• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kult jednostki

Reakcje
2.807 79 12
No co? Inna tablica nie typu film tylko elektroniczna. Przez to gabaryt jest większy i nie pasuje do starego. A klawiatura spłata czasem figla i czegoś do odbiornika nie wyśle, stąd brak "a" i tyle.
...tu kolego jesteś w błędzie...
Jakbyś zwrócił większą uwagę, to byś zobaczył pod środkową szybą dodatkowe złącze Hartinga... Jest ono dedykowane właśnie systemowi informacji pasażerskiej ( komunikaty głosowe i na tablicach). Tablice ieśli dobrze pamiętam, chodzą na RS485 i na klawiaturze raz, że siało by błędami i połowa tablic pewnie by niewidziała sygnału a dwa, że spadki napięć po drodze. Z tego co pamiętam w oparciu o stary system ( oparty o magistrale RS) produkcji Macro System lub R&G, architektura wyglada tak, ze w każdej kabinie składu jest konsola połączona równolegle z komputerem / sterownikiem znajdujacym się w danym ezt ( tam gdzie jest aktywna kabina jest sterownik w trybie master, w drugim ezt jest w trybie slave).
Takwięc na jednej z konsol wpisujemy "trasę" a ta komunikuje się ze sterownikiem w trybie master który rozsyła komendy do tablic na ezt z aktywną kabiną oraz ze sterownikiem w trybie slave by ten rozesłał komunikaty do tablic nad którymi sprawuje nadzór.
To tak mniej więcej by było...
Aktualnie.wykorzystuje się magistralę CAN lub ethernet a RS odszedł do lamusa...

Pozdr,...

ps. temat mi znany z doświadczenia - zanim.siadłem za nastawnik grzebałem w tym.

ps do ps. na pierwszej focie brak "A" wynika z "odświerzania" tablic - tablica dostała komendę i aktualizowała wyswietlaną treść...

Reakcje
1.726 39 4
Te dwa Hartingi to na modelu mogą być dwa małe czarne prostokąty lub popielate bez zmiany formy, a tablica jest innych rozmiarów i ją widać na pierwszy rzut oka. I mnie o to chodzi, że z istniejącego modelu nie da się tego zrobić chyba ze samemu powiększy sie otwór.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 83
Koleje w Polsce 5