że Bemo ją też wypuści jako kolejną maszynę niemiecką. Niestety, w niej czołownicę po remoncie w Niemczech także poszerzono (zostawiono węższe rozstawienie uchwytów do podnoszenia) i znów trzeba będzie przy niej grzebać.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.589 19 0
Ja po cichu liczę, że po dobrej sprzedaży tego modelu niemiecki inwestor, a może nawet samo Bemo, skuszą się na kolejną edycję PKP, tym razem z płaskimi blachami. To jednak na razie marzenia, ale tak samo marzyliśmy kiedyś o SM42/SP42 z Piko ;).

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Lxd2 BEMO ponownie w sprzedaży z uwagi na powiększenie puli modeli na rynek polski: http://www.swiatmodeli.com/lxd2257-p-3959.html
Kto nie zdążył zamówić, ma więc okazję :).

A poniżej cytuję ze strony dystrybutora:

"Najnowsze wiadomości na temat modelu (15.11.2013) :
- model ukaże się w sprzedaży : styczeń 2014.
- według informacji producenta - wygląd modelu w typowo
polskiej wersji był konsultowany ze znawcami tematu
(ze strony http://www.tabor.wask.pl )
- w modelu wprowadzono wiele zmian
( m.in będą węższe czołownice)
- na naszą prośbę - będzie także polska instrukcja do modelu
Będziemy przekazywać nowe wiadomości o tym modelu
jeżeli tylko otrzymamy je od producenta.
"

Reakcje
45 2 5
Ja swoją Lxd2-257 zamówiłem bezpośrednio u źrodła czyli w Schmalspurbedarf. Dziś otrzymałem e-mail że w wyniku ich poszukiwań i przeglądu literatury okazało się że ta wersja modelu i jego malowania odpowiadać też będzie numerom 249, 260, i 261. Stosowne tabliczki fototrawione firmy Kuswa będą dostępne pod koniec stycznia w cenie 15 EUR. Oferowany jest tez stosowny dekoder ESU za 30 EUR i sprzęgi Veit za 14 EUR. Jest tez możliwość bezpłatnej wymiany zestawu kołowego na H0m.

O w/w opcjach nsleży poinformować Pana Franka Tümmelera do 31 grudnia.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
460 2 1
No to te ich poszukiwania i przegląd literatury były jakieś delikatnie mówiąc dziwne :)
Prezentowany w zapowiedziach "próbny" model nie ma rynny (oryginał Lxd2-257 ma).
Zakładając że "przymykamy oko" na to uproszczenie (bo malowanie granicy dachu i budy w modelu jest właściwe dla wersji z rynną, wersje bez rynny miały granicę kolorów niżej), to "pasują" numery 249 i 260 (i jeszcze trochę innych).
Przy założeniu że model odzwierciedla wersję bez rynny (bo takie też były), to należałoby zmienić granicę kolorów (o czym powyżej), i wtedy "pasuje" numer 261 (i też jeszcze parę innych), ale nie pasuje numer 257 :(

Ogólnie temat lokomotyw Lxd2 co od wersji i schematów malowania jest dosyć skomplikowany :)
Dany egzemplarz w czasie służby na PKP mógł zmieniać malowanie i układ żaluzji. Przed podjęciem decyzji o "przenumerowaniu" czy też "przemalowaniu" proponuję przynajmniej pogrzebać w internecie i poświęcić trochę czasu na wygląd danego egzemplarza. Wtedy na pewno nie powstałby taki koszmarek jak oferowany swego czasu na znanym portalu aukcyjnym model Lxd2-268 na bazie Bemo. Tym bardziej, że znane są zdjęcia prawie wszystkich lokomotyw Lxd2 służących na PKP :)

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
460 2 1
Lxd2-348 to typowy przykład lokomotywy, która w okresie swojej służby miała różne schematy malowania.
Do WMD Karczmiska przybyła w malowaniu fabrycznym FAUR w kolorze wiśniowym. Podczas pierwszej naprawy w Nowym Sączu otrzymała klasyczne czerwone malowanie i układ pasów (również na czołownicach) charakterystyczny dla lat 80-tych i początku 90-tych, czyli identyczny z tym, jaki posiada prototyp modelu Lxd2-257 Bemo. Po naprawie w 1995 otrzymała dalej kolor czerwony, ale już inny (jak dobrze zauważyłeś) układ pasów na czołownicach.

A teraz uwagi dotyczące teoretycznego przenumerowanie modelu 257 na 348:
- lokomotywa 348 nie ma rynien, czyli granica koloru dachu nie pasuje z 257
- układ żaluzji jest inny, właściwy dla lokomotyw z silnikiem Henschel

Powyższe wyraźnie wskazuje, że chcąc zachować zgodność z oryginałem nie możliwe jest proste przenumerowanie :)
Oczywiście pamiętajmy o tym, że fabrycznie 348 miała układ żaluzji właściwy dla silnika Maybach, czyli analogiczny z 257. Wymiana silnika nastąpiła gdzieś w latach 80-tych (tu niestety nie znam daty), i dlatego trudno jest mi jednoznacznie określić do którego roku model 257 w zakresie żaluzji pasuje do 348 :(

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
- układ żaluzji jest inny, właściwy dla lokomotyw z silnikiem Henschel
O tym nie pomyślałem. Dzięki za konstruktywne uwagi.
Nie będę kombinował z przenumerowywaniem, w końcu 257 tez jeździła w Karczmiskach w latach 1984-1986 :) a więc zapewne w malowaniu fabrycznym (rok produkcji tego egzemplarza to 1983).
Nie mogę się doczekać. Już trzeba odkładać na moduł dźwiękowy, bo tylko wówczas model będzie pełnowartościowy :podstepny:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 1
Wąskotorówka 15
Z
Wąskotorówka 9
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 2