• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolejowe klimaty...

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Nic dodać nic ująć - w 100% podzielam pogląd przedstawiony wyżej przez @Prezes TS . W momencie robienia tego zdjęcia byłem zaledwie embrionem ale też taki moment i miejsce to dla mnie kwintesencja kolejowego klimatu, który chciałbym dobrze odtworzyć na swoich modułach. Na dzisiejszą kolej - inną kolej- jako pasażer się nie obrażam- im jest wygodniejsza i szybsza - tym lepsza. Do tego po prostu jest. I czasem ma niesamowitych pracowników - dzisiaj miałem okazje prowadzić rozmowę z przesympatycznym dwudziestokilkuletnim konduktorem, który widac że lubi swoja pracę i tych dla których jest - pasażerów. A że nie nosi tradycyjnej czapki i munduru i pewnie nie mysli o tej pracy jako o służbie ... przeżyję.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Szanowni,
widzę, że mój poprzedni post spotkał się z dużym zainteresowaniem i do tego pozytywnym.
Dziękuję Wam za to przyjęcie i oceny.
Teraz chciałbym zaprezentowć kolejne moje spostrzeżenie, coś co bardzo mi się też podoba i rajcuje po moich szarych komórkach.
Sprawa dotyczy zestawienia składów. Wiem, że jest o tym wątek, ale ten dotyczy epoki IV/V. Ja znowu zapodam coś z epoki IIIc, więc w tamtym wątku by nie pasowało. Pierwsza fotka, na którą już dawno temu natrafiłem na stronie forum Drehscheibe, spowodowała że długo szukałem przysłowiowej szczęki po podłodze. Skład jak skład z tamtych czasów, ale ta jedynka !!
Tu zderzyły się dwa światy ! Różnica w konstrukcji tej jedynki i Bipy to coś z 60 lat !

Ok1-181, k.Przyłubie 07.09.1973, poc. 413 Toruń-Nakło, 03 1008.jpg

Ok1-181, k.Przyłubie 07.09.1973, poc. 413 Toruń-Nakło, autor zdjęcia o nicku 03 1008, zdjęcie z forum Drehscheibe

Kolejne zdjęcie przedstawia całkowicie inny skład.
Na wielu liniach lokalnych kursowały składy zestawione z, jak to ja zwykłam nazywać, "mieszanki firmowej", czyli mieszanki wagonów dwu- i trzyosiwych przeróżnych konstrukcji i pochodzenia. Ot po prostu, co mogło jeździć i było na stanie, to się brało i jeździło.
Na poniższym zdjęciu mamy jednak taką mieszankę wagonów czteroosiowych.
Tu zapodam ponownie zdjęcie wykonane przez mego przyjaciela. Za Ok-jedynką mamy więc:
- najpierw trzyosiowy bagażowy, a jakże pruskiego pochodzenia,
- 3x wagony polskiego reko,
- ex DRG Eilzugwagen,
- i na końcu ex saksoński boczniak !
Jakby taki zestaw puścić na makiecie, to kolega obeznany w temacie zapewne stwierdziłby z sarkazmem :
- eee, ty to chyba bez zastanowienia, formując ten skład wyciągałeś z pudełek co tylko pierwsze podeszło ci pod rękę . . .

Ok1- Nr.2 b.jpg

Pociąg osobowy "gdzieś w Polsce", sierpień 1968, fot. Klaus Kieper

No i teraz patrzymy na naszą makietę i się zastanawiamy, . . . jak tu zestawić kolejny skład ??? ;) !

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Sprawa dotyczy zestawienia składów. Wiem, że jest o tym wątek, ale ten dotyczy epoki IV/V. Ja znowu zapodam coś z epoki IIIc, więc w tamtym wątku by nie pasowało. Pierwsza fotka, na którą już dawno temu natrafiłem na stronie forum Drehscheibe, spowodowała że długo szukałem przysłowiowej szczęki po podłodze. Skład jak skład z tamtych czasów, ale ta jedynka !!
Ta fotka jak najbardziej pasuje do wspomnianego tematu, bo to przecież epoka IV (1973).

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.739 78 12
Pawle, piękny przykład optymalizacji w transporcie... Po prostu piękny:D:D:D

Prezesie, zdjęcie z Bipą urywa szczękę... przynajmniej takiemu szczawiowi jakim jestem lub jakim się czuję;)

Pozdrawiam,...

Ostatnio edytowane:

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Piękne zdjęcia p.Tadeuszu proszę o więcej takich (y)
spełniając prośbę Pana Zbigniewa, zapodam jeszcze jedno podobne zdjęcie do pierwszego z drugiego . . . mojego posta.
Tym razem ta jedynka wcisnęła się pomiędzy Bipę i . . . no . . . no, tego polskiego Hechta;) !
Czemu tak ? - nie wiem.
Ale wiem, Andrzeju, że to pasuje do IV epoki, lecz chyba lepiej jak jest w tym wątku, bo te klimaty . . . :love:
Zdjęcie to dostałem swego czasu od Johannesa Glöcknera.

JGl001c.jpg

Pociąg osobowy prowadzony tym razem przez Ol49 i to tendrem na przód, chyba gdzieś na Mazurach, 1973 rok, fot. Johannes Glöckner

Ostatnio edytowane:

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
. . . z kolejowymi klimatami jakie nam Pan pokazał.
no tak piknie . . . a czy Kolega wojtek zauważył, że wszystkie te cztery zdjęcia, które tu przedstawiłem, nie są mojego autorstwa ?
Ja oprócz własnego fotografowania, zbieram i wyszukuję też po różnych źródłach obrazy wykonane przez inne osoby.
Zatem po prostu nie są to moje zdjęcia, i w tym . . . sęk . . . ! ( o lesie i tartaku nie wspominając ;) )

Ostatnio edytowane: