• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Kolejowe Opolskie

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.574 12 0
Ja słyszałem o modernizacji i elektryfikacji linii Opole-Nysa....Ciekawe.....
A nawet Opole-Kamieniec przez Nysę. Dojdzie do tego modernizacja Kamieniec-Jaworzyna (dalej bezdrucie). W momencie przybycia hybryd do IC, automatycznie Szczeliniec zostanie przetrasowany przez Jaworzynę z pominięciem Kłodzka. Nie zapominajmy o obecankach Racibórz-Racławice (jeśli to dojdzie do skutku, w co wątpię, to KK-Nysa siłą rzeczy będzie pod drutem.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
4.035 72 5
Na razie KK-Nysa jest poza planem a tu sytuacja jest dramatyczna. Stan nawierzchni torowej woła o pomstę do nieba.
Takie cudowne, długie, proste odcinki, a prędkość na nich, jak w terenie zabudowanym.....

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.574 12 0
Ależ Krzysztofie... te "patataj" ma swój klimat. Wiem, że kolej ma być "frontem do ludzi", ale jako "odmienny" pracownik kolei (mający swoje schizy) nie jestem zwolennikiem modernizacji wszystkiego na złamanie karku. Wystarczy zupełnie wymiana podtorza i przebicie toru, nawet szlakowa stówa załatwi sprawę. Obyłoby się śmiało bez elektryfikacji i wielomilionowych inwestycji niszczących piękno architektury z niemieckimi naleciałościami. Sama jakość linii dużo nie zmieni, jeśli przewoźnicy (PR, IC, KD już nie uwzględniam, bo robią dobrą robotę obecnie) nie zrobią "rewolucji" w rozkładach. To samo z linią Nysa-Brzeg, która przy swoim stanie zaraz będzie obsługiwana przez ZKA (taka moja spekulacja...), bo chorym jest kursowanie pociągu dwoma parami z Brzegu do Głuchołaz (MIASTA ZDROJOWEGO I TURYSTYCZNEGO) jedynie w weekendy. Nie wspominając o przesiadkach do Czech w dwóch kierunkach (w tym gdzie dojazd jest do stacji Tremesna ve Slesku, w sąsiedztwie wąskotorówki). Zbrodnia totalna i zanik logiki, której brakiem wykazują się notorycznie dygnitarze na stołkach...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
hjugytf

hjugytf

Znany użytkownik
Reakcje
518 52 4
Nie wiem dlaczego samorządy tak się upierają o ten drut na "kędzierzyńko-Nyskim" odcinku podsudeckiej. Mamy dwa pociągi IC, jak kolega pisze może będą trzy? Czy to opłacalne aby wydać taki ogrom kasy na coś co się nie zwróci przez 350lat? Tam trzeba torowisko naprawić i tyle. Druga sprawa to co pisze Kris,,, szkoda klimat niszczyć hehe.

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.574 12 0
@hjugytf jedyny sens druta widzę (z ciężkim sercem to powiem) na odcinku Kamieniec-Nysa-Prudnik-Krapkowice-Gogolin. Oczywiście wymaga to odbudowy mostu, ale to byłby idealny bajbas i odciążenie KK od towarów. Łącząc fakt, że Czesi remontują okolice Głuchołaz to Nowy Świętów by odżył w chwili pojawienia się nowych planowych pociągów towarowych od strony Czech. No ale jak wiemy "wywyższanie" Chałupek i Zebrzydowic to problem ich ciągłego zapychania, a agonią innych stacji granicznych...