• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Reakcje
292 0 0
Dla zainteresowanych. Pojawiła się nowe miejsce obserwacyjne na odcinku Warszawa Ursus-Gołąbki - Warszawa Odolany. Po południowej stronie torów, czyli po prawej patrząc od stacji Ursus-Gołąbki w kierunku Odolany układano jakieś przewodu w wykopach. Teraz są już zasypane a maszyny oczyściły szeroki pas tuż obok toru ze wszystkich krzaczorów i zarośli, w których wcześnie urzędowali wszelkiej maści pijaczkowie a czasem bezdomni. Teraz można dojść tą właśnie "drogą" prawie do samego wiaduktu na granicy Ursus - Włochy. Jest to również świetne miejsce obserwacyjne torów wiodących na Odolany od strony Łowicza i Sochaczewa.Tędy też jeżdżą pociągi towarowe z Pruszkowa.
Aby dojść na Odolany na końcowym odcinku trzeba zejść z nasypu na tory i przejść pod wiaduktem... ale uwaga, tam są zwrotnice, na których manewrują składy na Odolanach, czyli trzeba dobrze się rozejrzeć, żeby nic w dupsko nie wjechało..., a to coś będzie duże...
KPL-7072.jpg KPL-7073.jpg KPL-7079.jpg [DOUBLEPOST=1410716949][/DOUBLEPOST]Przed samym wiaduktem można przysiąść na nasypie, zabrać kanapki, zimą termos i z przyczajki coś upolować
KPL-7151.jpg
[DOUBLEPOST=1410717386,1410716817][/DOUBLEPOST]Ja dzisiaj przez 15 minut jak tam byłem złapałem:
EP07-370
KPL-7074.jpg KPL-7077.jpg

3E/1-006
KPL-7146.jpg KPL-7149.jpg

EP07-351
KPL-7153.jpg KPL-7154.jpg

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Dla zainteresowanych. Pojawiła się nowe miejsce obserwacyjne na odcinku Warszawa Ursus-Gołąbki - Warszawa Odolany. Po południowej stronie torów, czyli po prawej patrząc od stacji Ursus-Gołąbki w kierunku Odolany układano jakieś przewodu w wykopach. Teraz są już zasypane a maszyny oczyściły szeroki pas tuż obok toru ze wszystkich krzaczorów i zarośli, w których wcześnie urzędowali wszelkiej maści pijaczkowie a czasem bezdomni. Teraz można dojść tą właśnie "drogą" prawie do samego wiaduktu na granicy Ursus - Włochy. Jest to również świetne miejsce obserwacyjne torów wiodących na Odolany od strony Łowicza i Sochaczewa.Tędy też jeżdżą pociągi towarowe z Pruszkowa.
Aby dojść na Odolany na końcowym odcinku trzeba zejść z nasypu na tory i przejść pod wiaduktem... ale uwaga, tam są zwrotnice, na których manewrują składy na Odolanach, czyli trzeba dobrze się rozejrzeć, żeby nic w dupsko nie wjechało..., a to coś będzie duże...
Czy ten punkt, o którym Kolega pisze, znajduje się mniej więcej tam, gdzie wycentrowana jest mapa z poniższego linku?

http://osmapa.pl/#lat=52.20839&lon=20.86664&z=17&m=os

Reakcje
292 0 0

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Zobacz załącznik 229803 Zobacz załącznik 229804 Zobacz załącznik 229805 Zobacz załącznik 229806 Zobacz załącznik 229807 Zobacz załącznik 229808 [DOUBLEPOST=1410719242,1410718643][/DOUBLEPOST]

Odrobinę dalej, trzeba przejść pod wiaduktem ul. Gardziejewskiego... o tu gdzie jest szpilka...
Zobacz załącznik 229816

Kawałek za tymi semaforami
Zobacz załącznik 229818
Dzięki za informację i wyjaśnienie. Widzę, że ten punkt obserwacyjny "fioletowa szpilka" jest na północ od terenu b. ZM Ursus. Czy tak?

