• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze na temat modeli Roco z katalogu 2024

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 431 7
Na tej zasadzie kupiłem (już wiele lat temu) EU05, a w zeszłym roku EP05 MTB i jeśli Roco wyda te modele, to będę miał problem
I właśnie Kolego Andrzeju - jak Roco wyda ten model, to bez wahania go kupię, chociaż na modelu mtb przymierzałem się przez długi czas i ... nie kupiłem. Myślę, że Roco "wyczuło" Piko i pójdzie w dobrym kierunku jeżeli chodzi o rynek polski. Ale to już na marginesie

JacaOstrow

Aktywny użytkownik
Reakcje
266 5 2
Cieszę ze informacje które do mnie docierały nie sprawdziły się, zapewne będą dopiero w 2025 r.
Więc ze spokojem w małej manufakturze mogłem zamówić EU07-001.

601W Eaaos

Użytkownik
Reakcje
136 3 0
Mam do was pytanko :) Co to za konstrukcję cysterny ma odwzorować model Roco 6600017?
Czy model to konstrukcja mająca odzwierciedlenie w rzeczywistość czy może ''przemalowanka"?
Zobacz załącznik 1027644
Z cysternami przed masowymi typami wojennymi jest problem, bo były w krótkich zamówieniach. I takie różniły się szczegółami. Ogólnie jest to dość standardowa cysterna niemieckiej budowy z lat 1910-1928. Natomiast model powstał na podstawie zdjęć oryginalnego wagonu.

601W Eaaos

Użytkownik
Reakcje
136 3 0
Tylko niech ta polska wersja Ty2 Roco która powinna być wydana 10-15 lat temu, nie przysłania nikomu faktu że otrzymujemy w ofercie Roco

--------------------------------------- 15 wagonów
junior ! ----------------------------------------

Opracowanych 20 - 35 lat temu . Mam na myśli :

6200058 set 3 Eilzugów zdeklasowanych przez opracowanie Brawa a te przebite przez opracowanie ESU
6600101 set 4 tow.wag. w którym tylko węglarka Villach to w miarę nowe opracowanie zasługujące na standart
6200059 set 3 prusaków mocno trącający myszką
6600017 cysterna z formy Fleischmann z lat 90
6600058 zestaw 2 węglarek Es w wersji DB prościuchnych i chudziuchnych w detal
6600100 mocno juz zczerstwiałe technologicznie 3 x Eanos

Zapewniam wszystkich że ten zbiór z ogródka dla dzieci z numeracją katalogową standart będzie miał cenę jak za pełnowartościowe modele, mocno przewartościowaną . I to chyba jest jedyną pozytywną stroną tego zbioru roco-rupieci ... :D

Przykro mi jak komuś zepsułem humor ... :podstepny:

Wnioski .
Po za ofertą Piko, pogłębia się przepaść technologiczna modeli PKP w stosunku do modeli innych zarządów europejskich zwłaszcza DB .
Już jest obciach i zażenowanie pokazywać opracowania PKP gościom zza euro-miedzy widząc ich pobłażliwe uśmieszki ... :podstepny:
No cóż, żeby dogodzić gustom Drakuli Roco mógłoby wydawać najwyżej 4 modele rocznie wagonów w epokach 3 i 4. Zresztą, jedynie Brawa i REE mogłyby więcej. Natomiast nie zgadzam się, że tylko Villach jest modelem wg nowszych standardów. Bo także platforma do szyn. A co do przechodnich prusaków to kwestia gustu. Mimo, że faktycznie mają nieco ponad 20 lat, są to modele bardzo ładne. Chyba, że kolega skojarzył je z faktycznie antycznymi - jeszcze Rowy.

