• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze na temat modeli Roco z katalogu 2024

KubaL

Użytkownik
Reakcje
32 9 3
sądzicie że Roco w przyszłości wyda Ty2 z innymi numerami i innymi malowaniami? Bo mi osobiście ta wersja średnio się podoba czarne zgarniacze zamiast czerwonych i brak czerwonych elementów na tendrze wygląda to jakby tender na szybko był podłączony z innego egzemplarza.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.379 91 0
Powiem tak: jak wydali Ty2-911 z ep. III, której nie zbieram, pomyślalem, że innego nie zrobią. Argumentów było wystarczająco, począwszy od polskich reflektorów, skończywszy na małym zaangażowaniu Roco w nasz rynek. I co teraz? Ano zapowiedzieli bardzo ciekawy model, ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu!

Wniosek: nie kupować pochopnie, czekać na swoją (nomen omen) kolej.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.068 455 7
Powiem tak: jak wydali Ty2-911 z ep. III, której nie zbieram, pomyślalem, że innego nie zrobią. Argumentów było wystarczająco, począwszy od polskich reflektorów, skończywszy na małym zaangażowaniu Roco w nasz rynek. I co teraz? Ano zapowiedzieli bardzo ciekawy model, ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu!

Jak sięgnę pamięcią do epoki minionej, to zakupy "igreków" PKP w wygotowaniu VEB Prefo /Dresden/ też były "pochopne" :D;). Trzeba było poczekać grubo ponad ćwierć wieku na swoją kolej :ROFL::ROFL::ROFL:...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.348 670 30
Bo mi osobiście ta wersja średnio się podoba czarne zgarniacze zamiast czerwonych i brak czerwonych elementów na tendrze wygląda to jakby tender na szybko był podłączony z innego egzemplarza.
NA początku filmu, z którego pochodzą te zdjęcia, było zastrzeżenie, że pokazane na filmie modele to prototypy, a w niektórych wypadkach nawet tylko komputerowe symulacje i mogą nie odpowiadać wyglądem realnym modelom. Proponuję więc trochę cierpliwości i poczekać, aż zobaczymy zdjęcia prawdziwego modelu, a najlepiej będziemy mieli model w ręce. Wszelkie wcześniejsze komentarze są obciążone dużym ryzykiem.

PS. Jakich "czerwonych elementów na tendrze" oczekuje kolega @KubaL?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.068 455 7
NA początku filmu, z którego pochodzą te zdjęcia, było zastrzeżenie, że pokazane na filmie modele to prototypy, a w niektórych wypadkach nawet tylko komputerowe symulacje i mogą nie odpowiadać wyglądem realnym modelom. Proponuję więc trochę cierpliwości i poczekać, aż zobaczymy zdjęcia prawdziwego modelu, a najlepiej będziemy mieli model w ręce. Wszelkie wcześniejsze komentarze są obciążone dużym ryzykiem.

Być może chodzi o to jak niektóre lokomotywownie posiadające na stanie parowozy lubiły w ramach pomysłów własnych "przyozdabiać" je w różne, biało-czerowne malowania na tendrze, armaturze kotła, wiatrownicach, itp,...

KubaL

Użytkownik
Reakcje
32 9 3

A no chociażby na przykład takich: https://www.eaos.pl/files/2018/09/DSC07538.jpg
Na wizualizacji Roco tender jest całkowicie czarny.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.348 670 30
A no chociażby na przykład takich: https://www.eaos.pl/files/2018/09/DSC07538.jpg
Na wizualizacji Roco tender jest całkowicie czarny.
I prawidłowo. Belka zderzakowa pomarańczowa. Wystarczy.
No właśnie, wszystkie inne "czerwone elementy" to niestandardowe ozdóbki i bywały bardzo różne, albo nie było ich wcale. Tak więc cały czarny tender, jedynie z pomarańczową czołownicą, jest jak najbardziej prawidłowy, widać taką wersję wybrali projektanci Roco.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.001 176 19
Nie, kategorycznie nie - zdecydowanie odwrotnie! Kupować, kupować, nawet jeśli nie jest to model z własnego marzenia! Dzięki temu, że Kolega kupił Ty2-911 kilka lat temu, teraz powstaje tegoroczna spolszczona wersja modelu parowozu serii Ty2.

