• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kult jednostki

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.785 41 4
No co? Inna tablica nie typu film tylko elektroniczna. Przez to gabaryt jest większy i nie pasuje do starego. A klawiatura spłata czasem figla i czegoś do odbiornika nie wyśle, stąd brak "a" i tyle.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.866 79 12
No co? Inna tablica nie typu film tylko elektroniczna. Przez to gabaryt jest większy i nie pasuje do starego. A klawiatura spłata czasem figla i czegoś do odbiornika nie wyśle, stąd brak "a" i tyle.
...tu kolego jesteś w błędzie...
Jakbyś zwrócił większą uwagę, to byś zobaczył pod środkową szybą dodatkowe złącze Hartinga... Jest ono dedykowane właśnie systemowi informacji pasażerskiej ( komunikaty głosowe i na tablicach). Tablice ieśli dobrze pamiętam, chodzą na RS485 i na klawiaturze raz, że siało by błędami i połowa tablic pewnie by niewidziała sygnału a dwa, że spadki napięć po drodze. Z tego co pamiętam w oparciu o stary system ( oparty o magistrale RS) produkcji Macro System lub R&G, architektura wyglada tak, ze w każdej kabinie składu jest konsola połączona równolegle z komputerem / sterownikiem znajdujacym się w danym ezt ( tam gdzie jest aktywna kabina jest sterownik w trybie master, w drugim ezt jest w trybie slave).
Takwięc na jednej z konsol wpisujemy "trasę" a ta komunikuje się ze sterownikiem w trybie master który rozsyła komendy do tablic na ezt z aktywną kabiną oraz ze sterownikiem w trybie slave by ten rozesłał komunikaty do tablic nad którymi sprawuje nadzór.
To tak mniej więcej by było...
Aktualnie.wykorzystuje się magistralę CAN lub ethernet a RS odszedł do lamusa...

Pozdr,...

ps. temat mi znany z doświadczenia - zanim.siadłem za nastawnik grzebałem w tym.

ps do ps. na pierwszej focie brak "A" wynika z "odświerzania" tablic - tablica dostała komendę i aktualizowała wyswietlaną treść...

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.785 41 4
Te dwa Hartingi to na modelu mogą być dwa małe czarne prostokąty lub popielate bez zmiany formy, a tablica jest innych rozmiarów i ją widać na pierwszy rzut oka. I mnie o to chodzi, że z istniejącego modelu nie da się tego zrobić chyba ze samemu powiększy sie otwór.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.101 38 4
Znalazłem taka oto galerię, na Flickr, myślę, że warto wrzucić bo album jest samych jednostek EZT, i wszystko w jednym w miarę miejscu, jednego autora. Czy było? Nie wiem, ale przydać się może.
FLICKR EN57
PS. Z tego co widzę w rozpisce jest mowa o EN57-990, ale potrzeba czasu by przekopać się przez wszystkie numery (nie widzę tam opcji szukaj w tym, konkretnym albumie).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 83
Koleje w Polsce 5