Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
p.o Warszawa Płudy
17.09.2016
[DOUBLEPOST=1474218530,1474217650][/DOUBLEPOST]Flirty Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej jako osobowy Warszawa Wschodnia - Łódź Kaliska
17.09
Krótka fotorelacja z wycieczki do lokomotywowni Kolei Mazowieckich na Grochowie 18.09.2016.
Z wielkimi podziękowaniami dla organizatorów z SSKS oraz dla pracowników, którzy nas gościli .
dla zaciekawionych - jeszcze po prawej widać termos made in China oraz "oko wielkiego brata", a po lewej ... rolka papieru do d...
[DOUBLEPOST=1474588385,1474587070][/DOUBLEPOST]I jeszcze coś mi się przypomniało...
na tym zmodernizowanym odcinku pomiędzy Warszawa Rembertów a Zielonką, dokładnie przed i na łuku tuż przed Zielonką, stały cztery słupy trakcyjne jakich nigdzie indziej nie widziałem. Były one konstrukcji ażurowej i wykonane z żelbetonu.
Po modernizacji w ich miejsce stoją nowe stalowe od Paterka.
Słup trakcyjny żelbetonowy, koło stacji Zielonka, fot T.Suchorolski 04.05.2012
O budowie tego przejazdu mówiono dawno temu. Jeszcze przed modernizacją linni.Nie wątpliwe odciążył by zakrokorkowaną Zielonkę ale i nie wątpliwe dla mieszkańców tamtej okolicy skończył by się spokój i cisza.
Z drugiej strony mieszkańcy całej Zielonki skutecznie blokują wszelkie inwestycje drogowe.
Szanowny Panie Andrzeju bije się w pierś z powodu moich błędów ale jeśli to coś zmieni:
Po pierwsze do tej formy twardo i uparcie dążył słownik w moim telefonie(dziś w końcu wyłączony)
Po drugie mimo czterdziestu lat na karku do tej pory przechowuje moje zaświadczenie o dysleksji.
Andrzeju, miałem napisać żelbet, ale jakoś tak mi się to kojarzyło z wielką płytą i czasami minionymi, więc użyłem takiej formy, może i niepoprawnej, ale ja też jestem trochę taki
Skład w sam raz na makietę - nie za długi - tylko sterowniczego brak ...
- źródło: zbiory własne autora
- autor: @Remaj12
- opis: 23 września 2016 roku - stacja Warszawa Wschodnia - Hetman EU47-009 Jan Amor Tarnowski z pociągiem KM 12680 RP8 RADOMIAK relacji Warszawa Wsch. - Radom, oczekuje godziny odjazdu z toru 8 przy peronie 2. Z lewej strony jednostka EN57AL-959, czyli "Łodziokibel" jako pociąg IR 10138/9 relacji Łódź Kaliska - Warszawa Wsch., szykuje się do manewrów po skończonym biegu.
Na koniec jako ciekawostka - widziałem jakiś czas temu skład: Hetman EU47 z 4 Bombardierami, przy czym wszystkie były środkowe! Można więc na upartego pojechać na makiecie TRAXX'em w barwach Kolei Mazowieckich tylko z wagonami środkowymi. Do perfekcji brakuje tylko... jeszcze jednego modelu wagonu środkowego . Żeby nie było - był to planowy pociąg RE3 Mazovia.
Relacja z wizyty w stacji techniczno-postojowej PKP Intercity Warszawa Grochów z okazji Dni Transportu Publicznego 18.09.2016. Z serdecznym podziękowaniem dla organizatorów z SSKS oraz pracowników IC, którzy nas gościli.
Mieliśmy okazję zwiedzić:
- halę całopociągową
- symulator (EP09, EU44)
- lokomotywownię
- halę napraw Pendolino
- nastawnię