Gdyby nie dobra sprzedaż tamtego, nie byłoby dziś spolszczonego Ty2. Jeśli tegoroczny sprzeda się kiepsko, bo każdy będzie czekał na swoją wymarzoną wersję, która nie wiadomo kiedy i czy w ogóle powstanie, i nie kupi tegorocznej wersji, to na pewno się nie doczeka następnej. Później można sprzedać niechciany model, jeśli pojawi się ten bardziej pożądany, ale jak ten pierwszy się nie sprzeda, to ten drugi na pewno nie powstanie.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.360 65 4
Tak? Przy dziesiątkach modeli, kolega nie zrozumiał wypowiedzi. Jak z każdego malowania modelu (wagon/lokomotywa) kupi się po sztuce to ile będzie modeli w roku? 50 sztuk czy więcej? Każdego stać żeby kupić wszystkie po jednej sztuce? Chyba nie.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.347 35 1
Bijecie pianę w tym modelu o drobnostki, a nikt nie zauważył, że pomimo prawidłowych oznaczeń tabeli smarowania maźnic- na modelu, które takowe występują w oryginale, panowie z Roco dali dupy i model umieścili na łożyskach tocznych. To jest dopiero babol !!
Ten sam błąd Arku strzeliło Piko w oferowanym modelu kwasiarki. Choć tam jest jeszcze większy błąd w opisie modelu :eek:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.001 176 19
Ale nie każdego stać na miliony modeli. jest to kasa, a my nie zarabiamy niemieckiej pensji. Przynajmniej co niektórzy.
Tak? Przy dziesiątkach modeli, kolega nie zrozumiał wypowiedzi. Jak z każdego malowania modelu (wagon/lokomotywa) kupi się po sztuce to ile będzie modeli w roku? 50 sztuk czy więcej? Każdego stać żeby kupić wszystkie po jednej sztuce? Chyba nie.
Przepraszam, ale kto mówi o kupowaniu milionów modeli? Kto mówi nawet o kupowaniu kilkudziesięciu czy kilkunastu? Jak kogoś nie stać lub jak ktoś wydaje na inne przyjemności (nie polecam hobby typu palenie i picie), to nie mamy o czym rozmawiać. Poza tym rozmawiamy o szczególnym przypadku - modelu z nowego wariantu formy, który jeśli chcielibyśmy, aby w przyszłości ukazał się w kolejnych wersjach, warto byłoby wesprzeć poprzez zakup pierwszej wersji.

To trochę inna sytuacja niż np. z zakupem EP09. Wiadomo, że jak nie odpowiada nam malowanie PKP Intercity, to nie musimy go kupować, aby powstał za rok model w klasycznym malowaniu. Z Ty2 jest inaczej, dlatego napisałem, że nie warto czekać nie wiadomo ile i nie wiadomo na co, bo może nie być na co, jak to co będzie teraz nie odniesie sukcesu.

Każdego roku ukazuje się dużo modeli i każdego roku trzeba dokonać wyboru - które kupimy, a które nie. Może warto zrezygnować z tego czy owego, na rzecz tego, który może zaprocentować w przyszłości takim, jakiego pożądamy? Z resztą jeśli nie będzie takiego na jakim nam najbardziej zależy, to chyba warto kupić chociaż taki jaki jest, jako namiastkę/reprezentanta tego, o czym marzymy.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.696 34 0
sądzicie że Roco w przyszłości wyda Ty2 z innymi numerami i innymi malowaniami? Bo mi osobiście ta wersja średnio się podoba ...
Jestem przekonany, że tak. Model został w dużym stopniu przeprojektowany co skutkowało koniecznością wykonania nowych form. Koszty wykonania nowych form wtryskowych powinny się chociaż zwrócić ... Długo to trwało, jednak w końcu ROCO zmienia swoje podejście do polskiego rynku i z pewnością jeszcze nie raz mile nas zaskoczy ...
Co do kolejnej wersji Ty2, to nie bez powodu producent zamieścił w swoim katalogu zdjęcia autorstwa R. Boduszka - parowozu w "innym malowaniu" ... ;)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.379 91 0
Każdego roku ukazuje się dużo modeli i każdego roku trzeba dokonać wyboru - które kupimy, a które nie. Może warto zrezygnować z tego czy owego, na rzecz tego, który może zaprocentować w przyszłości takim, jakiego pożądamy?
Oczywisty dla mnie jest związek pomiędzy dobrą sprzedażą, a wypuszczeniem kolejnych produktów danego typu. Jednak od konsumentów nie oczekiwałbym rozumowania w stylu "ta firma i ten produkt może w przyszłości będą mi odpowiadać, więc kupię już teraz, żeby ich zachęcić". No nie - jednak wolę pozostać przy kupowaniu tego, co w danej chwili potrzebuję ;)

Z resztą jeśli nie będzie takiego na jakim nam najbardziej zależy, to chyba warto kupić chociaż taki jaki jest, jako namiastkę/reprezentanta tego, o czym marzymy.
Pewno wielu tak robi, ja też tak robiłem... potem po przepisowych 7 miesiącach (czasem znacznie później) zabawa z wyprzedażą... Ale nasycenie rynku modelami PKP powoduje, że już nie sprzedaje się z zyskiem, tylko z trudem odzyskuje część kosztów. I coraz mniej podoba mi się ta rotacja z dopłatą.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.348 670 30
Ja zbieram IV epokę, kupiłem pierwszy model Ty2-1082 (Roco 72220), bo na inny nie było wtedy nadziei, może kiedyś przerobię na nowszą wersję. Ale już następnego, praktycznie takiego samego (Ty2-911), nie kupowałem tylko dlatego, żeby zachęcić producenta do wydania następnego. Teraz pojawił się wreszcie model z IV epoki i oczywiście też go zamówiłem, ale jakby go nie było, to trudno, jakoś bym z tym żył. ;) Nie popadajmy w paranoję, na kupowanie wszystkiego "na wszelki wypadek", bo może lepszego nie będzie, ani mnie nie stać, ani nie mam na to ochoty. Na tej zasadzie kupiłem (już wiele lat temu) EU05, a w zeszłym roku EP05 MTB i jeśli Roco wyda te modele, to będę miał problem, co zrobić ze starymi. Ale trudno tak robić z każdym modelem, który chciałoby się mieć, ale nie w tej wersji (nie w tym wykonaniu, nie tego producenta itd. itp.).