• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej we Wrocławiu i okolicach

Reakcje
11 1 0
Trochę z opóźnieniem, bo dopiero dzisiaj to zauważyłem, tomekkor Deutsche Waffen und Munitionsfabriken (DWM) to nazwa jaką w czasie okupacji (II Wojna Światowa) nosiły zakłady „H.Cegielski Spółka Akcyjna w Poznaniu”. Ich założycielem był Hipolit Cegielski - jego postać pojawia się w serialu "Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy".

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Szkoda, że swoich wpisów nie można edytować po jakimś czasie, też zauważyłem tą literówke, ale było już za późno ;)
Zgosiłem do administracji - może da się to wyprostować.

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
No nareszcie jest wybór oferty! Bardzo się interesowałem tym przetargiem, jest niesamowita dokumentacja. Polecam obejrzeć wizualizację świetlną mostów - zapowiada się rarytas turystyczny na skalę Wrocławia nad wodą, tak samo ma być wszystko oświetlone... Oferta znacznie przekraczała środki jakie PKP PLK miały przeznaczyć na remont tej lini, ale uzbierali te kilkadziesiąt milionów:) a na moją linię Dzierżoniów - Bielawa jakoś uzbierać nie mogą tych paru milioników...

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
No nareszcie jest wybór oferty! Bardzo się interesowałem tym przetargiem, jest niesamowita dokumentacja. Polecam obejrzeć wizualizację świetlną mostów - zapowiada się rarytas turystyczny na skalę Wrocławia nad wodą, tak samo ma być wszystko oświetlone... Oferta znacznie przekraczała środki jakie PKP PLK miały przeznaczyć na remont tej lini, ale uzbierali te kilkadziesiąt milionów:) a na moją linię Dzierżoniów - Bielawa jakoś uzbierać nie mogą tych paru milioników...
Uzbierają. Bielawa to najprostszy z możliwych remontów.
W dalszej kolejności, to zdaje się Świeradów Zdrój ma największe szanse. Czas pokaże.
Podrzuć linka do tych cudów.
Na forum Skayscrapercity była póki co surowa dokumentacja przetargowa.

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
gdyby ktoś szukał dokumentacji przetargowej (i technicznej) linii 285 to polecam pod tym linkiem:
https://zamowienia.plk-sa.pl/servle...ndIdentity=236592¬iceIdentity=11104&expired=1

dużo materiału, a wśród tych materiałów min. koncepcja oświetlenia wiaduktu kolejowego w Jedlinie
- zdjęcia w PDFie umieszczonym na tej stronie są dużo lepsze, polecam pobrać i się zapoznać.

Ponadto polecam odszukać przetarg dotyczący tej linii z 2016 roku, jest tam więcej materiałów techniczno- historycznych

Załączniki

• 126,5 KB Wyświetleń: 94
  • 223,5 KB Wyświetleń: 94

qrchuck

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Od 9 grudnia 2018 pociąg Euro Night Metropol zmieni trasę i pojedzie przez Wrocław. Jest to pociąg łączący Berlin z Wiedniem. Na razie jedzie przez Drezno i Pragę. Po zmianie rozkładu ma jechać przez Dolny Śląsk (oprócz Wrocławia zatrzyma się również w Głogowie).
Orientacyjny rozkład jazdy:
Wiedeń 22.10 => Wrocław 5.05-5.10 => Berlin 9.16
Berlin 18.41 => Wrocław 22.46-22.51 => Wiedeń 7.00
Oznacza to, że będziemy mieli codziennie bezpośrednie połączenie z Berlinem i Wiedniem.
Podobno połączenie będzie obsługiwane przez zmodernizowane wagony austriackie. Może jakaś firma modelarska pokusi się kiedyś o wypuszczenie modeli wagonów z tego składu :)
Linki do artykułów:
Gazeta Wrocławska, tuwroclaw