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
731 6 1
Ja tam specem od wagonów nie jestem, ale na pierwszym zdjęciu po lewej jest chyba wagon przedziałowy budowy włoskiej (w modelu Roco i ACME), a na drugim „zwężaki” polskiej budowy 1-8A.
Moją uwagę zwraca inwencja niektórych w osłanianiu sprężarek w Tr203- jak nie klosz od lamp ulicznych to stylowo przygięte blachy..:D

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
440 4 0
Ja tam specem od wagonów nie jestem, ale na pierwszym zdjęciu po lewej jest chyba wagon przedziałowy budowy włoskiej (w modelu Roco i ACME), a na drugim „zwężaki” polskiej budowy 1-8A.
Po głębszej analizie to nie morze być ,,włoch'' dlatego że nie ma zaokrąglonego dachu, a tu na czołach wyraźnie widać taki delikatny garb, poza tym chyba one już były wycofane z ruchu. Zdjęcia są wykonane w niewielkim odstępie czasowym i znajduje się na nich ten sam wagon. Jest to 1 klasa dołączana do Bipy. Co do wagonów zwężaków, to na drugim zdjęciu po lewej jest tylko jeden taki wagon i jest on zupełnie inny od tych, które nas interesują.

Co do modeli eilzugów, to moim zdaniem producent użyje form znanych z wagonów w wersji w całości bez nitów (typu nie znam). Dzięki temu nie będzie problemu nitów znikających z biegiem czasu przy okazji napraw głównych. Nie wchodząc w drobniejsze detale modele będą dzięki temu dość dobrze odzwierciedlał wygląd z tych lat, zwłaszcza w porównaniu do modeli donnerów z Gniezna, gdzie praktycznie wszystko jest źle. Niestety jeżeli będzie zastosowana ta forma, to model będzie miał czoła z zaglębieniami do wewnątrz. Wagony użytkowanye w tych latach w Polsce, w tym ten na zdjęciu maja je zabudowane. Wizualizacja też wskazuje na zastosowanie wspomnianych form. Powoduje to pewien niedosyt, ale mimo wszystko zamierzam kupić ten zestaw. Dodam jeszcz że czoła w czasie jazdy często są zasłaniane przez lokomotywę, albo inne wagony, a z boku ten problem juz nie występuje;)

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
791 10 1
na drugim „zwężaki” polskiej budowy 1-8A.
Jak na mój gust, to żaden z tych wagonów nie jest z rodziny 1A.
Ten z lewej to zapewne faktycznie wagon polskiej konstrukcji, ale przedwojenny, z fabryki Lilpoppa; żaden z wagonów rodziny 1A nie miał szyb bocznych na czole, to dość charakterystyczny element wagonów przedwojennych. Odrobinę inny jest też profil zwężenia dachu tego wagonu - w rodzinie 1A jest to lekki łuk, tutaj jest proste. A ten drugi - nie wiem, interesują mnie tylko wagony 1A i obejrzałem chyba wszystkie dostępne publicznie i trochę niedostępnych zdjeć i rysunków tych wagonów pod kątem swojego modelu.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.339 34 1
Wydaje mi się, że wagon (na drugim zdjęciu ) z lewej strony Tr203 to właśnie wagon typu 1A;)
Właśnie ten typ z całej rodziny wagonów (zwanych jako polskie zwężaki) jako jedyny miał na ścianie czołowej obok drzwi okna.
Można to zobaczyć na rysunku w katalogu wagonów osobowych. Dość trudno dziś znaleźć zdjęcie egzemplarza jaki opuścił bramy Cegielskiego. A te zdjęcia które znamy pokazują już wagony po zmianach/ przebudowach. Choć jest JEDNO ZDJĘCIE gdzie widać wagon z oknami zupełnie taki sam jak na zdjęciu które pokazał wyżej kol Rafał @raf_oct

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
791 10 1
Powiem szczerze, że czuję się zagubiony w kwestii tego wagonu, nie jest to 1A, bo ma niesymetryczne drzwi i do tego widoczny zółty pasek, więc musi to być wagon 8 przedziałowy 1 klasy, ma dodane nowe światła końca, najwyraźniej zaślepione, czyli musiał przechodzić przebudowy, bo chyba tego typu światła nie były nigdy instalowane fabrycznie, nie ma za to świateł górnych, ale te okienka totalnie zbiły mnie z tropu. Nie wiem, chociaż zgadzam się, że to faktycznie wagon z rodziny 1A :D Przeszukując raz jeszcze zdjęcia, w tym zdjęcia z hal produkcyjnych faktycznie widać te okienka w wagonach produkowanych przez Cegielskiego, te na zdjęciach z Ostrowa i Pafawagu okienek w nie mają. Człowiek uczy się całe życie...

