Jestem Nowy w tym Temacie.
Chodzi mi o te stare dobre czasy, kiedy EN57 obsługiwały pociągi pośpieszne.
W latach 90-tych jednostkami EN57 obsługiwane było m.in. pośpieszne połączenie Katowice - Krynica (odj. 7:06 z Katowic - jednostkami EN57-815+EN57-201) i Katowice - Zakopane (które było obsługiwane do samego końca przez PKP i po dziś dzień przez PR lub KŚ);
Druga połowa lat 90-tych (w tym przełom 90/00), oraz lata 2000 wzwyż, przed powstaniem i wydzieleniem taboru do PR połączenie pośpieszne jednostkami Katowice - Busko Zdrój przez CMK (obsługiwane jednostkami m.in EN57-1714+EN57-1721) - na odcinku Kielce - Busko - Kielce
jako pociąg osobowy.
W innych rejonach Polski również były połączenia pośpieszne na jednostkach, (później jako Regio) np: z Gdyni do Szczecina.
W latach 20xx (nie pamietam dokładnie około 2006-2008(?)) było połączenie (osob.) Katowice - Inowrocław i Katowice - Bydgoszcz.
W latach 80-tych, z tego co się dowiedziałem od mojego taty (ja jeszcze byłem wtedy za mały ;-)),
tylko w okresie letnim, uruchamiane były dodatkowe pociągi pośpieszne obsługiwane przez EZT relacji Katowice - Gdynia; Katowice - Świnoujście.