• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Kolejowe Opolskie

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.350 28 1
W którymś z wątków pisałeś że jesteś z naszej okolicy. Fajnie by było jakbyś coś więcej napisał. Pytałem się też o to, jakie parowozy prowadziły piętrusy z Kędzierzyna do Raciborza. Może doczekam się kiedyś odpowiedzi ;-) .
Z tego co pamiętam,- a jeździłem wtedy sporo z Raciborza do K-K, z przesiadka do Gliwic, na trasie, która interesuje Kolegę głownie jeździły Tkt-48, ale nie wiem o jakich numerach, zamiennie z SM-kami, których typów tez nie pomnę. Bywało w początkach lat osiemdziesiątych, że do Nędzy pociąg ciągnęła lokomotywa elektryczna, a od Nędzy do Raciborza któryś "Ty", ponieważ ten odcinek linii nie był jeszcze zelektryfikowany.

OP
OP
hjugytf

hjugytf

Znany użytkownik
Reakcje
519 52 4
Z tego co pamiętam,- a jeździłem wtedy sporo z Raciborza do K-K, z przesiadka do Gliwic, na trasie, która interesuje Kolegę głownie jeździły Tkt-48, ale nie wiem o jakich numerach, zamiennie z SM-kami, których typów tez nie pomnę. Bywało w początkach lat osiemdziesiątych, że do Nędzy pociąg ciągnęła lokomotywa elektryczna, a od Nędzy do Raciborza któryś "Ty", ponieważ ten odcinek linii nie był jeszcze zelektryfikowany.
Elektryfikacji ciąg dalszy tylko z małym opóźnieniem. PKP ma plan remontu linii kolejowej do Nysy. Pociągi znacznie przyspieszą, stacje zostaną przebudowane - KK24.pl Serwis informacyjny Kędzierzyna-Koźla. Portal Kędzierzyn-Koźle. Wiadomości, zdjęcia, filmy
Wiem, że to konieczne i ekonomicznie udowodnione, ale linia straci swój urok. Nie wspomnę, że znikną lokomotywy spalinowe które można tam spotkać. Region się cieszy-pasjonaci płaczą.

K

KNG

Gość
Pięknie napisane ale pozwolisz. że opowiem Ci jak to w praktyce wygląda.
Jakoś w zeszłym roku jedyny dysk, na którym cała ta moja kwitologia sobie egzystowała wykonał był w sposób gwałtowny stójkę w zwisie i odmówił dalszej współpracy.
Zdarza się.
Na szczęście naprawa zamknęła się kwotą w sumie dość niewielką, a mogła zamknąć się o zero na końcu większą. Niewiele myśląc kupiłem, już tym razem dwa dyski.
W sumie wyszedł tałzen.
A potem jeszcze dwa dni zgrywałem te gigabajty danych.
Zdarza się.
Od pewnego czasu zastanawiam się jaki jest kurs tej
żeby mi starczyło do pierwszego albo na bilet do Bydgoszczy.
A dziś doszedłem do wniosku, że ta
oznacza w sumie ciężkiego frajera, któremu wystarczy dać na flaszkę i ma wyskakiwać z kwitów z prędkością światła albo zabrać co tam wziął i skopiował i niespecjalnie pytając o zdanie zapodawać jako swoje.
Szczerze powiedziawszy mam ochotę skasować wszystko co w swym bezdennym frajerstwie rozdałem, dyski wyrzucić przez okno i zająć się czymś innym. O doproszeniu się kogokolwiek o użyczenie jakichkolwiek kwitów do skopiowania to nawet nie będę wspominał, bo uznałem, że ci ludzie po prostu muszę umrzeć bo wcześniej nikomu nic nie dadzą, nawet przypadkiem czy przez pomyłkę więc z napraszaniem się skończyłem jakiś czas temu.
Fotografowanie ptaków wydaje się dobrym rozwiązaniem .... hehehe

Bądźcie zdrowi.

Jarek

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
325 0 0
Fotografowanie ptaków wydaje się dobrym rozwiązaniem .... hehehe
Zaprawdę powiadam Ci, mylny Twój osąd. Takie samo polskie bagienko jak wszędzie (czasami nawet dosłownie, jak se wymyślisz jakieś brodzące) a może nawet i gorsze. Nigdy nie pomyślałem jakie gównoburze mogą ludziska wyczyniać ze zwyklej zazdrości i do jakiego stopnia podłości mogą się posunąć w temacie fotki jakiejś tam ptaszyny. A dyskusje na temat moralności takich zdjęć są już niemal legendarne ;)

OP
OP
hjugytf

hjugytf

Znany użytkownik
Reakcje
519 52 4
Wczoraj (28.03.2021) swoją ostatnią służbę miała nasza "lokalna" Babcia. Babcią nazwano EN57-108 z uwagi na wiek, bo ma około 60lat i jak doczytałem jest-była drugą najstarszą czynną jednostką w Polsce. Mówi się, że Kibel pójdzie na złom.
Posłuchajcie jak biedna Babacia płaczę.... Chyba wolałaby jeszcze popracować.

Pożegnalny-ostatni kurs EN57-108 POLREGIO w kierunku Kędzierzyna-Koźla 28.03.2021 Rudziniec Gliwicki - YouTube
Płacz "babci" w ostatni dzień służby EN57-108 28.03.2021 Kędzierzyn-Koźle - YouTube

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.832 129 11

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.873 112 11