601W Eaaos

Użytkownik
Reakcje
136 3 0
Po głębszej analizie to nie morze być ,,włoch'' dlatego że nie ma zaokrąglonego dachu, a tu na czołach wyraźnie widać taki delikatny garb, poza tym chyba one już były wycofane z ruchu. Zdjęcia są wykonane w niewielkim odstępie czasowym i znajduje się na nich ten sam wagon. Jest to 1 klasa dołączana do Bipy.

Co do modeli eilzugów, to moim zdaniem producent użyje form znanych z wagonów w wersji w całości bez nitów (typu nie znam). Dzięki temu nie będzie problemu nitów znikających z biegiem czasu przy okazji napraw głównych. Nie wchodząc w drobniejsze detale modele będą dzięki temu dość dobrze odzwierciedlał wygląd z tych lat, zwłaszcza w porównaniu do modeli donnerów z Gniezna, gdzie praktycznie wszystko jest źle. Niestety jeżeli będzie zastosowana ta forma, to model będzie miał czoła z zaglębieniami do wewnątrz. Wagony użytkowanye w tych latach w Polsce, w tym ten na zdjęciumaja je zabudowane. Wizualizacja też wskazuje na zastosowanie wspomnianych form. Powoduje to pewien niedosyt, ale mimo wszystko zamierzam kupić ten zestaw. Dodam jeszcz że czoła w czasie jazdy często są zasłaniane przez lokomotywę, albo inne wagony, a z boku ten problem juz nie występuje;)
Tak, nie ma tam włocha.
Nie, to dwa różne eilzugi.
Grupy typów eizugów to E30 [wersje B4i, BC4i, C4i] nitowane, i E36 [BC4i, i C4i] spawane [zombacz na np temat Kiliazona o eilzugach i pospiesznych 35/36]. Różnią się między innymi kształtem końcówek dachu. Można porównać i osądzić, który jest na górnym zdjęciu.
Zestaw Roco to będzie właśnie grupa E36. Jak widać na zdjęciach, oryginały dalej nie miały harmonii. Natomiast jak było z nitami grupy E30, musiałbyś podać link do jakiegoś zdjęcia. Możliwe, że potem będzie uzupełniony o poprzednie.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.211 49 4
A czy to jest Eilzug C4i36? Wygląda raczej na D-Zug C4ü35. Eilzugi w nowej drugiej klasie czy ex 3kl miały na w środku pudła węższe okno i podwójne drzwi. A ten ma pojedyńcze czyli raczej D-Zugwagen. A na łamańca nie wygląda.

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
440 4 0
Tak, nie ma tam włocha.
Nie, to dwa różne eilzugi.
Grupy typów eizugów to E30 [wersje B4i, BC4i, C4i] nitowane, i E36 [BC4i, i C4i] spawane [zombacz na np temat Kiliazona o eilzugach i pospiesznych 35/36]. Różnią się między innymi kształtem końcówek dachu. Można porównać i osądzić, który jest na górnym zdjęciu.
Zestaw Roco to będzie właśnie grupa E36. Jak widać na zdjęciach, oryginały dalej nie miały harmonii. Natomiast jak było z nitami grupy E30, musiałbyś podać link do jakiegoś zdjęcia. Możliwe, że potem będzie uzupełniony o poprzednie.
Najważniejsze że jeżeli model Roco to faktycznie C4i-36 i w wersji łamanej to czoła nie były zabudowywane, albo przynajmniej nie zawsze. Widać to na zdjęciu wagonu, zachowanego do czasów współczesnych:

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=8934

Wątek o wspomnianych wagonach:

https://forum.modelarstwo.info/thre...-35-36-37-kolei-drg-w-polsce-po-1945-r.25164/

Ostatnio edytowane: