• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny L45H Bemo (informacja z AMC Wrocław)

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.561 19 0
Widać, że współcześnie prywatni i samorządowcy operatorzy kolei wąskotorowych przywiązują do jazdy na światłach manewrowych dużo większą wagę. Tymczasem w szalonych latach 90-tych, jeszcze za czasów PKP:
19971111KKD009.jpg

19970531NKD028.jpg

Dwa pierwsze lepsze zdjęcia wybrane "na pałę" z moich zbiorów, byle było przed 2000 rokiem. Dla dociekliwych: u góry Kaliska KD, na dole Nasielska KD. Jak widać wówczas światła manewrowe nie były zbyt popularne ;), a ja nie pamiętam z tamtych czasów żadnego przypadku, by w dzień były stosowane.

Tak więc jak ktoś nie będzie miał w swym "rumunie" takiej opcji, to świat się nie skończy. Na modułach wąskotorowych odzwierciedlających IV epokę jazda na światłach manewrowych powinna wręcz być traktowana jako faux pas ;).

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.757 62 3
W każdym razie, jeśli była i nadal jest taka możliwość załączenia takich świateł w rzeczywistości, to i w modelu w XXI w. może mieć.

S

Sebastian

Gość
Nawet odzwierciedlając na makiecie lata siedemdziesiąte czy osiemdziesiąte XX wieku, a więc w IV epokę - światła manewrowe na lokomotywach być mogą a nawet muszą, jeśli ktoś ma zamiar manewrować w nocy :)

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.561 19 0
Nawet odzwierciedlając na makiecie lata siedemdziesiąte czy osiemdziesiąte XX wieku, a więc w IV epokę - światła manewrowe na lokomotywach być mogą a nawet muszą, jeśli ktoś ma zamiar manewrować w nocy :)
Niekoniecznie, ja na przykład nie pamiętam jazd na manewrowych światłach nawet nocą. Normalnie na fulla na trzech, wszak tak lepiej widać ;). Wąskie tory naprawdę miały swój specyficzny klimat słodkiego lenistwa i cudownych zaniechań. Ale że ktoś tam na manewrowych jeździł nie wykluczam, jednak nigdy, naprawdę nigdy ja tego w latach 80tych i 90tych nie widziałem, a jednak trochę te kolejki zjeździłem. Może ktoś inny pamięta?[DOUBLEPOST=1391186731][/DOUBLEPOST]
W każdym razie, jeśli była i nadal jest taka możliwość załączenia takich świateł w rzeczywistości, to i w modelu w XXI w. może mieć.
Tak samo jak oświetlenie w kabinie oraz światła na pulpicie. Jednak jak ktoś nie umie sobie przerobić, albo nie chce komuś płacić za przeróbkę, to nie musi rwać z tego powodu włosów z głowy.

Ostatnio edytowane:
S

Sebastian

Gość
No właśnie, może jeżdżono na trzech bo lepiej było widać :)
Przepisy sygnalizacji na kolejach dojazdowych (wąskotorowych) PKP - WE 1, określały jednak by w nocy jeździć na jednym. A my na makietach powinniśmy jeździć zgodnie z przepisami ;)
Przepisy z 1973 roku.
P1120532.JPG P1120535.JPG

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.561 19 0
W moim modelu ktoś przy montażu pomylił kabelki od szyn oraz od silnika (oba są czarne), przez co po zamontowaniu dekodera pojawiało się permanentne zwarcie.
Wygląda na to, że mam to samo :(. Co ciekawe, model bezproblemowo jeździł w analogu, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że wszystko jest ok. Dopiero po zamontowaniu dekodera pojawiły się problemy. Z dekoderem w analogu też śmiga aż miło, za to na DCC robi zwarcie. Póki nie zadam mu jazdy, to wszystko w porządku. Stoi grzecznie, nawet światła można włączać i wyłączać. Dopiero po zadaniu jazdy: w jedną stronę robi zwarcie, w drugą pojedzie kilka centymetrów i też zwarcie. Karol potwierdził, że u Niego było podobnie. Wygląda na to, że problem dotyczy większej ilości, dlatego dobrze, abyście sprawdzili swoje modele. Jeżeli nie macie dekoderów, można rozebrać model i porównać przylutowanie kabli na swojej płytce z fotkę płytki zamieszczoną przez WM-Model w tym wątku.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 15 0
W cyfrze nie sprawdzałem lokomotywki, nie wiem czy w mojej kabelki są dobrze połączone :D

<edit mode>
Sprawdziłem najpierw wizualnie, wygląda, że kabelki popołaczane są w porządku:
Rysunek1.jpg

Jeszcze dla pewności miernikiem przełączonym na omomierz:
...z jednej strony
DSC_2708-1.JPG

...z drugiej strony
DSC_2710-1.JPG

Pomiary "na krzyż" dały 1-kę na mierniku, czyli przerwę, ale obrazka nie zrobiłem :D

Tylko tyle, że pomiary trzeba robić przy wyciągniętej z gniazdka płytce.

Ostatnio edytowane:

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 15 0
Po tym co Karol napisał, wypadałoby sprawdzić miernikiem połączenia ale nie jak to pokazałem na obrazkach gdy lokomotywa stoi na torze :gwizd: ale z każdego wózka oddzielnie :)

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Ja pisałem o tych wadliwych, nie o Twojej :)

edit,
sorry, to nie będzie P5, słabo widać na tych fotkach, w każdym razie zamienione sa czarne P1 i ten który jest obok

Untitled.png

Ostatnio edytowane:

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 15 0
Karolku, z Twojego opisu wynika, że miałeś źle podłączony jeden wózek, co może być nie do wykrycia jak lokomotywka stoi na szynach :p

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
U mnie był zamieniony kabel od silnika i kabel od jednego wózka, zaznaczyłem wyżej na fotce kółeczkiem ;)

Trzeba ocenić organoleptycznie, ten skrajny czarny, oznaczony P1, powinien iść do wózka, a ten czarny obok, do silnika.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.561 19 0
U mnie jest tak jak u Karola - zamieniony jest P1 i ten poniżej. Oto zdjęcie mojej płytki, do której ŹLE producent przylutował przewody .
DSC_0023a.JPG

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.561 19 0
Uff, ja swój model naprawiłem. Dzięki pomocy Karol_mar i WM-MODEL'a mogłem się upewnić w diagnozie i naprawić błąd małych chińskich rączek. Szkoda, że w tak wyczekiwanym modelu pojawił się bubel :(. Kolegom udzielającym wskazówek w tym wątku bardzo dziękuję.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 1
Wąskotorówka 15
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 2