• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Kolory stosowane na PKP, według palety RAL

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Potrzebuję pomocy w doborze farby do pomalowania trąbek w modelu PIKO 96380 EU07-123.
Wydawało mi się, że dach w tej lokomotywie jest koloru RAL7031, więc kupiłem farbę Vallejo 70.903, niestety zdecydowanie to nie ten kolor.

Zobacz załącznik 921596
W swoich przelicznikach farb jakie mam RAL 7031 (Blue Grey) to :
Federal Standard - 34086
Gunze Sangyo - H68
Humbrol - 27, 144
Humbrol Authentic - HB7; HG4; HN2
Model Master - 1787; 2084
Revell - 79
Tamiya - XF54
Testor - 1720
Model Color - 903

nie wiem jaki użyło Piko ale 7031 to nie Vallejo 70.903 niestety
Vallejo 70.903 podaje, że to RAL 7031.
1689599880003.png

Pewnie u każdego producenta farb dany RAL może wyglądać podobnie ale nie tak samo...

Ostatnio edytowane:

guru75

Użytkownik
Reakcje
38 2 0
W swoich przelicznikach farb jakie mam RAL 7031 (Blue Grey) to :
Federal Standard - 34086
Gunze Sangyo - H68
Humbrol - 27, 144
Humbrol Authentic - HB7; HG4; HN2
Model Master - 1787; 2084
Revell - 79
Tamiya - XF54
Testor - 1720
Model Color - 903

Vallejo 70.903 podaje, że to RAL 7031.
Zobacz załącznik 989323
Pewnie u każdego producenta farb dany RAL może wyglądać podobnie ale nie tak samo...
Powiem tak. To są tylko przeliczniki. Każda z tych farb będzie miała chociaż lekko inny odcień. Najlepiej jeżeli chce się mieć idealnie jednolity kolor to trzeba pomalować cały dach, albo żyć z tym że trąbki będą miały inny odcień.

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Wydawało mi się, że dach w tej lokomotywie jest koloru RAL7031, więc kupiłem farbę Vallejo 70.903, niestety zdecydowanie to nie ten kolor.
To nie ten kolor ponieważ dach w EU07-123 PIKO pomalowany jest odcieniem RAL 7012 ;) Poza tym tak jak napisał kolega wyżej, farby modelarskie nie zawsze trzymają odpowiedni odcień w porównaniu z danym kodem RAL.

Gunnar

Użytkownik
Reakcje
62 0 0
Dzień dobry .
Czy ktoś z Was może potwierdzić, czy moje założenia co do kolorów elementów ostrzałkowanych są słuszne? Budka była niebiesko błękitna, to fakt. natomiast nie mam pewności czy pozostałe elementy były tego samego koloru czy białe w odcieniach kremowych...?? (próba koloryzowania prototypu)
SM42-001 kolor.jpg

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.245 30 1
Moim zdaniem oznaczone strzałkami miejsca są w tym samym kolorze co kabina lokomotywy. Z palety RAL najbliżej do 5012 tylko oddałbym do tego odcienia odrobinę bieli aby rozjaśnić ten błękit.

Gunnar

Użytkownik
Reakcje
62 0 0
Moim zdaniem oznaczone strzałkami miejsca są w tym samym kolorze co kabina lokomotywy. Z palety RAL najbliżej do 5012 tylko oddałbym do tego odcienia odrobinę bieli aby rozjaśnić ten błękit.
Oczywiście posiłkuję się jedynie tym koloroyzowanym zdjęciem z prospektu Kolmex. Tu widać nieścisłość w kolorze paska i trapezu na czole . To zdjęcie było cz-b do edycji wysłane i przed drukiem z polecenia kogoś nadano kolory...
111111.png

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.245 30 1
To zmienia postać rzeczy -skoro te zdjęcia były obrabiane na kolor z zdjęć czarno-białych to 100% pewności nigdy nie będzie.
Myślę jednak, iż w rzeczywistości nikt na oryginalnej lokomotywie nie nanosił takiej mieszanki kolorów :niepewny: (przy najmniej w tamtych czasach)
A to co widzimy na powyższych zdjęciach to już tylko twórczość "koloryzatora".

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
745 83 8
To zmienia postać rzeczy -skoro te zdjęcia były obrabiane na kolor z zdjęć czarno-białych to 100% pewności nigdy nie będzie.
Myślę jednak, iż w rzeczywistości nikt na oryginalnej lokomotywie nie nanosił takiej mieszanki kolorów :niepewny: (przy najmniej w tamtych czasach)
A to co widzimy na powyższych zdjęciach to już tylko twórczość "koloryzatora".
Móże ktoś był „Malarzem nieszczęśliwym”, jak w piosence ”Red Guitars”?

SU45-122

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 1
Czy któryś z kolegów byłby mi wstanie pomoc. Jaką farbę użyć bądź jaki kolor RAL byl zastosowany w jaśniejszym odcieniu zielonego w SU46-009 po naprawie w Pesie?