• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny L45H Bemo (informacja z AMC Wrocław)

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Mosiądz, żywica itd. Generalnie to czego by się spodziewać po maloseryjnym modelu z manufaktury.

W dziale Giełda ktoś reklamuje usługę fototrawienia za 0.25PLN/cm^2. Blaszka 20cm z 20cm to już 100PLN. A projekt? Klisza? Formy do żywicy? Żywica? Itd. Itp. Zestaw do 3Aw był za 300 PLN. Mam takie dwa w oczekiwaniu na złożenie. Jeśli zestaw do Bxhpi będzie z blaszek i elementów żywicznych to za 406PLN da się to przełknąć.

Rano sobie obejżałem twórczość Lok-Schlosserei i mam wrażenie że za te 194EUR warto bedzie mieć ich wagon. Mam wrażenie że jest to firma z doświadczeniem i z niecierpliwoscią poczekam na gotowe modele.

Sklep Świat Modeli napisał że technologia łączenia blach i elementów żywicznych ma skłonności do niedociągnięć. A może ta cena 100EUR za montaż to właśnie kompensata za czas poświęcony by tych niedociągnięć nie było?

Ostatnio edytowane:
Z

Zv

Gość
I tu chyba Walter zawarł całą prawdę o cenie która zawiera prawdziwe koszty powstania małoseryjnego modelu!!!!!!!!!!!!!

mikel

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 1 0
I tu może jest problem bo ja od zawsze miałem w bezpośrednim mailu od schamlspurbedarf te 194 EUR.

Zresztą jak się popatrzy na wpisy dotyczące tego modelu na swiatmodeli.com to już we wpisie z 29 stycznia 2014 widnieje cena 100/200EUR.
A nie było to 150 EUR za wersję złożoną i 80 EUR za set ? Na SM są stare ceny w zł jeszcze, więc by się zgadzało. Na pewno nie było to 200 bo by było to tutaj odpowiednio skomentowane :)

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.021 63 25
Też mam dwa 3Aw :p Jeden złożony a drugi dziewiczy w pudelku (do złożenia) :gwizd:
Mimo wszystko nie moge zgodzic sie do konca z Twoja wypowiedzia na temat kosztow modelu (ale to niech każdy sobie sam oceni- nie mnie wnikac komus w kieszen itp). Jak dla mnie cena proponowana jest ZDECYDOWANIE zaporowa. Za 800zł mam lokomotywe a i nad nia nie raz sie dluuugo trzeba zastanowic. A tu mowimy o mniejszym JEDNYM wagonie. Czy tylko ja tu widze ze cos jest nie tak? Tak czy owak Super będzie zobaczyć Lxd2 z Bxhpi :love:

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
A nie było to 150 EUR za wersję złożoną i 80 EUR za set ? Na SM są stare ceny w zł jeszcze, więc by się zgadzało. Na pewno nie było to 200 bo by było to tutaj odpowiednio skomentowane :)
Rzeczywiście, @mikel ma rację. Dla ścisłości, za "Bausatz" na samym początku była cena 76EUR a za gotowy model 145.50EUR. Cena wzrosła o 33%.

Proszę jednak pamiętać że jest to model małoseryjny i w takim przypadku trudno jest określić cenę aż do prawie zakończenia procesu produkcyjnego. Trzeba oddzielić frustrację z powodu braku seryjnych modeli polskiego taboru wąskotorowego i fakt że dzięki zapytaniom po ukazaniu się modelu BEMO lokomotywy Lxd2-257, sklep Schmalspurbedarf zwrócił się do jednej z manufaktur i dzięki temu wagony będą i Lxd2 nie będą miały pustych haków jeśli chodzi o odpowiedni tabor pasażerski.

Tak jak pisałem powyżej, poczekam na model i wtedy będę się ewentualnie komentował cenę. Mam nadzieję że model będzie wart długiego czekania i swojej zapowiedzianej ceny. Przypominam - to jest model małoseryjny, oferowany przez zagraniczny sklep NIEKONIECZNIE na polski rynek. W Niemczech jest wielu entuzjastów kolei wąstkotorowych, także PKP. Nie sądzę by cały nakład Lxd2 został wykupiony wyłącznie przez odbiorców mieszkających między Odrą i Bugiem.

Panowie, Świata nie naprawimy. Pojawiła się możliwość nabycia wagonów Bxhpi za taką a taką cenę. Świetnie! Miejmy nadzieję że pojawi się możliwość nabycia modeli tego wagonu za mniejsze pieniądze. Też byłoby świetnie! Ktoś ustalił cenę. Przecież nie zrobił tego z myślą "ustalę na 200EUR żeby modelu nie sprzedać!". Jak sprzeda - gratulacje! Jeśli nie sprzeda to nie sprzeda i może będzie oferowany w niższej cenie aż się sprzeda.