Na południe od tego miejsca jest betonowy krąg. Nigdy nie wiedziałem, czy miał jakieś wyjątkowe przeznaczenie. Może Kolega się orientuje?[DOUBLEPOST=1410722975][/DOUBLEPOST]
A na Okęciu zastałem "na noclegu" Vectrony DB Schenkera
Pięknie Kolega wyeksponował czerwień DB. Czy zdjęcia były wykonane w RAWie, a potem poddane obróbce komputerowej, czy były to JPEGi poddane obróbce?

Reakcje
292 0 0
Dzięki za informację i wyjaśnienie. Widzę, że ten punkt obserwacyjny "fioletowa szpilka" jest na północ od terenu b. ZM Ursus. Czy tak?

Na południe od tego miejsca jest betonowy krąg. Nigdy nie wiedziałem, czy miał jakieś wyjątkowe przeznaczenie. Może Kolega się orientuje?
Dokładnie. A ten krąg to szumnie zwane tory testowe traktorów Ursus. W krzaczorach są jeszcze inne. Te duże jasne plamy to place testowe i parkingowe dla traktorów. Niegdyś pełne teraz zarastają a na placach szaleją motocykliści w soboty i niedziele.[DOUBLEPOST=1410723516][/DOUBLEPOST]
Pięknie Kolega wyeksponował czerwień DB. Czy zdjęcia były wykonane w RAWie, a potem poddane obróbce komputerowej, czy były to JPEGi poddane obróbce?
Tak w RAWie a po obróbce i zmianie numeracji zapis na DNG. I w formacie DNG (Digital Negative) przechowuję. Do wstawienia na forum robię kopię w JPEG i zmniejszam wielkość z pełnej na dużą.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Dokładnie. A ten krąg to szumnie zwane tory testowe traktorów Ursus. W krzaczorach są jeszcze inne. Te duże jasne plamy to place testowe i parkingowe dla traktorów. Niegdyś pełne teraz zarastają a na placach szaleją motocykliści w soboty i niedziele.[DOUBLEPOST=1410723516][/DOUBLEPOST]
Tak w RAWie a po obróbce i zmianie numeracji zapis na DNG. I w formacie DNG (Digital Negative) przechowuję. Do wstawienia na forum robię kopię w JPEG i zmniejszam wielkość z pełnej na dużą.
Dzięki za odpowiedź!

Chciałbym ciut zmienić temat. Interesuje mnie, czy są szanse na wskrzeszenie w mojej ocenie wspaniałej inicjatywy budowy Warszawskiej Małej Obwodnicy Kolejowej (WMOK), czyli zamkniętej pętli kolejowej wokół centrum Warszawy? W 2006 r. SISKOM opublikował dokumenty projektu, które są dostępne tutaj:http://www.siskom.waw.pl/kp-kolej-wmok.htm. Oto schematy WMOK ze strony SISKOMu:

W mojej ocenie realizacja projektu byłaby znacznie szybsza i znacznie tańsza niż budowa wyczekiwanej od lat II linii metra, która de facto dubluje średnicówkę. W zasadzie, by domknąć pętlę WMOK, trzeba zbudować tory pozwalające na skręt z Dw. Zachodniego ku p.o. W-wa Kasprzaka, przy likwidacji peronu 8 Dw. Zachodniego (ex-p.o. W-wa Wola). Plan zakładał budowę dodatkowych p.o. - Obozowa, Powązkowska, Arkadia, przy Rondzie Żaba i przy Tesco w Al. Solidarności na Targówku.

Inicjatywa WMOK zapewne przyczyniłaby się do poprawy stanu odcinka od Dw. Zachodniego do Dw. Gdańskiego, gdyż np. na odcinku Dw. Zachodni - p.o. Kasprzaka obowiązuje ograniczenie Vmax do 10 km/h, co jest żenujące.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.598 50 0
wschodnia 20.09.14 (4).jpg

Załączniki

OP
OP
Irokez46