• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Kolighyt prace pomniejsze

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
450 0 0
Cześć,
Pokazywałem już tutaj moje prace mniej lub bardziej od podstaw. Robię ostatnio jednak trochę przeróbek i eksperymentów z taborem, które nie są warte osobnych wątków i dlatego zakładam ten wątek zbiorczy. Na początek, sprawdźmy czy da się wydrukować koło do lokomotywy tak, by przewodziło prąd z szyn. Moim pomysłem było oklejenie obręczy paskiem blachy miedzianej 0,2 mm:

Profil obręczy prawie zgodny z RP-25 code 110

Oś jest zrobiona z drutu z parasola, koło pasuje do torów h0:

Koło wygląda i toczy się dobrze, ale żeby sprawdzić działanie w praktyce trzeba by zbudować jakiś pojazd szynowy. Może być czteroosiowy:

Mając już koła, przeprowadziłem kolejny eksperyment - ostoja z napędem z druku 3D. Osie nadal z parasola, silnik i zębatki od majfrenda. Napęd na 4 osie:

Konieczny jest balast dla równowagi:

Takie podwozie już jeździ:
Przy małej prędkości niezbyt płynnie:
Wg moich wstępnych testów są dwa problemy:
1. Za szybkie przełożenie/za słaby silnik
2. Kiepski odbiór prądu z szyn
Z 1. niewiele da się zrobić bez pokaźnego rozbudowania przekładni, z 2. udało się powalczyć czyszcząc i polerując metalowe obręcze na kołach. Mocno pomaga również zwiększenie balastu, ale należy uważać na pkt 1. Ogólnie pomysł na koła jest taki sobie i chyba trzeba poszukać opcji zrobienia obręczy łącznie z metalowym obrzeżem.
I na koniec - mając już jako tako jeżdżące podwozie można poszukać dla niego budy. O np. taka pasuje idealnie :):

xTOMOx

Nietypowy Obserwator
Donator forum
Reakcje
136 221 9
Kontakt miedzi ze stalą = korozja elektrochemiczna, w tym wypadku przy oporach ruchu, bankowo szybsza. Przy odbierakach prądu jak wiemy, mniejsza, ale i tak wymaga czyszczenia kół co jakiś czas. Mógłbym pisać codziennie 100 x elektrotechnikom i elektrykom jak robić połączenia na stykach bezpieczników gniazdkach, puszkach i rozdzielaczach z użyciem wazeliny technicznej. Pisać na innych forach, ale tej podstawy mało kto pamięta ze szkoły i książek. Dlatego są pożary instalacji, zamiast wykonać dobrze robotę na dziesięciolecia. No ale kto by miał wtedy pracę. Słabe c'nie ?
Za dobre chęci inwencję twórczą oczywiście łapka w (y)

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
450 0 0
W tym wypadku w zasadzie użycie lepszych torów niż stalowe mehano czy eaglemoss rozwiązuje temat korozji. No i mam nadzieję, że wszyscy zauważyli, że to eksperyment z zakresu modelarstwa zabawkowego, nie poważna manufaktura ;)
Przy okazji sprawdziłem jak sprawdza się profil RP-25 na torach i o ile podwozie dobrze sobie radzi na łukach r=325 mm dzięki przesuwnym osiom, to na tramwajowych rozjazdach lima sie wykoleja. Na normalnej geometrii nie ma żadnego problemu mimo żywicznych obrzeży.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 38
Tabor 479