mikel

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 1 0
Panowie, Świata nie naprawimy. Pojawiła się możliwość nabycia wagonów Bxhpi za taką a taką cenę. Świetnie! Miejmy nadzieję że pojawi się możliwość nabycia modeli tego wagonu za mniejsze pieniądze. Też byłoby świetnie! Ktoś ustalił cenę. Przecież nie zrobił tego z myślą "ustalę na 200EUR żeby modelu nie sprzedać!". Jak sprzeda - gratulacje! Jeśli nie sprzeda to nie sprzeda i może będzie oferowany w niższej cenie aż się sprzeda.
Racja i na pewno warto mieć taki jeden model w swojej kolekcji.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Przecież nie zrobił tego z myślą "ustalę na 200EUR żeby modelu nie sprzedać!". Jak sprzeda - gratulacje!
Zwłaszcza, że pojawiają się przecieki, że nawet Niemcy kręcą nosem na podwyższoną cenę modelu i nie jest wcale pewne, że ostatecznie on się ukaże. Niestety miniatura wagonu Bxhpi produkcji rumuńskiej łatwa nie jest, stąd zapewne wysokie wymagania cenowe producenta, który przecież wcale nie musi jej robić. Z wagonów typowo niemieckich też na pewno się wyżywi. Nasz pech, że jesteśmy w takiej, a nie innej sytuacji.

Historia z modelem wagonu pokazuje nam, jak wielkie spotkało nas szczęście, że powstał model Lxd2 od Bemo. Dedykuję to wszystkim tym, którzy marudzą, że powstają kolejne malowania tej lokomotywy, zamiast zupełnie innych typów. Innych (no, być może poza Lyd2) nie będzie, dopóki nie pojawi się jakaś mega rewolucyjnie tania metoda produkcji modeli małoseryjnych.

Ostatnio edytowane:

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
...a ja marudziłem zamawiając Bxhpi w Świecie Modeli że 'aż' za 640zł gotowy bez oświetlenia... (teraz za jakieś 200 EURO).
[DOUBLEPOST=1432194343,1432194017][/DOUBLEPOST]
A 200 EUR to chyba za wagon silnikowy.
Przedsmak można zobaczyć w TTe - już taki śmiga na makicie Martina i Hartmuta Hanisch'a :) (od 15:22 do 16:10):

Ostatnio edytowane:
Z

Zv

Gość
Przyznam szczerze że dumałem nad tym tematem. W pierwszej chwili chciałem na złość pazernym Niemcom zrobić taki wagon dostępny jako kit i jako gotowy model w polskiej cenie. Ale po wnikliwej analizie zarządu mojej firmy doszliśmy do wniosku, że ta niemiecka cena nie odbiega za bardzo od realiów produkcji tego w PL. Model jest bardzo pracochłonny posiada dużo detali na zewnątrz pudła, 4 osie itd.. To wszystko nie zmienia faktu ze 200 E za taki model to kupa kasy ale nie powiem już że to drogo.. bo gotowy gdybym zaprojektował blachy wycenił bym na 550 PLN min. Dyskusyjna pozostaje kwestia ceny kitu do montażu. Ale skoro zacząłem już kiedyś to rysować może przekuję to w MBxd2 :D marzy mi się taki niebieski 225 z Ełckiej kolejki.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Zgadzam się z tobą. Jednak jak pierwsza zaproponowana cena 650 płn była dla mnie z bólem do przyjęcia, to ponad 800 to już przekracza trochę moje założenia na ten model. I nie twierdze ze jest to za drogo w stosunku do koszty wytworzenia. Po prosu jest za drogo.
[DOUBLEPOST=1432205599][/DOUBLEPOST]Dla mnie.

S

Sebastian

Gość
(...) po wnikliwej analizie zarządu mojej firmy doszliśmy do wniosku, że ta niemiecka cena nie odbiega za bardzo od realiów produkcji tego w PL. Model jest bardzo pracochłonny posiada dużo detali na zewnątrz pudła, 4 osie itd.. To wszystko nie zmienia faktu ze 200 E za taki model to kupa kasy ale nie powiem już że to drogo.(...)
Jeden z nielicznych rozsądnych wpisów w tym biciu piany, wokół ceny 200E za ten wagon. Fakt, drogo, to nie ulega wątpliwości. Ale ile będzie kosztował ten model z polskiej manufaktury, o ile w ogóle ktoś z nim ruszy do boju? Jeśli Schlosser go wypuści to zapewne i tak chętni będą. Ja bynajmniej z zamówienia nie rezygnuję.

A tak na marginesie to apel do administracji, by utworzyć wątek o Bxhpi (Faur) i wrzucić tam wszystkie wpisy dotyczące tego wagonu. Niezły bigos się zrobił w tym wątku, bądź co bądź dotyczącym innego modelu.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.949 121 22
Za 800zł mam lokomotywe a i nad nia nie raz sie dluuugo trzeba zastanowic. A tu mowimy o mniejszym JEDNYM wagonie. Czy tylko ja tu widze ze cos jest nie tak?
Ale za 800 złotych masz model seryjny, a to jest wagon z manufaktury, ręcznie składany. Modele lokomotyw takich wytwórców to koszt średnio koło 3000 złoty. Inny typ produkcji, to i do czego innego należy porównywać.
Ale pewnie że jak na wagon i to wąskotorowy to bardzo wysoka cena.

Z

Zv

Gość
Dlatego rozsądniej jest mówić że to kupa forsy niż że drogo niby to samo ale jednak sens inny.

S

Sebastian

Gość
Czy ktoś może się orientuje jakie numerki według RAL mają kolory czerwony i pomarańczowy bemowskiej Lxd2-324?
Muszę dokonać poprawek i stąd moje pytanie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 1
Wąskotorówka 15
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 2