• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.488 58 3
Ponieważ lk 213 rozpoczyna się w Redzie to budynek stacyjny też podepnę do tego watku
Zdjęcia z 21 XI 2016 r.
Budynek jest ładnie wyremontowany ale jak dla Mnie to diabeł tkwi w szczegółach a chodzi o.. rynny które powinny być pomalowane na szaro w kolorze elewacji, żeby tak się nie świeciły
Obraz 1326.jpg
Obraz 1327.jpg

Wiata bardzo ładnie odbudowana a spora cześć budynku została wyburzona właśnie w tym miejscu gdzie jest wiata
Obraz 1329.jpg

podjazd od ulicy
Obraz 1330.jpg
Obraz 1331.jpg
Obraz 1333.jpg

Wiata od środka ale nie myślcie sobie że w budynku znajdziecie kasę biletową:(. Część budynku jest dzierżawiona pod Ośrodek Zdrowia część stoi pusta a Sekcji Utrzymania PLK nie znalazłem. Kasy biletowe są obok kiosku i knajpy
Obraz 1336.jpg

Mój pociąg
Obraz 1346.jpg

I na szybkiego z okna budynek stacji Swarzewo z wyremontowanym dachem i odmalowaną elewacją
Obraz 1347.jpg
Obraz 1348.jpg

[DOUBLEPOST=1479760260,1479758715][/DOUBLEPOST]
Moim zdaniem elektryfikacja linii 213 jest czystą mrzonką i pewnym wybiegiem. Mrzonka dlatego, że system (lub jak to się inaczej nazywa, nie jestem w tej sprawie ekspertem) energetyczny nie wydoli przy ciągnięciu linii od Redy, a ewentualne kładzenie kabla energetycznego z Gdyni po dnie Zatoki Puckiej jest mało realny ekonomicznie. Wybiegiem natomiast dlatego,że pozwoli to pod przykrywką elektryfikacji zbudować kilka mijanek dla polepszenia przepustowości tej linii.
Trochę późno odpowiadam ale zmartwię kolegę PKP Energetyka już zadeklarowała że na własny koszt wybuduje 3 podstacje energetyczne.

Reakcje
1 1 3
Zastanawiam się po co budować podstacje skoro od nowego rozkładu zafundują nam coś takiego jak KKU-Kolejowa Komunikacja Uzupełniająca na kilku połączeniach i to wszystko na linii po remoncie.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadom...ok-zmodernizowanej-linii-kolejowej-79196.html

Ja pi.....ole:mad: najpierw wyremontowali linię kolejową , skasowali tabor (BIP-y) a teraz jak chcą zwiększyć ilość pociągów na linii to brakuje taboru i będą jeździć miksy PKP-PKS:confused:(n) brak słów
Takie cuda tylko w tym kraju. Czas najwyższy zacząć podawać do publicznej wiadomości nazwiska ludzi, którzy podejmują takie kretyńskie decyzje. Może da im to do myślenia...?

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.488 58 3
https://www.facebook.com/knmipok/ph...566977712489/1173306576038524/?type=3&theater
Opis ze strony: "Pociąg specjalny w Pucku
:) 10 grudnia 2016 | Stacja Pucku | SA133-023 jako pociąg specjalny " Szybka Bipunia" rel. Hel - Gdańsk Port Północny oczekuje w peronach na krzyżowanie z pociągiem osobowym z Gdyni Głównej do Helu. Pociąg został zorganizowany dzięki współpracy Arrivy i Pomorskiego Towarzystwa Miłośników Kolei Żelaznych.
Autor zdjęcia. Wojciech Koliński; źródło:www.rail.phototrans.eu"
Szybka BIPUNIA 10.12.2016 r..jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.488 58 3
Kuźnica 17 XII 2016 prace pomiarowe na stacji.
PC180001.JPG

PC180002.JPG

... oraz ta beczka z olejem żeby tory i obręcze kół na zakrętach si tak nie zużywały to jest zamontowane na całej linii przed łukami . Jak ktoś chce więcej fotek to mogę sfotografować i zmierzyć.
PC180003.JPG

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Panowie, pragnę doświadczyć jazdy zespołem piętrowym Bipa (obecnie Bhp) nim wszystkie zostaną skasowane. Trzy lata temu widziałem takie wagony na linii helskiej. W tym roku planowałem, że wakacje spędzę właśnie w pobliżu Helu ale staje się to powoli coraz bardzie nierealne. W związku z powyższym proszę o informację, czy w tym roku na linii helskiej również będą wykorzystywane te wagony, a ponadto ( i to chyba nawet ważniejsze pytanie na tą chwilę) jakie jeszcze linie nadmorskie te wagony mogą w tym roku obsługiwać? Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.488 58 3
Panowie, pragnę doświadczyć jazdy zespołem piętrowym Bipa (obecnie Bhp) nim wszystkie zostaną skasowane. Trzy lata temu widziałem takie wagony na linii helskiej. W tym roku planowałem, że wakacje spędzę właśnie w pobliżu Helu ale staje się to powoli coraz bardzie nierealne. W związku z powyższym proszę o informację, czy w tym roku na linii helskiej również będą wykorzystywane te wagony, a ponadto ( i to chyba nawet ważniejsze pytanie na tą chwilę) jakie jeszcze linie nadmorskie te wagony mogą w tym roku obsługiwać? Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Biba zawsze jeździła z TUR-em z Chojnic do Helu mam nadzieję że i w tym roku Bipa będzie jeździć na Hel:)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.488 58 3
A tym czasem coś z Helu tory wąskotorówki, które kiedyś dochodziły aż na wydmę
https://www.facebook.com/GrzegorzElmis/photos/pcb.1149327795182805/1149325118516406/?type=3&theater
Te betonowe elementy to już powojenne elementy okopów w tym wypadku betonowa wartownia
Sztorm Hel 2017 1 styczeń.jpg
Sztorm Hel 2017 styczeń.jpg

[DOUBLEPOST=1483700056][/DOUBLEPOST]
Sztorm Hel 2017 2 styczeń.jpg

[DOUBLEPOST=1483700150][/DOUBLEPOST]
Wejdź w koalicję z Neptunem i Posejdonem ... to wyrzuci na brzeg. ;)
Będę musiał z nimi pogadać;)