• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolejowe klimaty...

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.149 216 0
Tak z drona, jeszcze ze strefy wolnej, ale już nie długo nigdzie nie będzie można latać. System sterowania automatycznie zamyka Ci przestrzeń powietrzną. Tworząc swego rodzaju niewidzialną strefę w którą dron nie wleci. To samo dotyczy wysokości, jak jest ograniczenie, na przykład do 150 metrów to system automatycznie blokuje dalsze wznoszenie.
Latajcie póki możecie.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.149 216 0
Ja latam DJI Mavic II Pro, podejrzewam że w każdym gdzie sterowanie jest aktualizowane o mapy lotniczne będzie tak miał.

slimak

Użytkownik
Reakcje
16 0 0
DJI wprowadziło dla swoich produktów No Fly Zone, które w niektórych przypadkach można odblokować. NFZ dla dronów DJI nie wynikają z obowiązującego w Polsce prawa lotniczego, dlatego lepiej nie polegać tylko na ograniczeniach nałożonych przez producenta drona.
Chcąc dowiedzieć się gdzie, i na jakich zasadach wolno latać, a gdzie tego nie robić warto poznać prawo lotnicze, strefy w przestrzeni powietrznej i przede wszystkim aplikację Drone Radar albo pokusić się o zdobycie uprawnień VLOS. Latanie bez zgody w parkach narodowych i wielu innych miejscach jest zabronione i może zakończyć się karą liczoną w dziesiątkach tysięcy złotych a nawet kryminałem.

OP
OP
Konrad Lewandowski
Reakcje
292 0 0
Mała zagadka: do czego służyły takie rampy? Nagród za trafną odpowiedź nie przewiduję.
Dziękuję za to pytanie, bo nie ma pojęcia ale mogę tylko podejrzewać. Nie ma nic w okręgu kilku kilometrów poza jednym "pustakowym" budynkiem nieopodal.
Wydaje mi się, że do przeładunku wojsk... zaprzyjaźnionych. Ale tylko zgaduję.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Właśnie tak. Po jednej stronie jest (był?) tor szeroki, po drugiej normalny. Takie rampy był na wszystkich liniach przechodzących przez granicę PRL-ZSRR, najczęściej (gdy tylko się dało) ukryte w lasach, daleko od stacji i osiedli. Można je zobaczyć m.ni. na sztabówkach, opublikowanych po 1990 roku przez Wojskowe zakłady Kartograficzne.

OP
OP
Konrad Lewandowski
Reakcje
292 0 0
Właśnie tak. Po jednej stronie jest (był?) tor szeroki, po drugiej normalny. Takie rampy był na wszystkich liniach przechodzących przez granicę PRL-ZSRR, najczęściej (gdy tylko się dało) ukryte w lasach, daleko od stacji i osiedli. Można je zobaczyć m.ni. na sztabówkach, opublikowanych po 1990 roku przez Wojskowe zakłady Kartograficzne.
I tak to wygląda. O, to tutaj...
Zrzut ekranu 2020-07-19 o 17.09.42.jpeg